Η Παπακώστα κρατάει τον Τσίπρα στην καρέκλα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΣΤΗ ΝΔ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ.

Η Κυβέρνηση, για πρώτη φορά στον 4ετή της βίο, βρίσκεται μπροστά σε ένα - έστω μικρό - ρίσκο.

Μέχρι σήμερα, η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν ένα υπάκουο όργανο που ήξερε να λέει ένα πράγμα: “ναι σε όλα”. Όσο δύσκολο κι αν ήταν το νομοθετικό έργο, όσο σκληρά τα μέτρα, οι κυβερνητικοί βουλευτές σήκωναν το χέρι τους και υπερψήφιζαν. Μνημόνια, 99 χρόνια υπερταμείου, φόροι, μείωση αφορολόγητου, περικοπές συντάξεων, τίποτα δεν τους πτόησε. Η δικαιολογία για τα πάντα υπήρχε πάντα: “Δεν θα κάνουμε την χάρη στην αντιπολίτευση και στην διαπλοκή να γίνουμε αριστερή παρένθεση.”

Τώρα ο Πάνος Καμμένος παίζει το τελευταίο του χαρτί στο πόκερ πολιτικής επιβίωσης. Και ξαφνικά, μετράμε ψήφους. 145 οι βουλευτές του Σύριζα. 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ. Ο Δανέλλης που επιμένει μήνες τώρα πως δεν πρέπει να πέσει η κυβέρνηση αν δεν περάσει πρώτα η Συμφωνία των Πρεσπών. Και η Κατερίνα Παπακώστα.

Η Κατερίνα Παπακώστα είναι στην πραγματικότητα η 151η ψήφος που κρατάει τον Τσίπρα στην εξουσία. Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη εκλέχτηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 με την Νέα Δημοκρατία ως η τελευταία βουλευτής της Β’ Αθηνών σε εκλογές που έγιναν με λίστα. Τον Ιανουάριο δεν είχε καν καταφέρει να εκλεγεί. Είναι σήμερα βουλευτής επειδή ανέβηκαν τα ποσοστά της ΝΔ στην Β Αθηνών, μετά από μία εκλογική μάχη με κεντρικό σύνθημα του Σύριζα το “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν.”

Δεν είναι η πρώτη βουλευτής που έχει αλλάξει κόμμα τα τελευταία χρόνια. Αλλά είναι η πρώτη που αλλάζει στρατόπεδο. Γιατί αν υπάρχει μια καθαρή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, είναι ανάμεσα σε αυτά που στήριξαν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τον πολιτικό ρεαλισμό, και αυτά που ήθελαν να τα κάνουν όλα “κούγκι”.
Πόσοι από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας άραγε να ψήφισαν το 2015 για να χαρίσουν στον Τσίπρα την μία ψήφο που θα τον κρατήσει στην εξουσία; Με ποιο δικαίωμα παρέχει μία βουλευτής, εκλεγμένη από πολίτες που τοποθετούνται πολιτικά απέναντι στον Σύριζα, το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση του Σύριζα;

Η Κατερίνα Παπακώστα δεν εκλέχτηκε για τα πολιτικά της πιστεύω. Δεν πήρε σταυρό, δεν την επέλεξε κανένας να τον εκπροσωπήσει. Εκλέχτηκε από πολίτες που ήθελαν να χάσει ο Σύριζα τις εκλογές, σε μία κρίσιμη εκλογική μάχη που ακολούθησε ένα άκρως διχαστικό δημοψήφισμα. Και στις δύο αυτές κάλπες οι ψηφοφόροι που έβαλαν την κ. Παπακώστα στη Βουλή τάχθηκαν κατά του Σύριζα.

Και σήμερα, η Κατερίνα Παπακώστα ανταλλάσσει τη ψήφο που της έδωσαν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας για λίγους μήνες σε μια υπουργική καρέκλα. Και κρατάει τον Τσίπρα στη ζωή.