Κυρανάκης: Δεν θα δεχθούμε ποτέ οι Σκοπιανοί να λέγονται Μακεδόνες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σαφές μήνυμα πως η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να εμποδίσει την κύρωσή της, έστειλε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Έθνος της Κυριακής”, ο κ. Κυρανάκης υποστήριξε ότι καμία χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν θα δεχόταν παραχώρηση εθνικής ταυτότητας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας πρότασης μομφής εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή το Σκοπιανό.

“Εμείς ζητάμε από τους Ελληνες καθαρή εντολή για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Η πολιτική που θα εφαρμόσουμε θα έχει πάρει έγκριση από τους Έλληνες πολίτες, όχι από το ΔΝΤ ούτε θα δεσμεύεται από όσα έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ”, ανέφερε ο κ. Κυρανάκης.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Πώς στοχεύει η Νέα Δημοκρατία να εξουδετερώσει τα αρνητικά τετελεσμένα που διαμορφώνονται ως απόρροια της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών; Είναι η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας ένα από τα εξεταζόμενα σενάρια;

Οι απαράδεκτες δηλώσεις Ζάεφ για «Μακεδονία του Αιγαίου» και η προτροπή του να διδάσκεται η σλαβική γλώσσα, που εκείνος ονομάζει «μακεδονική», στα ελληνικά σχολεία είναι η ζωντανή απόδειξη ότι αυτή η συμφωνία ενισχύει τον αλυτρωτισμό. Είναι μια ευθεία επίθεση στα εθνικά μας συμφέροντα. Ακόμη και ο κ. Νίμιτς αντέδρασε, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα που έχει βάλει το κεφάλι του βαθιά μέσα στην άμμο. Η Νέα Δημοκρατία θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να εμποδίσει την κύρωση της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ. Η πρόταση μομφής είναι πάντα στο τραπέζι και είναι καθήκον μας να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Αυτή είναι και η υπόσχεση που δώσαμε στον ελληνικό λαό. Και η εντολή που ζητάμε για διαπραγμάτευση από την αρχή, παρά τις διεθνείς πιέσεις.

Καμία χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν θα δεχόταν παραχώρηση εθνικής ταυτότητας. Εμείς δεν θα δεχτούμε ποτέ οι Σκοπιανοί να ονομάζονται Μακεδόνες.

Πιστεύετε ότι μπορείτε να πετύχετε μια καλύτερη συμφωνία από την υπάρχουσα;

Ναι, το πιστεύουμε. Οσοι γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης και τις προτεραιότητες στην Ουάσιγκτον, επιμένουν ότι η πίεση αφορά την είσοδο αυτής της χώρας στο εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται πατριωτισμό, αλλά χρειάζεται και ικανότητα. Χρειάζεται γνώση της άλλης πλευράς, σωστό timing, σταθερά επιχειρήματα. Πάντως οι επόμενες κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για τη διεθνή αναγνώριση της ελληνικότητας της Μακεδονίας και της Ιστορίας της. Να συνεργαστούν με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, να προωθήσουν ελληνικά μακεδονικά προϊόντα, να αναδείξουν τον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό σε μεγάλα μουσεία όλου του κόσμου. Όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν κομμάτια μιας εθνικής στρατηγικής που θα ακολουθούν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να ταυτίσει τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη νεοφιλελεύθερη συνταγή του ΔΝΤ. Γιατί το κόμμα σας δεν επιθυμεί προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, εφόσον, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, υπάρχει η δημοσιονομική ευελιξία;

Η γνωστή, φλύαρη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν πείθει πια κανέναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψε τα πάντα, ο ΣΥΡΙΖΑ που έφτασε σε σημείο να φέρει νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή στα αγγλικά, χωρίς καν να μεταφράσει τα κείμενα του ΔΝΤ, έχει το θράσος να κουνά το δάχτυλο.

Εμείς ζητάμε από τους Ελληνες καθαρή εντολή για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Η πολιτική που θα εφαρμόσουμε θα έχει πάρει έγκριση από τους Έλληνες πολίτες, όχι από το ΔΝΤ ούτε θα δεσμεύεται από όσα έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η πολιτική λέει ξεκάθαρα: Λιγότεροι φόροι και εισφορές, άρα μεγαλύτερα εισοδήματα και μισθοί. Μικρότερο κράτος, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, απλοποίηση διαδικασιών, άρα πιο εύκολη ζωή για πολίτες και επιχειρήσεις. Οι προσλήψεις θα γίνουν εκεί που χρειάζονται, αξιοκρατικά και με γνώμονα την ικανότητα, όχι τις προσωπικές εξυπηρετήσεις.

Πού εδράζεται η αισιοδοξία της ΝΔ ότι ως αυριανή κυβέρνηση θα επιτύχει τη συναντίληψη των εταίρων μας για τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που είναι συστατικό στοιχείο του «γαλάζιου» οδικού χάρτη για την οικονομία;

Τα πλεονάσματα που έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση είναι παράλογα, όπως παράλογη είναι και η απαίτηση των δανειστών. Καμία ανεπτυγμένη χώρα στον πλανήτη δεν έχει πετύχει συνεχή ανάπτυξη για 40 χρόνια και πλεονάσματα 3,5%. Καμία από τις χώρες που εκπροσωπούν δεν θα δεχόταν μια τόσο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. Μόνο οι κύριοι του «go back madame Merkel» το δέχθηκαν.

Ο δικός μας οδικός χάρτης για τη μείωση πλεονασμάτων βασίζεται στη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ. Οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί είναι ποσοστά επί του ΑΕΠ, άρα όσο περισσότερο μεγαλώνει το ΑΕΠ, τόσο μπορούν να πέφτουν τα πλεονάσματα. Βασίζεται όμως και στην ταχύτητα και την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων. Οταν οι εταίροι δουν ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν και αποδίδουν, δεν θα έχουν κανέναν λόγο να επιμείνουν στα θηριώδη και αντιαναπτυξιακά πλεονάσματα.

Μιλάτε συνεχώς για επενδύσεις, όμως η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει πετύχει ρεκόρ δεκαετίας στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Τι απαντάτε;

Ρεκόρ δεκαετίας είχαμε τη χρονιά που εκταμιεύθηκαν τα χρήματα της Fraport, της Cosco και του Ελληνικού, δηλαδή τις τρεις επενδύσεις που έφερε η Νέα Δημοκρατία και πολέμησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση. Ρεκόρ υποκρισίας δηλαδή. Αντί να ρωτήσετε τη Νέα Δημοκρατία, ρωτήστε καλύτερα τους ίδιους τους επενδυτές. Ρωτήστε τη Lamda Development που πριν λίγες μέρες κατήγγειλε συνεχείς και αδικαιολόγητες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Τέσσερα χρόνια αναβολές για μια επένδυση που βρήκαν έτοιμη, μια επένδυση 8 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα δώσει δουλειά σε 70.000 ανθρώπους. Μια επένδυση που θα αλλάξει, θα αναβαθμίσει, θα ομορφύνει την Αθηναϊκή Ριβιέρα και αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 1 εκατ. τουρίστες ετησίως. Ελληνες και ξένοι επενδυτές ζητούν το αυτονόητο. Σταθερή φορολογία, χαμηλότερες εισφορές, μείωση γραφειοκρατίας και το κράτος να τηρεί την υπογραφή του. Γι' αυτά έχουμε δεσμευθεί και είμαστε αποφασισμένοι να τα εφαρμόσουμε.

Ακούγεται ότι θα είστε υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα της Β' Αθηνών. Ισχύουν οι πληροφορίες;

Θέλω να μπω στην πολιτική και να διεκδικήσω την ψήφο και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τα νότια είναι η περιοχή στην οποία δραστηριοποιούμαι πολιτικά. Οι υποψηφιότητες όμως ανακοινώνονται μόνο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ως νεότερος οφείλω να σεβαστώ τις διαδικασίες και τους κανόνες.