Μητσοτάκης: «10.000 προσλήψεις στην υγεία, 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός μέχρι το τέλος της τετραετίας»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι επίμονος, είναι ευρωπαικό και όχι ελληνικό φαινόμενο, πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό, οι πολιτικές τύπου market pass, οι οποίες πιθανώς να συνεχιστούν είναι προσωρινές λύσεις. Χρειαζόμαστε μόνιμες λύσεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και η εμπέδωση της μεγαλύτερης διαφάνειας, καθώς και του μεγαλύτερου ανταγωνισμού είναι προς την επιθυμητή κατεύθυνση», σημείωσε σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και στη Μάρα Ζαχαρέα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, γνωστοποίησε πως πριν από τον Αύγουστο θα ψηφισθεί νομοσχέδιο, που θα θεσπίζει όλες τις προβλέψεις για τη μείωση της φορολογίας σε ορίζοντα 4ετίας. «Η αντιπολίτευση θα διαψευσθεί καθώς όλες οι προβλέψεις του καλά κοστολογημένου προγράμματος θα νομοθετηθούν αμέσως μετά τις εκλογές. Θα συνεχίσουμε να εκπλήσσουμε ευχάριστα και είμαι πολύ υπερήφανος πως αυτή η κυβέρνηση ψήφισε πολύ προοδευτικές πολιτικές για όλους τους συμπολίτες μας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε πως στο πεδίο της φοροδιαφυγής θα πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα. «Η ανάπτυξη της οικονομίας έχει σημαντική αντανάκλαση στους ονομαστικούς μισθούς. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν αυξάνονται με κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά με επενδύσεις και ενίσχυση της δύναμης των εργαζομένων, αυτό έγινε και την προηγούμενη 4ετία. Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί και τον επόμενο χρόνο, μακάρι σε κάποιο σημείο να μπορεί αυτός να καθορίζεται από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε κάθε περίπτωση μπορεί να φθάσει στα 950 ευρώ έως το τέλος της 4ετίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, τόνισε ότι σε ό,τι αφορά στο μισθολόγιο του Δημοσίου επεσήμανε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στα επιδόματα θέσης, αλλά και οριζόντιες αυξήσεις οικογενειακών επιδομάτων. «Εκτιμώ ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι καλή και ως εκ τούτου θα μπορέσουμε να δώσουμε έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους, ιδίως στους χαμηλοσυνταξιούχους, στο τέλος του έτους», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε δραστική παρέμβαση στο ΕΣΥ, με καλύτερες υπηρεσίες, χωρίς εκπτώσεις και αποκλίσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επέμεινε δε για την ανάγκη για προσλήψεις 10.000 γιατρών και νοσηλευτών, σημαντικών παρεμβάσεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και σοβαρών αλλαγών στην αναμονή για τα τακτικά χειρουργεία.

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, επισήμανε: “Έχω ήδη απευθύνει πρόσκληση στον Ερντογάν να συναντηθούμε στο Βίλνιους, αν επανεκλεγώ. Νομίζω είναι μία ευκαιρία να επανακαθορίσουμε το πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία. Υπάρχει ηρεμία και από τις δύο πλευρές και αυτό είναι καλό. Στο γεωπολιτικό επίπεδο, η Ελλάδα έχει να συζητήσει ένα θέμα: την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Τα θέματα που βάζει η Τουρκία στο τραπέζι είναι μη συζητήσιμα, όπως τα κυριαρχικά δικαιώματα μας στο Αιγαίο και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Μπορεί να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, πολιτισμένα, και να μην είμαστε σε ένταση όπως τα τελευταία τρία χρόνια”.

Για τη Ροδόπη: “Σε αυτές τις εκλογές το τουρκικό προξενείο έκανε πολύ σκληρές παρεμβάσεις για δύο υποψηφίους στη Ροδόπη και στην Ξάνθη. Πρώτα το είχαν αναδείξει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ… Την κουρτίνα δεν την τραβήξαμε εμείς. Υπήρξαν δύο ενημερώσεις, μία γενική ενημέρωση προς το γραφείο του κ. Τσίπρα πριν τις εκλογές και μία μετά. Το ζήτημα δεν είναι η Θράκη να είναι “γαλάζια”, αλλά να ακολουθούμε μία εθνική πολιτική. Την πρώτη φορά που πήγα στην Ξάνθη, όταν ο πατέρας μου ήταν υποψήφιος πρωθυπουργός. Από τότε έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου. Το θέμα πρέπει να κλείσει: Να κάνουν δήλωση ότι είναι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες, οι οποίοι σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η μειονότητα μπορεί να ξαναψηφίσει τα ίδια. Αυτό δεν θα αλλάξει τη δική μου πολιτική. Αλλά είναι κρίμα να επιτρέπουμε αυτή την εργαλειοποίηση από το τουρκικό προξενείο με τέτοιο ξεδιάντροπο τρόπο”.

Για την ακρίβεια: Τα Market Pass βοηθούν αλλά δεν αρκούν. Έχει σημασία ο ανταγωνισμός, τα καταστήματα να συναγωνίζονται για τις χαμηλές τιμές και το όφελος να το εκμεταλλεύονται οι καταναλωτές.

Για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια: Μας στοίχισε πολλά χρήματα η ακρίβεια στην ενέργεια. Πολλά χρήματα από όσα δώσαμε προήλθε από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Απορροφήσαμε τις αυξήσεις στην ενέργεια.

Για την στεγαστική πολιτική: Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είναι πολύ επιτυχημένο, θα το επεκτείνουμε και βοηθάμε νέους ανθρώπους να αγοράσουν σπίτι με μία δόση μικρότερη από αυτή που θα έδιναν σε ενοίκιο και να τους μείνει. Θα κάνουμε κινήσεις για να βάλουμε κανόνες κοινωνικά αποδεκτούς για το Airbnb και την βραχυχρόνια μίσθωση.

Για το πρόγραμμα της ΝΔ: Η αντιπολίτευση θα διαψευστεί, όλα μας τα μέτρα βρίσκονται στο μεσοπρόθεσμο και αποδείξαμε πως όλα όσα υποσχόμαστε τα κάνουμε. Μακάρι να έχουμε περισσότερο πλεόνασμα από την ανάπτυξη για να στηρίζουμε τους πολίτες που το έχουν ανάγκη. Εφαρμόσαμε πολύ προοδευτικές πολιτικές για άστεγους, τρανς, οροθετικούς, ίσως δεν ασχοληθεί άλλοι γιατί πίστευαν πως αυτοί δεν είναι πολλές ψήφοι, εμείς δίνουμε τη δυνατλότητα σε όλους να στέκονται στα πόδια τους.