Πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο αποφασίζει ο Αλέξης Τσίπρας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Του Νίκου Σίμου

Οι δημοψηφισματικού τύπου εκλογές εξετάζονται ως πολιτική τακτική από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον ίδιο να έχει μεταφέρει στους στενούς συνεργάτες του τις σκέψεις του αυτές «με το επιχείρημα να ζητήσει καθαρή εντολή» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Από τη στιγμή που οι δανειστές δεν έχουν αποδεχθεί τη μετάθεση της διαπραγματευτικής διαδικασίας από το τεχνικό επίπεδο στο πολιτικό, ο κ. Τσίπρας εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ενίσχυση της λαϊκής εντολής που έχει πάρει, καθιστώντας συγχρόνως συνυπεύθυνη την κοινωνία για την πολιτική που θα πρέπει να εφαρμόσει μετά τη συμφωνία με τους δανειστές.
Υποστηρικτές και εισηγητές της παραπάνω κίνησης είναι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, με έναν εξ αυτών, που εσχάτως συμμετέχει σε μυστικές διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, να έχει προωθημένη άποψη επί του θέματος.

«Ο πρωθυπουργός είναι υπέρμαχος των καθαρών λύσεων και προς αυτή την κατεύθυνση είναι πλέον πολύ πιθανό να στηθούν κάλπες στις αρχές του καλοκαιριού», αναφέρουν στις εμπιστευτικές συζητήσεις τους οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τις σκέψεις και τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού -επισημαίνουν ωστόσο ότι στο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για τυχόν ατύχημα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση για πρόωρες κάλπες θα πρέπει να υλοποιηθεί αφενός περί τον Ιούνιο, που είναι κομβικό διαπραγματευτικό σημείο, αφ’ ετέρου πριν από την υπογραφή συμφωνίας με τους δανειστές. Ωστε, με αναβαπτισμένη τη λαϊκή εντολή, ο κ. Τσίπρας από τη μια να προβάλει προς τα έξω το πολιτικό στοιχείο, ότι για δεύτερη φορά η εντολή του λαού είναι να διαπραγματευθεί όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα, και, από την άλλη, να προβάλει στο εσωτερικό, και ιδιαιτέρως προς κάθε αντιδρώντα σε μέτρα που θα κληθεί να πάρει, ότι η κοινωνία έχει εγκρίνει τις επιλογές του. Γι’ αυτό και όπως λέγεται στο παρασκήνιο θα προτιμούσε να μην υπάρξει συμφωνία μέχρι τις ενδεχόμενες κάλπες. Προφανώς, στο πλαίσιο της συλλογιστικής αυτής, δεν είναι τυχαία η απειλητική σύνδεση, που έκανε ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, μεταξύ της άρνησης των δήμων να δώσουν χρήματα από τα αποθεματικά τους και του ενδεχομένου προσφυγής στις κάλπες ή σε δημοψήφισμα. Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να αξιολογηθεί η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στη Μελβούρνη, ότι η πολιτική της Ευρώπης και του ΔΝΤ είναι καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Καθώς και ότι η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα νέου είδους πραξικόπημα, «όχι με τανκς, αλλά μέσω των τραπεζών».

ΣΥΓΚΥΡΙΑ

Τι άλλο επιδιώκει η κυβέρνηση με ένα εκλογικό τέχνασμα; Θεωρώντας ότι ακόμη είναι ευνοϊκή η συγκυρία, στοχεύει σε αυτοδυναμία, πράγμα που, για τους αισιόδοξους, μεταφράζεται σε αριθμό βουλευτών έως 180, την ώρα μάλιστα που οι πολίτες, αλλά και η οικονομική και επιχειρηματική ελίτ της χώρας, αντιμετωπίζουν με απαξίωση το πολιτικό σύστημα. Πιστεύεται, με άλλα λόγια, ότι η καθαρή εντολή μπορεί να εξασφαλιστεί και μάλιστα με μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα, ελεγχόμενη πλήρως από τον κ. Τσίπρα λόγω της διενέργειας εκλογών με λίστα. Παρά το γεγονός ότι πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας έδειξε κάμψη στα ποσοστά εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η μεγάλη ακόμη διαφορά από τα άλλα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς είναι λογικό να ανεβάζει ψηλά τον πήχη του στόχου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», κοινωνός των παραπάνω σκέψεων έχει γίνει και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι, ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του θα συμμετέχει εκ νέου στην κυβέρνηση.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ

Οσον αφορά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η δυνατότητα αυτή παρέχεται μόνο στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα. Δεδομένου ότι δεν έχει καταψηφισθεί από τη Βουλή, ώστε να αρχίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις διερευνητικές εντολές, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να βασιστεί στο Αρθρο 38 του Συντάγματος. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με το Αρθρο 41, παρ. 2, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί μεν να διαλύσει τη Βουλή με πρόταση της κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να αντιμετωπισθεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Και ασφαλώς η διαπραγμάτευση για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι εθνικό θέμα που θα μπορούσε να επικαλεσθεί η κυβέρνηση. Ομως, Βουλή που έχει εκλεγεί μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, παρ. 4, πριν περάσει ένα έτος αφ’ ότου άρχισε τις εργασίες της.

Με το Αρθρο 38, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την κυβέρνηση, αν αυτή παραιτηθεί. Βεβαίως, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι αν ο πρωθυπουργός της παραιτούμενης κυβέρνησης είναι αρχηγός ή εκπρόσωπος του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε εφαρμόζονται οι διατάξεις περί διερευνητικών εντολών. Πλην όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.

Το μικρό «ατύχημα» με κλείσιμο της στρόφιγγας
Αναφορικώς με το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε επώδυνη κατάσταση και για τη χώρα, αλλά και για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό διότι, με την Ευρώπη και τους δανειστές να δείχνουν ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή τους, δεν θα πρέπει να αποκλείεται -παρά το γεγονός ότι δεν επιθυμούν Grexit- κάποιο μικρό «ατύχημα» κατά την προεκλογική περίοδο. Το οποίο θα συνίστατο σε κλείσιμο της στρόφιγγας από τον Ντράγκι για τον ELA, γεγονός που θα προκαλούσε κάποιο είδος πιστωτικής ασφυξίας. Τότε η κυβέρνηση θα ήταν υποχρεωμένη να πάει πράγματι στις εκλογές που θα έχει προκηρύξει, με τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας απέναντί της, όταν με την τυχόν πρωτοβουλία του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη τα ΑΤΜs θα άφηναν... σύξυλους τους αναλήπτες.

Τον κίνδυνο αυτόν τον γνωρίζει η κυβέρνηση. Επομένως, και στην περίπτωση που για έναν τέτοιο λόγο υπαναχωρούσε έναντι του σεναρίου των πρόωρων εκλογών, θα έπρεπε να βρει τρόπο να επικοινωνήσει τη στροφή που θα πρέπει να κάνει και που έχει σχέση με την τελική συμφωνία. Αλλωστε, ενώ από τη μία πλευρά προϊδεάζει η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο εκλογών, από την άλλη διά του υπουργού Οικονομικών εκφράζει την ελπίδα ότι «θα έλθουμε σε συμφωνία με συμβιβασμούς».

Πηγή: parapolitika.gr