Όλο και πιο κοντά στο σενάριο των εκλογών

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Επισήμως το Μαξίμου δηλώνει ότι δεν υπάρχει θέμα, όμως πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος, διαμηνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται εκλογές, ενώ δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Όπως αναφέρει και το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας Παραπολιτικά, υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ενώ την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση, μαζί με κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ, επιμένει να πιέζει την κυβέρνηση να αποδεχθεί μία συμφωνία, στα πρότυπα των μνημονιακών συνταγών του παρελθόντος.

Είναι ενδεικτικό ότι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος επαναφέρουν με κάθε ευκαιρία το σενάριο, διαμηνύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται τις εκλογές. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης επαναφέρει έμμεσα το ενδεχόμενο αυτό, για το οποίο είχε απειλήσει ευθέως πριν μία εβδομάδα, λέγοντας σε περίπτωση αδιεξόδου προηγούνται οι ανάγκες του λαού.

Στελέχη, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ή ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος αφήνουν επίσης ανοιχτό το σενάριο προσφυγής στο λαό, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης διαμήνυσε την Παρασκευή από τη Βουλή ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται την αναμέτρηση. «Έχουμε νωπή εντολή λαού και αν χρειαστεί το πολιτικό μας σχέδιο να αναβαπτιστεί στην γνώμη του ελληνικού λαού θα γίνει. Αν υπάρξει συμφωνία και χρειαστεί λαϊκή νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας δεν θα το φοβηθούμε», είχε δηλώσει ο κ. Φίλης.

Σημειωτέον ότι πολλοί ερμήνευσαν τους υψηλούς τόνους, που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ως προετοιμασία για εκλογική σύγκρουση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε την Κυριακή το πρωί στο MEGA ότι δεν «δεν υφίσταται θέμα εκλογών».

Πάντως για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση που οι εταίροι φτάσουν στο σημείο να μας διώξουν από την ευρωζώνη.

Πάντως προεκλογικό άρωμα είχε και η ανταλλαγή δηλώσεων ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και το Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι τυχόν εκλογές μπορεί να οδηγήσουν στην έξοδο από την ευρωζώνη, με κυβερνητικές πηγές να απαντούν ότι «ο κ. Σαμαράς επιμένει να κατασκευάζει ανεμόμυλους, μνημόνια και νέα υφεσιακά μέτρα».