ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ – ΑΛΛΑΓΕΣ: Θα ψηφίζουν αλλοδαποί στους Δήμους – Περισσότεροι υποψήφιοι

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Σημαντικές αλλαγές στην τοπική αυτοδίκησαν ενόψει Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών

- Θα δώσει δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς ο ΣΥΡΙΖΑ

- Περισσότεροι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και αλλαγή στην εκλογή προέδρων τοπικών κοινοτήτων

Δύο σημαντικές αλλαγές στο νόμο του Κλεισθένη που αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στην ομιλία του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, το επόμενό διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση τροπολογία, η οποία θα προβλέπει την αύξηση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων των συνδυασμών. Ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών του αντίστοιχου δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, με δυνατότητα να είναι αυξημένος κατά 50%.

Η δεύτερη αλλαγή θα αφορά στην εκλογή του προέδρου στις τοπικές κοινότητες.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος στις Τοπικές Κοινότητες θα εκλέγεται μόνο μεταξύ των δυο πρώτων σε ψήφους συνδυασμούς.

Επίσης  ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε ότι στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης θα ενταχθούν και τα άρθρα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ειδικότερα θα αναγνωρίζεται ότι οι ΟΤΑ και τα Μητροπολιτικά αυτοδιοικητικά όργανα  θα είναι οι κατά τόπους αρχές, θα δίνεται η δυνατότητα να εκδίδονται κανονιστικές πράξεις από τους ΟΤΑ, θα κατοχυρωθεί το δικαίωμα τους να αναλάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενώ θα δοθεί το δικαίωμα σε αλλοδαπούς πολίτες να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.