Σφίγγουν την θηλιά στο λαιμό της Ελλάδος οι δανειστές

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής Νικόλας Θεοχαράκης σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «διαπιστώθηκε μεγάλη απόσταση».

Την ίδια στιγμή ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα ξεπεραστούν οι μεγάλες διαφωνίες για ασφαλιστικό, εργασιακό μέσα από μια πολιτική συμφωνία.

Πηγές πάντως αναφέρουν ότι οι θεσμοί μιλούν για συμφωνία, αλλά τον Ιούνιο.

Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση που τελείωσε στο Παρίσι έλεγαν πως δύσκολα θα υπάρξει κάποια πρόοδος στις συναντήσεις που θα έχει απόψε και αύριο στη Ρίγα της Λετονίας ο Γιάνης Βαρουφάκης με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και μετέθεταν τις ελπίδες τους για τον Μάιο, σε ένα έκτακτο Eurogroup πριν ή μετά το προγραμματισμένο της 11ης του μηνός.

Δεν φαίνεται να συμμερίζονται όμως την ίδια «αισιοδοξία» πηγές της Ευρωζώνης που έλεγαν πως δεν αναμένουν να υπάρξει στο αυριανό Eurogroup κάποια θετική δήλωση πρόοδου ή ούτε καν κάποια κοινή ανακοίνωση για το θέμα της Ελλάδας. Το Βερολίνο μεταθέτει μάλιστα το χρονικό όριο για συμφωνία που θα συνοδεύεται και από χρηματοδότηση ως τα τέλη Ιουνίου, κάτι που σημαίνει πως προμηνύεται ένα «θερμό καλοκαίρι» για τη χώρα μας.

Τα πράγματα γίνονται πλέον δύσκολα και επικίνδυνα για την Ελλάδα. Παρότι χθες η ΕΚΤ ενέκρινε 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον δανεισμό για τις ελληνικές τράπεζες από τον ELA, για να αντιμετωπίσουν την φυγή κεφαλαίων και καταθέσεων, τίποτα δεν εγγυάται ότι θα συνεχίσει να το πράττει πλέον, αν δεν υπάρξει κάποια θετική αναφορά στη χώρα μας στο Eurogroup της Παρασκευής. Για το λόγο αυτόν, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον στην πρωτεύουσα της Λετονίας και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, που καλείται να συμβιβάσει τα εμπλεκόμενα μέρη για την αποφυγή τυχόν «ατυχήματος» τις επόμενες εβδομάδες ή ημέρες.

Πηγή: parapolitika.gr