Πέντε μέρες προθεσμία στην κυβέρνηση για την λίστα μεταρρυθμίσεων


Τελεσίγραφο στέλνει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα, σχετικά με την σύνταξη και αποστολή της λίστας των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να στείλει η χώρα μας στους εταίρους. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg η προθεσμία λήγει την Δευτέρα και το χρονικό όριο είναι απόλυτα καθορισμένο.

Πριν δοθεί αυτό το τελεσίγραφο, είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης που κατέληξε στο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Μέχρι η Ελλάδα να παρουσιάσει την ακριβή λίστα της, το θέμα της χρηματοδότησής της παγώνει. Όπως τόνισαν οι αξιωματούχοι, σχεδόν με μια φωνή: «Ο Τσίπρας πρέπει να δείξει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να οικοδομήσει ξανά κλίμα εμπιστοσύνης και να τηρήσει τις υποσχέσεις της».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ του ΤΧΣ που ζήτησε η Ελλάδα να μην εγκρίθηκε για τεχνικούς λόγους, ωστόσο δεν θα χαθεί εξ ολοκλήρου. Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης λένε πως η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή, όπως και οποιαδήποτε άλλη πηγή χρηματοδότησης, αρκεί προηγουμένως η κυβέρνηση να δείξει πως θέλει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.

Πάντως, η Αθήνα κέρδισε κάποιες οικονομικές ανάσες την Τετάρτη από τη στιγμή που η ΕΚΤ αύξησε το ανώτατο όριο της παροχής ρευστότητας στις τράπεζες μέσω του ELA. Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αμβλύνει ορισμένες βραχυπρόθεσμες ανάγκες του τραπεζικού συστήματος, διατηρώντας παράλληλα την πίεση στον Τσίπρα για να βρει μια μακροπρόθεσμη λύση με τους εταίρους. Πάντα σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αν η Ελλάδα αθετήσει τις υποσχέσεις της, τότε είναι θέμα λίγων εβδομάδων να ξεμείνει από χρήματα και θα χρεοκοπήσει.

Πηγή: parapolitika.gr