FT: Μυστικό σχέδιο Ντράγκι για “ασφυξία” στην Αθήνα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Θα κλείσει τις στρόφιγγες σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας

Για μυστικό σχέδιο της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στην Αθήνα, κλείνοντας τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, κάνουν λόγο σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.

Ωστόσο, το πρακτορείο Bloomberg υποστηρίζει ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ απέρριψε την πρόταση αυτή, η οποία προήλθε από τον εποπτικό της μηχανισμό ( SSM).

Σύμφωνα με τους FT, σε περίπτωση που δεν τα βρουν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας, η ΕΚΤ σκοπεύει να απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν κρατικό χρέος, μία κίνηση, που όπως σχολιάζει το δημοσίευμα θα έκοβε μία βασική πηγή χρηματοδότησης της Αθήνας.

Αυτό θα το επιτύχει με το να κάνει «νομικά δεσμευτική» την προειδοποίηση προς τις τράπεζες να μην αυξήσουν τον όγκο των εντόκων που κατέχουν.

Μια τέτοια κίνηση θα αποκόψει μια βασική πηγή χρηματοδότησης για την Αθήνα, ενώ, θα επιδεινώσει περαιτέρω το κλίμα.

Το πρακτορείο Bloomberg από τη μεριά του, αναφερόμενο στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, αναφέρει πως η πρόταση που προέρχεται από τον εποπτικό μηχανισμό της τράπεζας, τον SSM συζητήθηκε, αλλά απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο.