Μέτρα – “βόμβα” για τη λιτότητα παρουσιάζει ο Δραγασάκης στον Ντράγκι

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα που ανακάλυψε το ΔΝΤ

Με πακέτο μέτρων που θα οδηγήσουν σε σκληρή λιτότητα μέχρι το 2016, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα που ανακάλυψε το ΔΝΤ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης ταξιδεύει για την Φραγκφούρτη.

Τα νέα μέτρα εκτιμάται ότι θα αποφέρουν τουλάχιστον 10-12 δισ. επιπλέον έσοδα σε μία διετία, αλλά και περικοπές δαπάνών 1-2 δισ. ευρώ. Τα μέτρα αυτά θα παρουσιάσει στον Μάριο Ντράγκι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που θα επιχειρήσει σήμερα να πείσει τον κεντρικό τραπεζίτη να κρατήσει ανοικτή τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για στήριξη, ο κύριος Δραγασάκης θα μεταφέρει στον κύριο Ντράγκι το μήνυμα πως η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο για αύξηση εισπράξεων φόρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών 1,092 δισ. για εφέτος, αλλά και ακόμα μεγαλύτερα έσοδα 5,09 δισ από φόρους για το 2016, σε συνδυασμό με νέες περικοπές δαπανών.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια για να αλλάξουν τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση προβλέπει και Plan B για επιπλέον έσοδα 1,3 δισ. γα φέτος (5,8 δισ. συνολικά) για να καλύψει και την «τρύπα» που ανακάλυψε το ΔΝΤ που προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 1,5% (!) αντί για πλεόνασμα 1,5% που προβλέπει η κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων το πακέτο Δραγασάκη θα περιλαμβάνει:

- έκτακτη εισφορά για τους 500 πιο πλούσιους (με βάση τις δηλώσεις τους) Έλληνες φορολογουμένους,
- αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα περσινά επίπεδα, τουλάχιστον για όσους έχουν εισόδημα από 30.000 ευρώ και άνω.
- αύξηση κατά 30% στον φόρο πολυτελείας,
- τέλος διανυκτερεύσεων στα νησιά,
- απαγόρευση μετρητών και πληρωμές μόνο με πλαστικό χρήμα και για ποσά 70 ευρώ
- ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ από το 2016 και μετά.

Με όλους τους τρόπους η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την οικονομική ασφυξία που συνεπάγεται το ναυάγιο στις προσπάθειες για επίτευξη μίας "ενδιάμεσης συμφωνίας" μετά τη δίμηνη παράταση του Φεβρουαρίου. Πρόσωπο-κλειδί των εξελίξεων αναδεικνύεται ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης. Οι κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος επιχειρούν να ρίξουν γέφυρες στον κ. Ντράγκι ενώ παράλληλα οι κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης θα εντείνου τις επαφές τους με ΔΝΤ και Κομισιόν.

Πηγή: Parapolitika.gr