Σήμερα το κρίσιμο Eurougroup για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με άγριες διαθέσεις φαίνεται ότι θα καθίσει σήμερα η Ευρώπη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την συνεδρίαση του Eurogroup.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμη (ενάμισι μήνα μετά τις εκλογές και δύο εβδομάδες μετά την συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου) μία επαρκή λίστα με κοστολογημένα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση. Μέχρι και το «παρά ένα» της νέας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλες (στις 6 ώρα Ελλάδος απόψε) δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος για συμφωνία, αλλά όλα κινούνται στο πλαίσιο της «δημιουργικής ασάφειας» (ή της «ουτοπίας» κατ’άλλους) που επεδίωξε ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης σε όλη την ως τώρα διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Αν και όλοι κάνουν ότι μιλούν με όλους και αναζητούν λύσεις, υψηλόβαθμοι παράγοντες από τις Βρυξέλλες δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τη λίστα Βαρουφάκη, την οποία απέστειλε η Αθήνα την Πέμπτη το πρωί στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επειδή απουσιάζουν μέτρα «άμεσης απόδοσης».

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα δεν πρέπει να αναμένει ότι θα κλείσει σήμερα καμία συμφωνία για την εκταμίευση έστω και μέρους της δόσης των 7,2 δισ ευρώ που έχουν «παγώσει» προς τη χώρα μας.

Ωστόσο η αιτία που αρνούνται να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, είναι ότι ανησυχούν για το δημοσιονομικό κενό, επειδή δηλαδή δεν βλέπουν ενέργειες από πλευράς της κυβέρνησης για να καλύψει τις «τρύπες» στον προϋπολογισμό.  

Oι Βρυξέλλες πιέζουν για να επιστρέψει το ταχύτερο στη χώρα μας η Τρόικα των ελεγκτών καθώς, όπως έλεγαν αρμόδιοι παράγοντες, «ο έλεγχος των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας εξ αποστάσεως είναι αδύνατος, ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά».

Πηγή: parapolitika.gr