Ελληνογερμανική κόντρα για την συμφωνία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις Γερμανία και δανειστές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεσμευτεί για την τήρηση των μέτρων, αλλά και να δεχτεί την επίσκεψη κλιμακίου των «θεσμών» στην Αθήνα.

Η δήλωση του Μαξίμου, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση διαμηνύοντας ότι τα μνημόνια τελείωσαν στις 25 Ιανουαρίου ήρθε να βάλει περισσότερο λάδι στην φωτιά της κόντρας.

Κυβέρνηση και Ευρωπαίοι εταίροι δίνουν διαφορετική ερμηνεία εδώ και μέρες στη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και ήταν αναμενόμενο ότι το χαρακτηριστικό αυτό θα το χρησιμοποιούσε η πλευρά των δανειστών ως μοχλό πίεσης για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Αυξάνουν δε την πίεση αξιοποιώντας το γεγονός ότι η Αθήνα είναι στα πρόθυρα οικονομικής ασφυξίας και σε αγώνα δρόμου για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για τον Μάρτιο κιόλας. Ήδη για τις 6 Μαρτίου πρέπει να καλυφθούν λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 1,4 δις ευρώ, αλλά και να αποπληρωθεί δάνειο 310 εκατ. προς το ΔΝΤ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Β. Σόιμπλε απείλησε μα χρεοκοπία τη χώρα εάν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, το ΔΝΤ μιλά για πιστωτικό γεγονός επίσης, ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για την ύπαρξη του μνημονίου, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα. Την ίδια ώρα η Κομισιόν πιέζει για να βρεθούν στην Ελλάδα την Τετάρτη τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Και στις δύο τελευταίες δηλώσεις και κινήσεις η ελληνική κυβέρνηση απάντησε και ανθίσταται, αλλά τα περιθώρια στενεύουν.

Πηγή: parapolitika.gr