Σύγχυση από την ομιλία Βαρουφάκη με τα ποσοστά του Μνημονίου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ουδείς έγινε σοφότερος από την δευτερολογία του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στη Βουλή καθώς ο Υπουργός φρόντισε να μπερδέψει τους πάντες όσον αφορά το ποσοστό αποδοχής του Μνημονίου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την προσοχή όλων καρφωμένη πάνω του μετά τη χθεσινή τοποθέτησή του περί αποδοχή του 70% του Μνημονίου αλλά και τη γκρίνια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε αρχικά: «Πόσο ποσοστό του Μνημονίου αποδεχόμαστε; Ακριβώς 0%. Δεν θα αποδεχθούμε ούτε έναν όρο που επιδεινώνει την κρίση, που βάζει νέους φόρους σε όσους έχουν εξαντληθεί από την υπερφορολόγηση. Δεν θα δεχθούμε ούτε μία γραμμή που ενισχύει την άρνηση της πραγματικότητας». Κι ενώ όλοι ερμήνευσαν την δήλωσή του ως άτακτη υποχώρηση από τα περί αποδοχής 70% του Μνημονίου, ο κ. Βαρουφάκης λίγα λεπτά αργότερα ο ίδιος φρόντισε να τους διαψεύσει λέγοντας: Δε έχουμε κανέναν ενδοιασμό να κρατήσουμε όσα μέρη του Μνημονίου δεν απειλούν να μολύνουν τη νέα συμφωνία. Γιατί να απορρίψουμε την δέσμευση για μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα; Γιατί να απορρίψουμε τον επαναπροσδιορισμό έννοιας φοροδιαφυγής; Το ίδιο θέλουμε κι εμείς. Το 70% είναι είτε άνευ σημασίας, είτε ανεξάρτητο από τη μνημονιακή λογική. Γύρω στο 30% είναι το τοξικό μνημονιακό κομμάτι που θα απορρίψουμε».

Λίγη ώρα νωρίτερα πάντως ο κ. Βαρουφάκης έχοντας ακούσει τον κ. Βενιζέλο ότι η λαϊκή εντολή είναι διαπραγμάτευση αλλά όχι ρήξη εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι είναι ανούσιο να πας στη διαπραγμάτευση έχοντας αποκλείσει εκ των προτέρων τη ρήξη. «Απαιτείται ένα νέο συμβόλαιο με τους εταίρους μας. Είναι αστείο το ότι μας ασκείτε κριτική για το ότι διαπραγματευόμαστε για μια γέφυρα μεταξύ της παλιάς συμφωνίας και της νέας που ευελπιστούμε ότι δεν θα είναι τοξική. Είναι οξύμωρο να ακούμε νουθεσίες από εσάς πως πρέπει να διαπραγματευτούμε με τη στήριξή σας αλλά να δεσμευθούμε ότι δεν θα πάμε στη ρήξη. Αν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς καν τη ρήξη δεν διαπραγματεύεσαι. Αν δηλώσεις εκ προοιμίου στην αντίπαλη πλευρά ότι 1-2-3 μέρες θα περάσουν αλλά την τελευταία στιγμή ό,τι και να σου δώσουν θα το αποδεχθείς τι να περιμένουμε; Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε τη ρήξη αλλά δεν διαπραγματεύεσαι αν την έχεις αποκλείσει».