Τσίπρας: “Αν γίνουμε Ιφιγένεια, θα θερίσουμε θύελλες”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


«Αν η Ελλάδα γίνει Ιφιγένεια θα σπείρουν άνεμο που θα φέρει θύελλες» διεμήνυσε από τη Βιέννη, μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν, ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, αν η Ελλάδα θα γίνει Ιφιγένεια της ευρωζώνης και θα θυσιαστεί ώστε να γίνει παράδειγμα για άλλες χώρες, ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε:

«Οσοι ξέρουν από ελληνική μυθολογία ξέρουν ότι η θυσία της Ιφιγένειας είχε στόχο να πνεύσει ούριος άνεμος. Η εκτέλεστη της Ιφιγένειας, αν αυτό συμβεί στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν θα φέρει ούριο άνεμο αλλά θα σπείρουν άνεμο και θα θερίσουν θύελλες.

Δεν υπάρχει κανένας παραλληλισμός με τον αρχαίο μύθο. Υπάρχει ένας παραλληλισμός με έναν άλλο μύθο, ωστόσο. Με το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε διαπράχθηκε Υβρις στην Ελλάδα. Ερχεται η στιγμή η Ελλάδα να βρει την Νέμεση, την τιμωρία.

Επιδιώκουμε μια στενή συνεργασία με τους εταίρους μας, ιδίως αυτούς που κατανοούν τα προβλήματα.
Σήμερα απέκτησα έναν καλό φίλο (τον αυστριακό καγκελάριο)».

Φάινμαν: "Σκοπός μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη"

Ο κ. Φάιμαν ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα και τόνισε ότι «Συζητήσαμε, είχαμε και μια διαζώσης επαφή, είχαμε τηλεφωνηθεί στο παρελθόν». Οι σχέσης Ελλάδας και Αυστρίας ήταν πάντα στενές, σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο κοινός μας στόχος είναι τα μέλη να παραμένουν στην Ευρωζώνη και εμείς θέλουμε ένα κοινό νόμισμα ισχυρό για όλα τα μέλη. Σκοπός είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να υπάρξουν κοινές λύσεις. Πρέπει όμως να τηρεί κανείς τις δεσμεύσεις του».

Θέλουμε επενδύσεις, ασφάλεια αλλά αποδεχόμαστε ότι υπάρχει και ένας νέος δρόμος στην ΕΕ, όπως αυτός της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, σημείωσε.

Ο Καγκελάριος υπογράμμισε, «Ποιος είναι ο νέος δρόμος; Μιλάμε πρώτα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν να υπάρχουν επενδύσεις. Κανένας προύπολογισμός δεν μπορει να λειτουργήσει αν δεν είναι αποτελεσματικό το δημόσιο. Πρέπει όμως να μπορεί κανείς να βασιστεί σε ένα κράτος δικαίου. Εδώ υπάρχουν ανάγκες, και δεν πιστεύω ότι είναι κάτι που πρέπει να κάνει μόνο ο έλληνας πρωθυπουργός, είναι κοινή ευρωπαική υποχρέωση».

Δεν μπορεί κανείς να σώζει τις τράπεζες και ταυτόχρονα αυτή η δύναμη να μην στρέφεται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τόνισε.