Αυτές είναι οι προγραμματικες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ξεκίνησε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός αναφέρει:

"Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης. Μία οικονομικά αυτοδύναμη και κοινωνικά ισχυρή Ελλάδα περνά από τις συμπληγάδες της δύσκολης διαπραγμάτευσης. Θα συγκρουστούμε με ένα καθεστώς διαφθοράς που βύθισε τη χώρα μας στην κρίση και την διεθνή απαξίωση.

Ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική θα υπερασπιστούμε την ειρήνη και την απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας. Έχουμε ρεαλιστικό σχέδιο και στρατηγική διαπραγματευτική.

Έχουμε μόνο μία δέσμευση, να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον του λαού μας. Αυτή είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της δημοκρατίας. Βλέπουμε την επάνοδο της ελπίδας, της αξιοπρέπειας, νιώθουμε την προσδοκία του κόσμου για κοινωνική δικαιοσύνη.

Είναι καθήκον μας να μην τους διαψεύσουμε. Ο λαός δεν αντέχει άλλη απογοήτευση μετά από 5 χρόνια ύφεσης. Δεν υπέκυψε στις εκλογές στην προπαγάνδα του φόβου και τις απειλές, γιατί αυτοί είχαν οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο.

Αυτό το αδιέξοδο θα το ανατρέψουμε στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας αποκαθιστώντας τη Δημοκρατία. Τη λειτουργία της βουλής,

Για πρώτη φορά η Ελλάδα καταθέτει προτάσεις και δεν καταθέτει εντολές μέσω e-mails. Ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός, αλλά έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας πως θα το καταφέρουμε, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων και των ετέρων μας επιβλήθηκε ένα πρόγραμμα που ξέραμε ότι θα προκαλέσει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας. Χάσαμε περίπου το 1/4 του ΑΕΠ. Πάνω από 2,5 εκατ. αναγκάστηκαν να διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το χρέος εκτινάχθηκε από το 124 στο 180% του ΑΕΠ. Διαλύθηκε η παραγωγική βάση της οικονομίας, δημιουργώντας ύφεση.

Η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε φεύγοντας να δημιουργήσει ασφυκτικά πλαίσια διαπραγμάτευσης, αναγκάζοντας τη χώρα να ξαναμπεί σε περιπέτειες και βαθύ μνημόνιο. Από τις επαφές μου ενημερώθηκε ότι η αρχική επιλογή των ετέρων μας ήταν η 6μηνη παράταση και με ελληνική επιμονή μπήκε όριο η 28η Φεβρουαρίου. Πόνταραν στην αποτυχία της Ελλάδας για να δικαιωθούν οι ίδιοι.

Στη διαπραγμάτευση όμως δεν υπάρχουν μόνο τεχνοκράτες, αλλά και ο λαϊκός παράγοντας που δεν θα επιτρέψει να αποτύχουμε.

Η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει το χρέος, αλλά αν θέλουν το ίδιο και οι ετέροι μας, ας έρθουν μαζί να καθίσουμε στο τραπέζι. Όμως το πρόβλημα του χρέους ανακυκλώνεται και επιδεινώνεται όσο επικρατεί η λιτότητα. Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική μας και τη λαϊκή κυριαρχία, ούτε την λαϊκή εντολή των εκλογών.

Έτσι η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου, δηλαδή του λάθους και της καταστροφής. Ούτε είναι δυνατό να ζητείται αυτό από εμάς τόσο λίγες μέρες μετά τις εκλογές, όταν αποδοκιμάστηκε το μνημόνιο.

Επιδιώκουμε ένα πρόγραμμα γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο. Είναι εφικτό αυτό να γίνει μέσα σε 15 μέρες; Είναι εφικτό, όπως με διαβεβαίωσαν οι ετέροι. Το νέο σχέδιο θα σέβεται τους κανόνες τις Ευρωζώνης. Έχουμε έτοιμες προτάσεις, δεν τις ψάχνουμε τώρα και θα τις παρουσιάσουμε εγκαίρως.

Πρώτη προτεραιότητα από την Τετάρτη θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης από το Μνημόνιο, όπως δεσμευτήκαμε.

1. Δωρεάν σίτιση, ρεύμα, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις οικογένειες θύματα του μνημονίου.

Είναι θέμα πολιτισμού.

2. Αποκατάσταση μεγάλων αδικιών.

Αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων, των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, των εκπαιδευτικών και των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Η αποκατάστασή τους δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

3. Στόχος μας η καλύτερη επιτελική οργάνωση και ο συντονισμός των υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα προχωράμε στον αποφασιστικό περιορισμό της δημόσιας σπατάλης και στον περιορισμό προνομίων βουλευτών και Υπουργών. Δεν ήρθαμε για να απολαύσουμε εξουσίες, αλλά να περάσουμε τις εξουσίες στον ελληνικό λαό.

4. Τέλος οι μετακλητοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των Υπουργών.

Θα πουληθούν τα υπουργικά αυτοκίνητα που κοστίζουν πάνω από 700.000 ευρώ. Θα πουληθεί αρχικά 1 από τα 3 κυβερνητικά αεροσκάφη. Θα επαναξεταστεί και το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτου, γιατί οι βουλευτές μας δεν πιστεύω ότι στερούνται της οικονομικής δυνατότητας να έχουν δικό τους αυτοκίνητο.

Μείωση κατά 30% του προσωπικού του Μαξίμου και της πρωθυπουργικής φρουράς κατά 40%. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Υπουργοί, οι αστυνομικοί πρέπει να φύγουν από τα πολιτικά γραφεία και να επιστρέψουν στα τμήματα όπου υπάρχει ανάγκη.

5. Αξιολόγηση Δημοσίων Υπαλλήλων
Επιμένουμε ότι η κοινωνική ανταποδοτικότητα είναι μέγιστο καθήκον μας. Άμεσα προωθείται ρύθμιση για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με αξιοκρατικά κριτήρια.

6. Γραφεικρατεία
Απλοποίηση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης. Περιορίζεται η φυσική επαφή διοίκησης και πολιτών, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Εν τέλει καμία δημόσια υπηρεσία δεν θα ζητά στοιχεία από πολίτη, τα οποία θα είναι ήδη στα χέρια μίας άλλης δημόσιας υπηρεσίας. Έτσι θα προχωρήσει η μηχανοργάνωση και η ψηφιοποίηση.

7. Τοπική αυτοδιοίκηση
Ξεκινάμε αμέσως διαβουλεύσεις για την αλλαγή του Καλλικράτη.

8. Πάταξη παρανομίας και διαφθοράς.
Θα ελεγθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών. Συστήνουμε υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου τελωνείων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου. Υιοθετούμε σύγχρονες πρακτικές για τον εντοπισμό της παράνομης ύλης. Έλεγχος νομιμότητας δημοσίων συμβάσεων. Τέλος στα "θαλασσοδάνεια" που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση ενός "ολιγαρχικού καθεστώτος".

9. Καταργούμε το άσυλο σε ΤΑΥΠΕΔ, Τράπεζας της Ελλάδος.

Δεν μπορεί να εξαιρείται η υπαλληλική ελίτ.

10. Θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο.

Όχι για να εκδικηθούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά για να ερευνηθεί αν υπάρχουν ευρύτερες ευθύνες.

11. Έλεγχος δημοσίων συμβάσεων.

Το δημόσιο χρήμα υπάρχει για να ενισχύει την ανάπτυξη και την άνοδο του βιοτιού επιπέδου.

12. Μέσα Ενημέρωσης και ΕΡΤ
Σπάμε το τρίγωνο της διαπλοκής. Εγγυόμαστε την καθολική πρόσβαση στο αγαθό της ενημέρωσης, επανασυστήνουμε με νόμο την ΕΡΤ. Τέλος τα χαριστικά δάνεια με αδιαφανείς όρους στα ΜΜΕ. Προχωράμε σε προκήρυξη διαγωνισμών για ίσοις όροις αδειοδότηση σε όλα τα ΜΜΕ της Ελλάδας.

13. Αστυνομία
Δεν θα έχει τον ρόλο καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων, αλλά θα εγγυάται την ασφάλεια των θεσμών. Επιστρέφει ο "αστυνομικός της γειτονιάς. Εκσυγχρονίζεται η εκπαίδεισης.Η ΕΥΠ αλλάζει σε "Υπηρεσία προστασίας εθνικής κυριαρχίας".

14. Μεταναστευτικό
Για πρώτη φορά το μεταναστευτικό είναι χαρτοφυλάκιο Υπουργείου. Πρωταρχικός ρόλος του νέου χαρτοφυλακίου η άμεση ψήφιση νόμου για την ιθαγένεια των παιδιών δεύτερης γενιάς.