Αντιμέτωπος με το αδιέξοδο ο Αλέξης Τσίπρας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες δύο ημέρες πριν τις προγραμματικές δηλώσεις

Αντιμέτωπος με ολικό αδιέξοδο είναι πλέον ο Αλέξης Τσίπρας αφού μετά από μία εβδομάδα συνεχών επαφών και με τις δύο όχθες του Ατλαντικού και συναντήσεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το άθροισμα είναι σχεδόν μηδενικό. Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου άρχισε να βρίσκει προσχώματα από τη στιγμή που η Γερμανία αποφάσισε να μπει δυναμικά στο παιχνίδι.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη προλάβει να συναντηθεί με τους Ματέο Ρέντσι και Φρανσουά Ολάντ χωρίς να συναντήσει θερμή υποστήριξη. Ταυτόχρονα ο Γιάννης Βαρουφάκης πραγματοποιούσε τις δικές του επαφές σε Λονδίνο και Ρώμη.

Όλα άλλαξαν την Τετάρτη αρχικά με τη διαρροή του Βερολίνου στο Reuters ότι δεν δέχεται τις ελληνικές θέσεις και την απάντηση με non paper από το Μέγαρο Μαξίμου ότι οι προτάσεις της Γερμανίας δεν είναι αποδεκτές από την ελληνική πλευρά. Η δραματική αλλαγή στις διαπραγματεύσεις παρατηρήθηκε από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργά το βράδυ της Τετάρτης να μην δέχεται ελληνικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου.

Το βράδυ της Τετάρτης μία ακόμα τοποθέτηση άλλαξε τις ισορροπίες χωρίς όμως να πάρει ιδιαίτερη έκταση στην Αθήνα. Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε να παίρνει αποστάσεις από την Ελλάδα κάτι που έγινε ακόμα πιο σαφές μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα με επίσημη δήλωσή του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέρριψε την πρόταση του Γιάννη Βαρουφάκη η οποία διατυπώθηκε στη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα-γέφυρα της Ελλάδας με τους εταίρους ενώ την ίδια ώρα οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου άρχισαν να παίρνουν σαφείς αποστάσεις από την Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού το βράδυ της Κυριακής.