Οι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (ΟΝΟΜΑΤΑ)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ολική ανατροπή των μέχρι σήμερα δεδομένων θα επιφέρουν οι αλλαγές που σχεδιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για την κυβέρνησή του, εάν φυσικά είναι ο ίδιος πρωθυπουργός στις 26 Ιανουαρίου. Με βασικό γνώμονα το «ολιγάριθμο κυβερνητικό σχήμα», δηλαδή μόνο δέκα υπουργεία, προκειμένου το Υπουργικό Συμβούλιο να είναι ευέλικτο, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη έτοιμο στο γραφείο του το οργανόγραμμα των υπουργείων, αλλά και τα ονόματα των στελεχών που θα αναλάβουν κάποια από τα νευραλγικά πόστα.

 

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» παρουσιάζουν σήμερα αποκλειστικά τη νέα κυβερνητική δομή, αλλά και τα βασικά πρόσωπα που θα υπουργοποιηθούν, εάν και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, καθώς και τη φιλοσοφία που θα διέπει το νέο σχήμα.

 

Πρόσωπα-κλειδιά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, ως υπεύθυνος του οικονομικού επιτελείου, ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά και δύο γυναίκες πολιτικοί, που θα στελεχώσουν νευραλγικούς τομείς του κράτους. Με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ο Αλέξης Τσίπρας σκέπτεται να τοποθετήσει στο υπουργείο Αμυνας τη Νάντια Βαλαβάνη και στο Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

 

Στο υπουργείο Οικονομικών, σε θέση υφυπουργού, θα βρεθεί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα αναλάβει τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

 

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

 

Με βάση λοιπόν τις αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει δύο υπερ-υπουργεία. Το Προεδρίας και το Ανάπτυξης, κάτω από τη σκέπη των οποίων θα ενταχθούν οι επιμέρους τομείς, ενώ θα καταργηθεί εντελώς το υπουργείο Τύπου, το οποίο, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές ελέγχου της ελευθεροτυπίας. Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμένεται να είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος πλέον γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα του Τύπου, καθώς επίσης πρόσωπα και πράγματα.

 

Πέρα από τους δέκα υπουργούς που θα αναλάβουν τους τομείς που θα αναδείξει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, θα τοποθετηθεί ένας μικρός αριθμός αναπληρωτών υπουργών, όπως και κάποιοι υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς.

 

Για παράδειγμα, στο υπουργείο Προεδρίας -το οποίο θα περιλαμβάνει το Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και το νεοσυσταθέν υφυπουργείο Μετανάστευσης- η σκέψη είναι να υπάρξουν γραμματείες, οι οποίες θα αναλάβουν και από έναν τομέα θεμάτων που άπτονται της δομής του κράτους.

 

Το υφυπουργείο Μετανάστευσης θα ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μετανάστες και τα οποία συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολλά και διάφορα προβλήματα στην κοινωνία. Στόχος λοιπόν είναι θέματα ένταξης, εργασίας, εκπαίδευσης και ασφάλειας να αντιμετωπίζονται από έναν κοινό φορέα, ο οποίος θα δίνει λύσεις, όπως συμβαίνει και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Ο Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να αναλάβει το υπερυπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ενέργειας, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου. Οπως γίνεται αντιληπτό, εδώ θα υπάρχει ένας αναπληρωτής υπουργός, αλλά και κάποιοι υφυπουργοί ή γενικοί γραμματείς.

 

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

 

Το υπουργείο Εξωτερικών φέρεται ότι θα αναλάβει ο καθηγητής πολιτικών θεωριών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Πειραιά, διευθυντής μονάδας μελετών των κρατών BRICS, συγγραφέας, αλλά και πρόεδρος της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς.

 

Στο υπουργείο Αμυνας, εκτός από τη Νάντια Βαλαβάνη, θέση γενικού γραμματέα θα αναλάβει ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην διευθυντής του Πάνου Μπεγλίτη στο ίδιο υπουργείο και μέλος της ομάδας ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Τόσκας. Για το Παιδείας ακούγονται τα ονόματα του Κωνσταντίνου Τσουκαλά, του Τάσου Κουράκη και της Θεανώς Φωτίου. Σε θέση γενικού γραμματέα αναμένεται να τοποθετηθεί ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος θα ασχοληθεί με τα θέματα της θρησκείας, προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος για τον διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους.

 

Για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ακούγονται τα ονόματα του Αλέξη Μητρόπουλου, αλλά και του Δημήτρη Στρατούλη. Για τα υπουργεία Προεδρίας, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Υγείας δεν αποκλείεται να επιλεγούν στελέχη από τον ευρύτερο αριστερό χώρο ή ακόμα και προσωπικότητες που βρίσκονται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν πολιτεύτηκαν.

 

Η ηλικία, η εκλογική περιφέρεια, αλλά και οι ικανότητες είναι κάποια από τα κριτήρια που έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας για να στελεχώσει την κυβέρνησή του, αφού, όπως λένε οι συνεργάτες του, θα χρειαστεί αρκετούς ανθρώπους με διάθεση για δουλειά προκειμένου να προχωρήσει στην επανεκκίνηση του κράτους. Κυβερνητικούς θώκους αναμένεται να αναλάβουν και αρκετά στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Λούκα Κατσέλη θα αναλάβει σημαντικό πόστο στην Τράπεζα της Ελλάδος.