Ποια είναι η διαδικασία κατά τη δεύτερη ψηφοφορία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Κατά τη σημερινή, 2η ονομαστική ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί στις 12:00 το μεσημέρι, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές, κάτι το οποίο δεν επετεύχθη στην πρώτη ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό κανονισμό, όποιος βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνει «παρών».

Μοναδικός προτεινόμενος παραμένει ο Σταύρος Δήμας και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα τον ψηφίσουν. Οι υπόλοιποι καταμετρώνται ως «παρόντες».

Εάν και στη δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου οι 200 ψήφοι, τότε μετά από πέντε ημέρες θα διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία. Σε αυτήν οι θετικές ψήφοι για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 180.

Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει, εντός 10 ημερών το αργότερο, να παραιτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

Πηγή: parapolitika.gr