ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: “Ο κ. Τσίπρας διακατέχεται από προεκλογικό άγχος”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην Υπουργός Παιδείας σε εφημερίδας πανελλαδικής κυκλοφορίας, μίλησε για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη τουΚωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου:

1.Η τρόικα πιέζει ζητώντας νέα μέτρα ενώ ψιθυρίζεται έντονα η ανάγκη τεχνικής παράτασης. Γιατί κατά τη γνώμη σας φτάσαμε στο αδιέξοδο;
Κατά τη γνώμη μου δεν βρισκόμαστε σε «αδιέξοδο», αλλά στο τέλος μιας σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης. Όταν αναλάβαμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από τους επαχθείς όρους των μνημονίων, γνωρίζαμε ότι κάποτε θα φθάναμε σ' αυτό το κρίσιμο στάδιο. Κι αν σήμερα βρισκόμαστε σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση είναι γιατί η κυβέρνηση τιμά τους κόπους και τις θυσίες του λαού και δεν προτίθεται να υποχωρήσει σε παράλογες απαιτήσεις. Συνεπώς για να αποδραματοποιήσουμε τη κατάσταση θα σας έλεγα ότι είμαστε στη κορύφωση μιας διαδικασίας και θα ήταν ευχής έργον να υπήρχε συναίνεση και συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, μια και αυτό που γίνεται δεν αφορά τη κυβέρνηση αλλά την Ελλάδα. Όσο για την τρόικα, δεν είναι η πρώτη φορά που σφάλει στις εκτιμήσεις της. Η κυβέρνηση, που έτσι κι αλλιώς έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στον "εθνικό στόχο" συνεκτιμώντας το διεθνές περιβάλλον και πρωτίστως τις αντοχές της κοινωνίας που έχει φθάσει στα όριά της. Άρα εκείνο που προέχει είναι να αντιμετωπίσουμε με σύνεση και ψυχραιμία την κατάσταση και να δούμε πέρα από την όποια "τεχνική παράταση" την επόμενη ημέρα. Σκεφθείτε που βρισκόμασταν πριν από δύο χρόνια και που φθάσαμε.

2. Πιστεύετε ότι έχει μερίδιο ευθύνης η κυβέρνηση όσον αφορά στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων;
Όπως σας είπα προηγουμένως, δεν θα υπήρχε διαπραγμάτευση, αληθινή διαπραγμάτευση, αν η κυβέρνηση δεν είχε προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις αναγκαίες διαθρωτικές αλλαγές. Οι θυσίες των πολιτών μεταφράστηκαν σε οικονομικά μεγέθη που κανένας δεν περίμενε ότι θα πετυχαίναμε. Σήμερα επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ οι επίσημοι ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπεται να φτάσουν το 2,9%. Ο ΟΟΣΑ μας δίνει πρωτιά στο ρυθμό ενσωμάτωσης των μεταρρυθμίσεων, μέσα σε τρία χρόνια η Ελλάδα ανέβηκε κατά 39 θέσεις στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και στην ανάλυση του World Economic Forum, ανεβήκαμε 10 θέσεις από πέρυσι όσον αφορά στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας. Και δεν τελειώσαμε. Υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν για να αλλάξει οριστικά η χώρα και να λειτουργεί όπως πρέπει το κράτος μας. Γι’ αυτό τον εθνικό στόχο που είναι διαρκής, και σήμερα ως κυβέρνηση, αλλά και γενικώς ως Παράταξη δεν θα αποποιηθούμε ποτέ την ευθύνη.

3. Η σκληρή στάση των δανειστών ακυρώνει τις δηλώσεις της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο;
Θα μου επιτρέψετε κυρία Κατσαβού να σας επισημάνω ότι δεν είναι "δηλώσεις" για να ανασκευάζονται ή να ακυρώνονται. Είναι ο ξεκάθαρος στόχος της πολιτικής μας, είναι ο λόγος των σκληρών επιλογών και θα είναι και το αποτέλεσμα της τεράστιας προσπάθειας. Η δικαίωση του ελληνικού λαού. Σας το είπα και προηγουμένως…αυτοί είναι οι όροι μιας σκληρής διαπραγμάτευσης. Εκείνοι έχουν την ατζέντα τους και εμείς έχουμε το εθνικό μας συμφέρον και τις ευρωπαϊκές μας θέσεις, για τα οποία δίνουμε τις μάχες. Από εκεί και πέρα επειδή κανέναν δεν συμφέρει το αδιέξοδο, πιστεύω ότι θα βρεθεί το σημείο ισορροπίας. Γι’ αυτό άλλωστε συζητάμε για την προληπτική πιστοληπτική γραμμή και λέμε «ναι» στις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά δεν συζητάμε και δεν διαπραγματευόμαστε τη λήψη νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

4. Ο πρωθυπουργός έχει θέσει κόκκινες γραμμές και διαμηνύει ότι δε θα δεχθεί παράλογες απαιτήσεις. Υπάρχει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών;
Προσωπικά το απεύχομαι. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης. Είναι η ώρα της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης που οδηγεί τη χώρα στην «κανονικότητα». Η εκλογολογία που άρχισε με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιούργησε μια εικόνα αστάθειας για τη χώρα, που είναι επιζήμια. Επιδείνωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Ας περάσουμε αυτή την κρίσιμη καμπή και θα έρθει η ώρα των εκλογών. Και τότε όλοι θα κριθούμε. Και η κυβέρνηση για το έργο της και η αντιπολίτευση για το πρόγραμμα που προτείνει.

5. Στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ποια είναι η άποψή σας;
Η άποψη μου, ευρύτερα, είναι ότι οι θεσμικές διαδικασίες, οι θητείες που προβλέπει το Σύνταγμα πρέπει να τηρούνται και να μην γίνονται μέρος της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, ούτε όπλο στα χέρια της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης. Στις τελευταίες δυο εκλογές του ΠτΔ το πολιτικό σύστημα έδειξε ωριμότητα εκλέγοντας Πρόεδρο με ευρεία διακομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό είναι ένα κεκτημένο που δεν πρέπει να απεμπολήσουμε, ιδιαίτερα τώρα που η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Πρέπει η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο με συναίνεση. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προτείνει στην εθνική αντιπροσωπεία ένα πρόσωπο κοινωνικά και πολιτικά καταξιωμένο, ένα πρόσωπο που να ενώνει και όχι να διχάζει, ένα πρόσωπο που να μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα διεθνώς. Η αντιπολίτευση έχει την ευθύνη να αποσυνδέσει τη διαδικασία εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα από κομματικές σκοπιμότητες. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η πρόταση αυτή θα μπορούσε να γίνει πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής και οι διαδικασίες εκλογής να αρχίσουν αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών, τον Ιανουάριο.

6. Πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας;
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, έχει βάλει σε μια εντελώς διαφορετική βάση την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή που προβλέπει το Σύνταγμα, αλλά και η πλειοψηφία των πολιτών. Η προεδρική εκλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ, συνδέεται με την ανάγκη να πέσει η κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Σας θυμίζω ότι πρόσφατα ο πρωθυπουργός δημοσίως τον κάλεσε να συμφωνήσουν σε κλίμα συναίνεσης για την εκλογή Προέδρου και εκείνος απάντησε με τον σκληρό διχαστικό του λόγο. Εκτιμώ ότι ο κύριος Τσίπρας διακατέχεται από εκλογικό άγχος και αυτό υπονομεύει κάθε προσπάθεια επικοινωνίας σε θεσμικό επίπεδο ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

7. Οι παρασκηνιακές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξίσωση των 180 βουλευτών. Ποια εικόνα έχετε;
Είναι απολύτως στο προσκήνιο όσα πρέπει να ξέρει ο καθένας από εμάς που έχουμε την τιμή να ψηφίζουμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το τι θα σημάνει αυτή τη στιγμή η αποσταθεροποίηση. Όλοι έχουμε την εικόνα τι σημαίνει να μην συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι και να οδηγηθούμε σε ακυβερνησία . Πιστεύω πως «η πλειοψηφία της ευθύνης» υπάρχει στη Βουλή.

8. Θεωρείτε ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την επανένωση της κεντροδεξιάς;
Σε μεγάλο βαθμό αυτό ήδη επιτυγχάνεται στη βάση, καθώς πολλά στελέχη στις τοπικές κοινωνίες έχουν επανακάμψει στη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε έχει γίνει δημόσιο κάλεσμα και το οποίο εξακολουθεί να ισχύει. Αυτό το οποίο εγώ προκρίνω είναι η Νέα Δημοκρατία να επανατοποθετηθεί δυναμικά και να κερδίσει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε απόσταση από αυτή. Έτσι θα προχωρήσουμε στην οικοδόμηση της μετα-μνημονιακής Ελλάδας.

Η Ελλάδα χρειάζεται τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που επαναφέροντας στο προσκήνιο τις αρχές και της αξίες του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού θα επανασυνδεθεί με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσω την "επανένωση" που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει ως άθροισμα προσώπων αλλά ως έκφραση της κοινωνίας για μια προοδευτική πλουραλιστική

δημοκρατία με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, στους θεσμούς, στις ίσες ευκαιρίες και στον κοινωνικό ρόλο του κράτους.