ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Το κράτος έχτισε την ακρίβεια – Πέντε φορές αυξήθηκε ο ΦΠΑ !


Παγκόσμια ημέρα καταναλωτών σήμερα, Τετάρτη 15 Μαρτίου.

Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα στέλνει το δικό της μήνυμα σε Δανειστές και Κυβερνήσεις που, όπως αναφέρει, «Για να κλείσουν συμφωνίες πυροδότησαν την ακρίβεια με πέντε αυξήσεις του ΦΠΑ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΩΝΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ:

Πέντε φορές αυξήθηκε ο έμμεσος και πιο άδικος φόρος… ο ΦΠΑ !

Δεν είναι μία. δεν είναι δύο, δεν είναι τρείς, είναι πέντε οι αυξήσεις στο ΦΠΑ μέσα σε έξι χρόνια…

Ενώ είχαμε να δούμε αύξηση ΦΠΑ από το 2005, εν τούτοις λίγο πριν μπούμε στο Α’ Μνημόνιο και πιο συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου 2010 αυξήθηκε κατά δύο μονάδες ο βασικός συντελεστής από 19% σκαρφάλωσε στο 21% και ο μειωμένος από 9% στο 10%.

Φαίνεται ότι αυτή η απότομη αύξηση δεν ικανοποιούσε τους δανειστές κι έτσι τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς η τρόικα προχώρησε σε μια ακόμα αύξηση κατά μια μονάδα κι έτσι έφτασε ο ΦΠΑ στο 23% και τέλος τον Ιούλιο του 2016 ο βασικός συντελεστής αυξήθηκε στο 24% από το 23%…

Πάντως στα πιο υψηλά κλιμάκια βρίσκεται η Ουγγαρία με 27% και ακολουθούν Δανία, Κροατία, Σουηδία που έχουν 25%, ενώ με την Ελλάδα έχει 24% και η Φιλανδία.

Το θέμα όμως δεν εξαντλείται με τον ΦΠΑ γιατί τα καύσιμα θα έχουν μεγάλη επιβάρυνση λόγω υπαγωγής τους από το 23 στο 24%, δεδομένης της αύξησης του ΕΦΚ, που εκτοξεύει τις τιμές στα ύψη.

Όταν ο έλληνας καταναλωτής πληρώνει 100 ευρώ στο σούπερ μάρκετ, τα ίδια προϊόντα πληρώνει ο γερμανός καταναλωτής με 65

ευρώ, δεδομένου ότι οι μισθοί στις περισσότερες χώρες είναι σχεδόν πάνω από το διπλάσιο από αυτό των ελλήνων εργαζομένων…. Δυστυχώς τα δανεικά ήταν το πλασματικό και ψευδεπίγραφο συστατικό για την δήθεν άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα και το ίδιο το κράτος συντηρούνταν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δηλαδή με δανεικά χρήματα.

Με απλά λόγια τόσο οι πολίτες όσο και το κράτος ΄΄ζούσαν΄΄ μια διαχρονική δανειοληπτική κατάσταση υποθηκεύοντας το λεγόμενο αύριο της ίδιας της χώρας και των ίδιων των πολιτών της. Το αποτέλεσμα μάλιστα αυτής της δεινής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης δεν άργησε να έρθει…

Τον Μάιο του 2010, μας ενέταξαν στη λεγόμενη τρόικα με σημαιοφόρο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ( Δ.Ν.Τ. ) και τις λοιπές »ευρωπαϊκές δυνάμεις», έτσι ώστε να επέλθει και η ταφόπλακα στα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι μάλιστα γνωστό ότι σε όποια χώρα »κλήθηκε εκουσίως» το Δ.Ν.Τ. ανέτρεψε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών με πρωτόγνωρες θυσίες, σαρώνοντας κάθε ελπίδα για το υποτιθέμενο αβέβαιο μέλλον τους.

Ο έλληνες πολίτες κλήθηκαν με το έτσι θέλω και για μια ακόμη φορά να πληρώσουν τον λογαριασμό, ο οποίος απορρέει από τα αντιλαϊκά και πρωτόγνωρα για όλους μας Μνημόνια τα οποία προκάλεσαν βάρβαρες περικοπές, γονατίζοντας κυριολεκτικά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους σε περίοδο μάλιστα ισχνών αγελάδων, ενώ ταυτόχρονα γονάτισε η αγορά από την επιδεινούμενη ύφεση με ότι αυτό συνεπάγεται για τους οικονομικούς δείκτες της οικονομίας.

Από τη μια η καταιγίδα των περικοπών στο εισόδημα και από την άλλη οι απανωτές αυξήσεις των άμεσων και έμμεσων φόρων, Φ.Π.Α. Ε.Φ.Κ. που θεωρούνται οι πλέον άδικοι φόροι, είχαν ως αποτέλεσμα να μειώνουν την ήδη συρρικνωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Αυτός ο εκρηκτικός συνδυασμός των πρωτόγνωρων περικοπών, της φορολογικής ακρίβειας και της φοροκαταιγίδας, διάλυσε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, όπου οι μη αντέχοντες οικονομικά πολίτες μείωσαν εξίσου βάσει των περικοπών τις δαπάνες τους,αλλάζοντας μάλιστα τις αγοραστικές τους συνήθειες, με αποτέλεσμα η αγορά να δέχεται απανωτά ισχυρά πλήγματα υποκατανάλωσης.

Η πολιτική των μνημονίων και της σκληρής λιτότητας δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί όλες αυτές τις συνθήκες όπου οι πολίτες αδυνατούν πλέον όχι μόνο να αγοράσουν τα στοιχειώδη, αλλά και να πληρώσουν λογαριασμούς – οφειλές στη ΔΕΗ, ΟΤΕ, φόρο εισοδήματος, χαράτσια και άλλες ανελαστικές δαπάνες… με απλά λόγια να κάνουν τις λιγοστές αγορές τους μόνο με το σταγονόμετρο.

Είναι γνωστό ότι η οικονομία είναι ψυχολογία και ως εκ τούτου η επιδείνωσή της επιδρά αρνητικά σε όλους τους δείκτες της, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και την ψυχολογία του ίδιου του πολίτη.

Οι άνευ προηγουμένου παρενέργειες και αρρυθμίες που προκαλούν τα απανωτά μνημόνια, λόγω των ετσιθελικά επιβαλλόμενων αντιλαϊκών μέτρων δημιουργούν όλες αυτές τις προϋποθέσεις για μια καλπάζουσα χειροτέρευση της ζωής μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για το οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας.

Οι δείκτες που δυστυχώς ευημερούν σήμερα είναι της ακρίβειας, της σκληρής φορολογίας, των χαρατσιών, της ολοένα αυξανόμενης ανεργίας και εν κατακλείδι της μεγάλης απόγνωσης.

Το αυτονόητο ερώτημα που απορρέει απ’ όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που άλλοι δημιούργησαν κι άλλοι καλούνται να πληρώσουν είναι, εάν τελικά αξίζει στον έλληνα πολίτη ( μετά από τόσες θυσίες ) να καταλήξει στη φτώχεια και στην απόλυτη εξαθλίωση…

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΦΑΚΗΣ 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΛΙΖΑΚΟΣ

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ