ΕΔΑ Αττικής: Προάγει τις ίσες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε μία αγορά εργασίας που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, είναι σημαντικό να προωθούνται πολιτικές που αφορούν τις ίσες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με το νέο νόμο Ν4808/19.06.2021, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στη χώρα μας, οι επιχειρήσεις καλούνται να υιοθετήσουν και να ενσωματώσουν στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας τους, πολιτικές που στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς, δίκαιου και συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος, παράλληλα με την εφαρμογή της Αρχής της Ίσης Μεταχείρισης ως προς την πρόσβαση στη εργασία και την απασχόληση, την εξέλιξη καθώς και τους όρους και τις συνθήκες εργασίας εντός της εταιρείας.

Η ΕΔΑ Αττικής στο πλαίσιο της κοινωνικής της υπευθυνότητας και αφουγκραζόμενη πλήρως τις ανάγκες της εποχής και της σημασίας ύπαρξης ενός συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος, ανταποκρίθηκε άμεσα, διοργανώνοντας ένα ταχύρρυθμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ίσες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας», σε συνεργασία με το εργαστήριο ΜΕΘΕΞΗ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο που απευθυνόταν σε ανώτερα διευθυντικά στελέχη της Εταιρείας, είχε σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα αναγνώρισης, πρόληψης και καταπολέμησης των διακρίσεων εντός του εργασιακού περιβάλλοντος. Ενώ τονίστηκε η σημασία της ανάδειξης καλών πρακτικών βελτίωσης του εργασιακού κλίματος, απαλλαγμένων από στερεοτυπικές και προκατειλημμένες συμπεριφορές που οδηγούν σε διακριτική μεταχείριση.

Μέσα από μια σειρά θεματικών ενοτήτων, όπως οι βασικές έννοιες και η ορολογία για τα είδη των διακρίσεων, καθώς και η ενημέρωση για το ισχύον νομικό πλαίσιο, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις προβλεπόμενες ποινές για τις παραβατικές συμπεριφορές, έγινε εκτεταμένη αναφορά στα εμπόδια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους οι γυναίκες, οι μετανάστες και πρόσφυγες αλλά και τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Επίσης, αναλύθηκαν καλές πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης των διακρίσεων με σκοπό τη δημιουργία ενός ισότιμου εργασιακού περιβάλλοντος.

Στον χαιρετισμό του, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΔΑ Αττικής, κ Πιέρρος Χατζηγιάννης, υπογράμμισε ότι «Η πολιτική Ίσων Ευκαιριών στην αγορά εργασίας καθώς και η δημιουργία ενός συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος ενσωματώνονται πλήρως στην επιχειρηματική στρατηγική της ΕΔΑ Αττικής, ενώ ταυτόχρονα θέτουν το πλαίσιο καθημερινής λειτουργίας της Εταιρείας σε σχέση με την ανάπτυξη των εργαζομένων της. Επιπλέον, η Πολιτική ίσων ευκαιριών στην αγορά εργασίας εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης ESG που έχει θέσει η ΕΔΑ Αττικής, θέτοντας σε στέρεες βάσεις τις σχέσεις της Εταιρείας με τους εργαζομένους τηςκαι συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων και δεξιοτήτων, ενώ ταυτόχρονα προάγουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας».

Από την πλευρά της, η κα Μαρία Φιλιππαίου, Διευθύντρια Δραστηριοτήτων Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της ΕΔΑ Αττικής ανέφερε πως «Η οργάνωση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου σε συνεργασία με το εργαστήριο ΜΕΘΕΞΗ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο υπήρξε υποδειγματική, καταφέρνοντας να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους συμμετέχοντες αλλά και να αναδείξει θέματα που οφείλουν να τίθενται ως προτεραιότητα στην εποχή μας. Στόχος της ΕΔΑ Αττικής είναι να προσφέρει στο σύνολο των εργαζομένων της, πιστοποιημένη εκπαίδευση και κατάρτιση προκειμένου να στηρίζει έμπρακτα την επαγγελματική τους ανέλιξη, διευρύνοντας παράλληλα τους ορίζοντες και το γνωστικό τους πεδίο σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο και παρέχοντάς τους τη δυνατότητα παρακολούθησης νέων τάσεων και εξελίξεων της εποχής. Μέσω ενός πλαισίου διευρυμένης εκπαίδευσης,  οι εργαζόμενοι της εταιρείας εναρμονίζονται απόλυτα με τη σύγχρονη πραγματικότητα και αποκτούν όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις επαγγελματικές τους προκλήσεις».

Στο ίδιο πλαίσιο, η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΕΔΑ Αττικής, κα Ελένη Μαντζώρου τόνισε πως «Η ΕΔΑ Αττικής στηρίζει την ανάπτυξη, την επαγγελματική εξέλιξη και την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων των εργαζομένων της. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο της ΕΔΑ Αττικής αποτελεί παράδειγμα αναφορικά με τον τρόπο που οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα μπορούν να προάγουν ένα εργασιακό περιβάλλον που αποστρέφεται τις στερεοτυπικές συμπεριφορές, προστατεύει όλους τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα προάγει με ίσους όρους την επαγγελματική τους ανέλιξη».

Τέλος, ο κ. Γεράσιμος Καραμπελιάς, Ιδρυτής και Διευθυντής του Εργαστηρίου ΜΕΘΕΞΗ και Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου τόνισε ότι «Σε μια αγορά εργασίας που αλλάζει διαρκώς και βασικά εργασιακά δικαιώματα καταστρατηγούνται καθημερινά, είναι πραγματικά αξιέπαινη η πρωτοβουλία της ΕΔΑ Αττικής για την προώθηση ίσων ευκαιριών στο εργασιακό περιβάλλον. Είναι σημαντικό, εταιρείες όπως η ΕΔΑ Αττικής με μεγάλη διαδρομή, αναγνωρισιμότητα και επιχειρηματικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, να δίνουν το παράδειγμα προάγοντας τις ίσες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Μακάρι, και άλλες εταιρείες στο προσεχές μέλλον να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΕΔΑ Αττικής».

Το επόμενο διάστημα, καθίσταται προφανές ότι οι εταιρείες που θα καταφέρουν να ενσωματώσουν στον στρατηγικό σχεδιασμό τους τις προκλήσεις που θέτει η αγορά εργασίας με όρους βιώσιμης ανάπτυξης τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, όσο και για την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία, είναι αυτές που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών / πελατών τους, των τοπικών κοινωνιών και των μετόχων τους.