Δελτίο επικίνδυνων… φορολογικών φαινομένων: Τι θα πληρώσουμε ανά μήνα μέσα στο έτος

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αν το καλοκαίρι του 2015 έμεινε στην ιστορία ως εκείνο του δημοψηφίσματος, της επιβολής των capital controls και της υπογραφής του τρίτου Μνημονίου, αυτό του 2016 μοιάζει δυσκολότερο, καθώς ο “λογαριασμός” είναι βαρύς και άμεσα πληρωτέος.

Ήδη συνταξιούχοι και μισθωτοί ένιωσαν την πρώτη “ψυχρολουσία” βλέποντας “κουρεμένες” τις αποδοχές τους λόγω των περικοπών του νόμου Κατρούγκαλου αλλά και της αυξημένης παρακράτησης φόρου με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι συνταξιούχοι έλαβαν μικρότερες μηνιαίες αποδοχές λόγω της κατάργησης του ΕΚΑΣ και της μη καταβολής των επικουρικών που θα δίνει τη Δευτέρα. Οι δυσάρεστες εκπλήξεις συνεχίστηκαν με περισσότερους από 259 χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου να εισπράττουν μικρότερα από 10% ως 60% μερίσματα ενώ χωρίς μέρισμα έμειναν άλλοι 26 χιλιάδες συνταξιούχοι ειδικών κατηγοριών (χήρες, άγαμες θυγατέρες)

Χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα με χαμηλές μηνιαίες αποδοχές, βρήκαν ή θα βρουν μέχρι το τέλος του μήνα λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους λόγω αυξημένης παρακράτησης φόρου.

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ασχοληθεί με την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η εκκαθάριση θα γίνει μέχρι τα μέσα Αυγούστου και αμέσως μετά θα αναρτηθούν στο Taxisnet εκκαθαριστικά. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις ως τον Δεκέμβριο.

Οι λογαριασμοί μέχρι το τέλος του έτους
 

Ιούλιος
1η δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
1η και 2η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Αύγουστος
3η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Σεπτέμβριος 
2η δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
1η δόση ΕΝΦΙΑ 2016
4η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Οκτώβριος
2η δόση ΕΝΦΙΑ 2016
5η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Νοέμβριος 
3η δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
3η δόση ΕΝΦΙΑ 2016
6η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Δεκέμβριος 
4η δόση ΕΝΦΙΑ 2016
Τέλη κυκλοφορίας 2017
7η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Πηγή: Ημερησία