€600.000 τον χρόνο για 4+1 golden boys του ΣΥΡΙΖΑ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τα χρυσά συμβόλαια πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι απευθείας αναθέσεις έργων και η παρέμβαση των Κινέζων στην κυβέρνηση να διατηρήσει τη διοίκηση - Πάνω από 10.000 ευρώ ο μηνιαίος μισθός του διευθύνοντος συμβούλου που χορηγεί και μπόνους 36.000 ευρώ στον εαυτό του.

Ο Μ. Μανουσάκης παίρνει πάνω από 153.000 ετησίως, έχει πολυτελές γραφείο με υδρομασάζ και τζιπ.

Μπορεί η κυβέρνηση να χρειάζεται χρόνο για να θεραπεύσει τις βαθιές πληγές που άφησε η εγκατάλειψη της ΔΕΗ και τα εγκληματικά λάθη της προηγούμενης διακυβέρνησης, ωστόσο σε μια άλλη εταιρεία, τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), όπου το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το 51%, καλείται να διαχειριστεί ένα πραγματικό πάρτυ μισθών και γενναιόδωρων μπόνους που συνεχίζουν να απολαμβάνουν ανενόχλητα τα golden boys του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπολογίζεται ότι οι αμοιβές που πληρώνει σε μισθούς και πριμ για τη διοίκηση ο ΑΔΜΗΕ ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία μοιράζονται πέντε από τα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου (περί τα 600.000 ευρώ) και η στρατιά συμβούλων της διοίκησης. Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη δαπάνη προτού ολοκληρωθεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ δεν ξεπερνούσε κάποιες χιλιάδες ευρώ.

Η ειρωνεία είναι ότι ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση καυχιέται για τη διατήρηση της πλειοψηφικής συμμετοχής του κράτους στον ΑΔΜΗΕ, ακυρώνοντας τον προηγούμενο σχεδιασμό για την πώληση του 66%, μοίρασε προνόμια και παροχές ιδιωτικού τομέα στη διοίκηση της εταιρείας, η οποία επιλέχθηκε με αυστηρά κομματικά κριτήρια.

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες πρώην υπουργών, παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία με περιορισμένη ή μηδαμινή προϋπηρεσία απολαμβάνουν μισθούς πολυεθνικών εταιρειών, εταιρικά αυτοκίνητα και πολυτελή γραφεία που σε άλλες κρατικές επιχειρήσεις, ακόμη και στα έδρανα της Βουλής, μόνο αμηχανία μπορεί να προκαλούν.

Σήμερα η βουλευτική αποζημίωση μαζί με τα διάφορα επιδόματα (ενοικίου, κίνησης, γραφείου κ.ά.) αγγίζει τα 8.000 ευρώ και την ίδια ώρα ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης, στενός συνεργάτης και επιλογή του πρώην υπουργού Γιώργου Σταθάκη και πλέον εκλεκτός και των Κινέζων μετόχων της κρατικής εταιρείας (ελέγχουν το 24% των μετοχών), αμείβεται ετησίως με 120.000 ευρώ.

Μαζί με τα μπόνους, ύψους 36.000 ευρώ, που χορηγεί ο 44χρονος μάνατζερ στον εαυτό του για την επίτευξη των υψηλών στόχων της εταιρείας, η αμοιβή του ξεπερνά ετησίως τα 153.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», πέρυσι ο μηνιαίος μισθός του κ. Μανουσάκη δεν έπεσε κάτω από το κατώφλι των 10.000 ευρώ. Εφτασε μάλιστα τον Ιούλιο του 2018 τα 34.000 ευρώ, συνυπολογίζοντας και το πριμ αποδοτικότητας που του αντιστοιχούσε.

Να σημειωθεί ότι τα μπόνους στα μέλη του Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ χορηγούνται ανάλογα με την επίτευξη των στόχων και αγγίζουν την υψηλότερη κλίμακα, που φτάνει έως και το 30% των αποδοχών τους.

Το υψηλό κασέ συμπληρώνουν τα επιδόματα από τη συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια αλλά και από το leasing οχημάτων.

Ενδεικτικό των χρυσών αμοιβών είναι το γεγονός ότι πρόσφατα η αποζημίωση για τη συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια ανέβηκε από τα 400 στα 600 ευρώ!

Αντίστοιχα υψηλές είναι οι αμοιβές και για τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., τον 36χρονο Γιάννη Μάργαρη, που ανήκει στο στενό περιβάλλον του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος από τη θέση του γενικού διευθυντή της εταιρείας έχει ετήσιες απολαβές 114.000, ευρώ και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, διορισμένο από τη State Grid, που έχει εξαγοράσει ποσοστό του ΑΔΜΗΕ, Ξίνγκουα Σι, με 127.000 ευρώ. Λίγο κάτω από 100.000 ευρώ λαμβάνει κάθε χρόνο ο αναπληρωτής γενικός οικονομικός διευθυντής Ιάσων Ρουσόπουλος, ο οποίος προσλήφθηκε σε ηλικία 29 ετών στον ΑΔΜΗΕ ενώ είχε διατελέσει σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος και επικεφαλής της ομάδας που χειρίστηκε τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της εταιρείας από τη ΔΕΗ. Με 78.200 ευρώ πληρώνεται ο έτερος γενικός διευθυντής Γιάννης Καμπούρης.

Αντίστοιχα υψηλές είναι οι αμοιβές και για τον Γιάννη Βρεττό, γενικό διευθυντή της Αριάδνη Interconnection, θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ με αντικείμενο τη διασύνδεση της Κρήτης. Πρόκειται για υπέρογκους μισθούς, οι οποίοι αν και προβλέπονται από τους αυστηρούς -υπέρ των μελών της διοίκησης- όρους των συμβάσεων, αποτελούν τα ρετιρέ της εταιρείας. Με εξαίρεση τη διοίκηση που δεν έχει πλαφόν, το υπόλοιπο προσωπικό έχει ταβάνι στους μισθούς τα 4.631 ευρώ μηνιαίως.

Θα μπορούσε καλόπιστα να ισχυριστεί κανείς ότι ο ΑΔΜΗΕ εύλογα χορηγεί υψηλές αποδοχές αφού είναι μια επιχείρηση με έσοδα που πέρυσι ανήλθαν στα 249 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 85,6 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο αξίζει να επισημανθεί ότι η εταιρεία έχει το μονοπώλιο στη διαχείριση της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και άρα λειτουργεί στην αγορά χωρίς ανταγωνιστή, απολαμβάνοντας σίγουρα κέρδη.

Στο συνολικό κόστος για τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 40.520 ευρώ, που αποτελούν σε ετήσια βάση το κόστος των μισθωμένων οχημάτων τα οποία χορηγούνται σε έξι μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας. Μεταξύ αυτών είναι περίπου 1.000 ευρώ μηνιαίως για ένα πολυτελές τζιπ Volvo για τον κ. Μανουσάκη και 760 ευρώ για τον Κινέζο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο που οδηγεί ένα Audi Q3.

Οι γενναιόδωρες παροχές της κρατικής εταιρείας στο top management δεν δικαιολογούν τα συχνά προβλήματα στις υποδομές ηλεκτροδότησης της χώρας που περιέγραψε και πρόσφατα ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Προβλήματα που συνδέονται με τον γηρασμένο εξοπλισμό, με ανθρώπινα λάθη, όπως το τελευταίο στο Ρουφ, παραλείψεις σε συντηρήσεις και αδικαιολόγητη απομάκρυνση έμπειρων και καταρτισμένων στελεχών από θέσεις ευθύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ