Έκτακτα μέτρα από την ΕΚΤ για να κόψει ρευστότητα στην Ελλάδα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Νέο χτύπημα στην ελληνική οικονομία και τις τράπεζας σχεδιάζει η ΕΚΤ. Σύμφωνα με το Bloomberg η ΕΚΤ εξετάζει μέτρα για τον περιορισμό του ELA στις ελληνικές τράπεζες καθώς η μειοψηφία εντός του ΔΣ που αντιτίθεται σε επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα αυξάνεται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ΕΚΤ έχει ήδη καταλήξει σε μία πρόταση να αυξήσει το κούρεμα επί των εχέγγυων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να δανειστούν από την ΤτΕ.

Εφόσον ενεργοποιηθεί η πρόταση θα μειωθεί και η βοήθεια που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες αφού θα στερηθούν πολύτιμη ρευστότητα.

Όπως σημειώνει το Bloomberg αν και η πρόταση δεν έχει επισήμως συζητηθεί από το ΔΣ, μπορεί να εξεταστεί στην περίπτωση που η Ελλάδα αποτύχει να πείσει τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών ότι μπορούν να μεταρρυθμίσουν την ελληνική οικονομία και να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Οι Αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Bloomberg αντιμετωπίζουν την ερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας στις 24 του μήνα ως ένα μεγάλο τεστ για την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις σαν αντάλλαγμα στην οικονομική βοήθεια που έλαβε στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης του 2012.

Χωρίς νέα Κεφάλαια, υπογραμμίζει το Bloomberg, πιθανόν η ελληνική κυβέρνηση να ξεμείνει από ταμειακά διαθέσιμα μέχρι το Μάιο.

Καθώς οι καταθέτες στη χώρας έχουν τραβήξει μεγάλο μέρος των καταθέσεων από τις τράπεζες η Κεντρική Τράπεζα έχει καλύψει το κενό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με δάνεια από τον ELA.

Πηγή: parapolitika.gr