Έρχεται ο εφιάλτης για τους φορολογούμενους – Καλούνται να πληρώσουν φόρους 10,2 δισ μέχρι την πρωτοχρονιά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αν η φορολογία τις επόμενες ημέρες έπρεπε να πάρει τίτλο από ταινία σίγουρα, θα ήταν «ο εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες». Και δεν θα μπορούσε να είναι άλλος, αφού μέσα σε έναν μήνα οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν στην εφορία το ποσό των 10,2 δισ ευρώ. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση υπόσχεται παροχές ύψους 1,2 δισ, μόνο που αυτοί που πληρώσουν δεν θα λάβουν ούτε ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα.

Η περίοδος των εορτών και οι τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου, για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αποτελούν αναμφίβολα πραγματικό εφιάλτη αφού συσσωρεύονται μία σειρά από φόρους και υποχρεώσεις που συσσωρεύονται και οποίοι για πολλά νοικοκυριά, είναι δυσβάσταχτο κόστος, αρκετά εκ των οποίων δεν το σηκώνουν και αναγκάζονται να κάνουν αλχημείες προκειμένου να τα φέρουν βόλτα.

Τα μέχρι στιγμής έσοδα από φόρους, όπως προκύπτει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ανήλθαν για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2018 σε 38,7 δισ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 10,2 δισ. επιπλέον μέσα στις τελευταίες 35 ημέρες του χρόνου για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και να επιτραπεί στην κυβέρνηση να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες ένα ακόμη «έκτακτο κοινωνικό μέρισμα».

Χθες, το υπουργείο Οικονομικών, έδωσε στη δημοσιότητα τις επιδόσεις του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου. Το πρωτογενές πλεόνασμα στο 10μηνο (Ιανουάριος-Οκτώβριος 2018) διαμορφώθηκε στα 6,435 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,749 δισ. για την συγκεκριμένη περίοδο. Δηλαδή, υπάρχει «υπεραπόδοση» 1,686 δισ. ευρώ. Ως στόχος, ορίζεται το αναμορφωμένο ποσό όπως αυτό προέκυψε μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού την περασμένη εβδομάδα. Και για όποιον αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια υπέρβαση συγκριτικά με έναν στόχο που αποκαλύφθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η απάντηση είναι μια: Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Από τα 1,6 δισ. της υπεραπόδοσης, τα 1,3 δισ. αφορούν στο κουτσούρεμα του ΠΔΕ και τα 300 εκατ. των πρωτογενών δαπανών (προφανώς όχι των μισθολογικών).

Τα έσοδα δείχνουν σημαντική κόπωση και το πλεόνασμα προκύπτει σχεδόν αποκλειστικά από την συγκράτηση των δαπανών και ειδικά από αυτές που σχετίζονται με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα αναλυτικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προσαρμοσμένα στους στόχους του προϋπολογισμού 2019, πιστοποιούν πρωτογενές πλεόνασμα στο δεκάμηνο ύψους 6,435 δισ. έναντι στόχου 4,749 δισ. και έναντι πλεονάσματος 5,330 δισ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Από τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι:

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 42,411 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 66 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2019.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 40.725 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 66 εκατ. Το δελτίο εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνει στον στόχο ποσό 1,346 δισ., που αφορά επιστροφές εσόδων που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 3,097 δισ, χωρίς απόκλιση από τον στόχο.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018 ανήλθαν στα 40,786 δισ. και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,621 δισ. έναντι του στόχου (42,407 δισ.). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 38,697 δισ. και είναι μειωμένες κατά 300 εκατ. έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 2,089 δισ., παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 1,321 δισ.

Ειδικά για τον μήνα Οκτώβριο οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,850 δισ. και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 657 εκατ. έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.433 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 574 εκατ. έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 417 εκατ. και παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 83 εκατ.

Πηγή: www.newsit.gr