ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: Οι 10 παγίδες που πρέπει να προσέξετε

Ποιοι είναι οι κωδικοί που κρύβουν πρόσθετες επιβαρύνσεις –  Πώς θα αποφύγετε τις… «κακοτοπιές»

Δέκα κωδικούς που κρύβουν πρόσθετες επιβαρύνσεις ή προσδιορίζουν απαλλαγές περιλαμβάνει το νέο έντυπο φορολογίας φυσικών προσώπων για τα εισοδήματα του 2012.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις ηλεκτρονικά μέχρι τέλος Ιουνίου.

Πρόκειται για δύο παλαιούς κωδικούς-παγίδες που θα πρέπει να συμπληρωθούν από νέους ηλικίας άνω των 19 ετών και από όσους απέκτησαν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, ομολόγων, μερίσματα μετοχών και αμοιβαία κεφάλαια, αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου εταιρειών και οι οποίοι κρύβουν πρόσθετες επιβαρύνσεις με αύξηση του τελικού φόρου που θα υπολογίσει η Εφορία.

Στο έντυπο έχουν επίσης προστεθεί οκτώ νέοι κωδικοί που επηρεάζουν το ύψος του φόρου εισοδήματος που θα αναγραφεί στο εκκαθαριστικό σημείωμα, καθώς αφορούν αφορολόγητες δαπάνες, συμψηφισμούς και εκπτώσεις φόρων, καθώς και απαλλαγές από το τέλος επιτηδεύματος.

Ειδικότερα οι δέκα κωδικοί-παγίδες αφορούν:

• Νέους ηλικίας άνω των 18 ετών.

• Επιτηδευματίες με δελτίο παροχής που το εισόδημά τους προέρχεται από μισθωτή εργασία.

• Εμπόρους ηλικίας από 62 ετών και άνω.

• Εκμισθωτές αποθηκών και χώρων στάθμευσης.

• Οσους απέκτησαν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, ομολόγων, μερίσματα, κέρδη από μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις.

• Οσους έχουν περισσότερες από μία ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες.

• Μισθωτούς και συνταξιούχους με παρακράτηση από τις αποδοχές τους της εισφοράς αλληλεγγύης.

• Οσους προέβησαν σε αποκατάσταση ακινήτων.

• Τις οικογένειες με ανύπαντρα παιδιά που σπουδάζουν ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

Στην πρώτη σελίδα του εντύπου υπάρχει ο κωδικός 327 – 328 που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών που για πρώτη φορά φέτος είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση ανεξάρτητα από το αν πέρυσι απέκτησαν ή όχι εισόδημα.

Ο κωδικός αυτός ενδέχεται να κοστίσει σε χρήμα στους νέους φορολογουμένους, καθώς αυτοί που έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία θα πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και θα πρέπει να καλύψουν τη σχετική δαπάνη διαβίωσης με εισόδημα ή να επικαλεστούν με παραστατικά και έγγραφα λόγους που θα μειώνουν το ποσό του τεκμηρίου.

Διαβάστε επίσης: 

Μικρά μυστικά για τη φορολογική δήλωση