Φορολογικές δηλώσεις: Πώς να εισπράξετε επιστροφή φόρου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, με τους φορολογούμενους να τρέχουν και να μη φτάνουν καθώς οι οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος μήνα με τον μήνα αυξάνονται και πληθύνονται, την ώρα που τα εισοδήματά τους συρρικνώνονται. 

Μάλιστα, περίπου ένα ποσοστό της τάξης των 15% των φορολογούμενων περιμένει επιστροφή φόρου. Αρκετοί ωστόσο, είναι αυτοί που τελικά δεν θα εισπράξουν τα χρήματα αυτά καθώς η επιστροφή φόρου θα συμψηφιστεί με βεβαιωμένες οφειλές οι οποίες μπορεί να μην έχουν λήξει, όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ.

  • Όσοι φορολογούμενοι βρεθούν με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να έχουν «λευκό» μητρώο όσον αφορά στις οφειλές τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία καθώς οι ελεγκτικές αρχές αν διαπιστώσουν εκκρεμείς οφειλές τότε, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, προχωρούν σε αυτόματο συμψηφισμό του ποσού της επιστροφής με τις οφειλές με αποτέλεσμα μόνο αν προκύψει υπόλοιπο να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Με βάση την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ για την επιστροφή φόρου εισοδήματος εφόσον ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου, η φορολογική διοίκηση, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από τον φορολογούμενο φόρο με το ποσό προς επιστροφή, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς. Προβλέπεται έλεγχος για τυχόν οφειλές και συμψηφισμός αυτών με βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές ή παρακράτηση αυτών κατά τις διατάξεις περί έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής και συμψηφισμός αυτών με οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).

Εάν ο δικαιούχος της επιστροφής οφείλει στους Ο.Κ.Α. τότε αποστέλλεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ., προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος και η απόδοση των παρακρατούμενων ποσών στους Ο.Κ.Α.. Εν συνεχεία διενεργείται από τη Δ.Ο.Υ. η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.

Το επιστρεπτέο ποσό καταβάλλεται στον φορολογούμενο εντός 90 ημερών από την υποβολή έγγραφου αιτήματος του φορολογουμένου, εκτός εάν προβλέπεται μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλη διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πότε σταματάμε στη ΛΕΑ και πότε όχι;

Βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο στη ΛΕΑ με θύμα 59χρονο