Η κυβέρνηση βλέπει λύση μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η κυβέρνηση προετοιμάζεται, δια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να θέσει επί τάπητος το αίτημα στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, για πολιτική λύση στο πρόβλημα, στη βάση της απόφασης που έλαβε το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, στην πιο δύσκολη φάση εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς η πίεση ασφυξίας προς την ελληνική οικονομίας συνεχίζεται, την ώρα που οι αριθμοί φανερώνουν νέα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά.

Ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη του στο "Έθνος", εμφανίζεται αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω στις εξαγγελίες που έκανε στη Θεσσαλονίκη και να προχωρήσει στην πλήρη υλοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. «Στις 25 Γενάρη ο ελληνικός λαός απεφάνθη οριστικά. Δρόμος επιστροφής στο Μνημόνιο για την Ελλάδα δεν υπάρχει» τόνισε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη, δίνοντας για μια ακόμη φορά το στίγμα της νέας κυβέρνησης. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν ξεσφίξουν οι εταίροι τη θηλιά της χρηματοδότησης, απάντησε ότι «προφανώς και υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Δεν πιστεύω όμως ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε κάποιο, γιατί το ελληνικό ζήτημα θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πριν τη Σύνοδο Κορυφής ή κατά τη διάρκειά της».

Πρόσθεσε δε ότι «αν συνεχιστεί η υπονόμευση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο».

Ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής θα επαναλάβει μάλιστα την προσήλωση της κυβέρνησής του σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι η Αθήνα τιμά τη συγκεκριμένη συμφωνία και θα καλέσει και τους εταίρους να πράξουν το ίδιο, να στηρίξουν δηλαδή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, τηρώντας έντιμη στάση έναντι της χώρας.

Η Αθήνα επιστρατεύει εμμέσως πλην σαφώς την απειλή για στάση πληρωμών των δανειακών της υποχρεώσεων, εάν δεν της δοθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία (αύξηση ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, αποδόσεις από το προηγούμενο πρόγραμμα, κέρδη της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα κλπ) να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες αυτής της περιόδου.

Ο κ. Τσίπρας άλλωστε έστειλε σαφές μήνυμα το Σάββατο -κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιέρ Λοράν- ότι ο μη σεβασμός στη δημοκρατία (και η μη λύση του ελληνικού ζητήματος) οδηγεί στην ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει σε αυτή τη φάση και τη σημασία του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, ποντάροντας στο ενδιαφέρον που δείχνει η καγκελάριος Μέρκελ για την ανάγκη να αποφευχθεί μία ρήξη και μία κρίση στην ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πηγή: parapolitika.gr