Η GazpromBank έκανε πρόταση στην Κύπρο!


Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα αλλάζουν τα δεδομένα γύρω από την πρόταση της Ρωσίας για την σωτηρία της Κύπρου.

Η αποκάλυψη-βόμβα ωστόσο έρχεται από το ρωσικό ενημερωτικό δίκτυο Itar–tass, σύμφωνα με το οποίο την πρόταση δεν την έκανε η εταιρεία Gazprom, αλλά η GazpromBank ενώ ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης την απέρριψε, προκαλώντας αντιδράσεις απο την πλευρά της Ρωσίας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο: «Mπορεί η ρωσική Gazprom να μην προσέφερε στην Κυπριακή Δημοκρατία οικονομική βοήθεια στην αναδιάρθρωση των τραπεζών με αντάλαγμα δικαιωμάτων πραγωγής φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά αυτό το έκανε μία άλλη εταιρεία του ομίλου, η Gazprombank ανέφερε στο Itar-Tass εκπρόσωπος του γίγαντα φυσικού αερίου «.

Και συνεχίζει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων: «Αυτό το σενάριο θα επιτρέψει στην Κύπρο να μην βάλει εφάπαξ τέλος στις τραπεζικές καταθέσεις μέχρι και 9,9% συμφωνα με την δανειακή συμφωνία με την Ε.Ε.»

Όπως είχε γίνει νωρίτερα γνωστό, αντιπροσωπεία του ρωσικού κολοσσού Gazprom επισκέφθηκε το προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κύπρου σε μια εξέλιξη που δείχνει ικανή να αποτρέψει την προδιαγραφόμενη καταστροφή.

Η πρόταση των Ρώσων αφορούσε την ανάληψη των οικονομικών βαρών από την ρωσική εταιρεία με την αγορά μίας ή και δύο κυπριακών τραπεζών, προκειμένου να μην υπάρξει δανειοδότηση από την τρόικα και Μνημόνιο για την Κύπρο. Ως αντάλλαγμα η Κύπρος θα παραχωρούσε αριθμό βυθοτεμαχίων στην ΑΟΖ και θα ανέθετε στην Gazprom την κατασκευή του εργοστασίου φυσικού αερίου στο Μαρί, ένα ρωσικό αίτημα στο οποίο η Gazprom επιμένει.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο από την πλευρά της GazpromBank.