«Μας έστελναν να δουλέψουμε στα χωράφια με 40 βαθμούς», λένε παιδιά της «Κιβωτού»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η επίβλεψη και ο φόβος της σκληρής τιμωρίας - «Δεν κάναμε τίποτε άλλο δουλειά, σχολείο, δουλειά, σχολείο».

«Πηγαίναμε σε ένα χωράφι το καλοκαίρι με 40 βαθμούς και ήμασταν με τσουγκράνες και σκάβαμε»... Πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για τα μαρτύρια που υφίσταντο τα παιδιά στην Κιβωτό του Κόσμου.

«Όταν τους λέγαμε δεν μπορούμε άλλο, μας έλεγαν ''έλα κάνε, κάνε, κάνε''», αναφέρει στο Mega παιδί που έμενε σε δομή της Κιβωτού και έκανε δουλειές εν μέσω καύσωνα.

Το περιποιημένο γρασίδι στη δομή της Καλαμάτας είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των παιδιών. «Δεν κάναμε τίποτε άλλο δουλειά, σχολείο, δουλειά, σχολείο», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Με καπέλο, το 15χρονο παιδί προσπαθούσε να προστατευτεί από τον ήλιο όση ώρα με τσουγκράνα εργαζόταν στον κήπο. Στο βάθος, άλλα δύο αγόρια σκυμμένα πάνω σε λάκκους δεν σταματούσαν ούτε λεπτό. Με τσάπες σπάγανε πέτρες και με τα χέρια τους ξεχορτάριαζαν. Στο βάθος του διαδρόμου μια παιδαγωγός με μεγάλο καπέλο σημείωνε την πρόοδο των εργασιών, προκειμένου να επιβληθούν και οι ανάλογες συνέπειες.

Η επίβλεψη και οι σκληρές τιμωρίες 

«Έβλεπαν ποιοι δούλευαν. Αν πχ. δε δουλεύει ο Κώστας, δε θα φάει αυτό το γλυκό και θα φάει το χθεσινό φαγητό. Ή θα κάτσει τιμωρία στο σπίτι 2 – 3 μέρες ή απομόνωση», λένε χαρακτηριστικά.

Ενα Α' Γυμνασίου με φτυάρι κάνει αγροτικές δουλειές στη δομή της «Κιβωτού», ενώ ένα άλλο φανερά εξουθενωμένο από τη δουλειά μετά βίας μπορεί να σηκώσει το φτυάρι.

«Μην το βλέπετε τώρα που κάθεται. Γενικά δεν κάθεται. Κάνει αυτό εδώ μαζί με τον (…). Όλο αυτό εδώ το έκαναν πρώτα με τσουγκράνα και μόλις τελειώσει με την τσουγκράνα να δει πού χρειάζεται ξεχορτάριασμα με το χέρι πάντα», αναφέρει μαρτυρία

Μπορεί στη δομή να φιλοξενούνται ανήλικοι όμως δεν ακούγονται παιδικές φωνές και γέλια. Ο μοναδικός ήχος που σπάει τη σιωπή στην τεράστια αγροτική έκταση είναι αυτός από τις τσάπες.

Ένα από τα παιδιά της δομής τραβά βίντεο και τα στέλνει στην επιστάτη για να της αποδείξει πως όλα πάνε ρολόι. Πάρα τον ήλιο και τον καύσωνα, τα παιδιά συνεχίζουν ακάθεκτα.

«Κυρία (…) και ο (…) έχει κάνει εδώ βλέπετε όλες τις γούρνες με το χέρι του. Όχι με την τσάπα με αποτέλεσμα να μη χαλάσει καθόλου χώμα και ούτε να χαλάσει τις γούρνες. Έκανε μέχρι εκεί που τον βλέπετε» ακούγεται να λέει ένα παιδί.

«Έβγαζαν δέρμα από σφαγμένο αρνί»

Η παιδαγωγός επιβλέπει από το γραφείο τη δουλειά των παιδιών. Ζητά κι άλλα βίντεο από την ανατολική πλευρά του κτήματος.

«Να κυρία (…) εδώ είναι το ολοκληρωτικό. Το βλέπετε και τώρα ο (…) και (…) έχουν κάνει κι εδώ κυρία (…) από ό,τι βλέπετε. Αρκετά καλά. Να το, τελειώνουν κι αυτό σε κανένα δεκάλεπτο λογικά και θα σταματήσουν από εδώ», συνεχίζει το παιδί.

Οι εξωτερικές δουλειές με τις τσάπες τελείωναν στις τρεις το μεσημέρι… Ακολουθούσε μίση ώρα διάλειμμα για φαγητό προτού αρχίσει το κουβάλημα στις αποθήκες.

«Κουβαλούσαμε λάδια, μακαρόνια σε κούτες, ξεφορτώνομε φορτηγά. Γυρνούσα και επειδή ήθελα να διαβάσω 2 – 3 ώρες όπως κάνουν όλα τα παιδιά, έμενα μου έλεγαν να φάω και να πάω αποθήκη ή φάρμα», αναφέρει ένα παιδί.

Μέσα σε όλα αυτά, τα παιδιά εκπαιδεύονται προκειμένου να μάθουν να χρησιμοποιούν κοφτερά μαχαίρια ώστε να βγάζουν το δέρμα από σφαγμένο αρνί.

Εκτός αυτών, τα παιδιά έφτιαχναν τα δικά τους τυριά, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.