Πέθανε ο Δημήτρης Κοντομηνάς – Η μυθική διαδρομή του ανθρώπου που λάτρεψε τη ζωή

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Από την Ακαδημία Πλάτωνος και τη Βηρυττό στο στήσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας με δεκάδες εταιρίες και deals που έγραψαν ιστορία – Οι γάμοι, οι γυναίκες της ζωής του, οι κόντρες και τα προβλήματα

Το αεράκι που φυσούσε έκανε ακόμα πιο όμορφο εκείνο το απόγευμα του καλοκαιριού πάνω στην θαλαμηγό του Δημήτρη Κοντομηνά, που απολάμβανε στιγμές χαλάρωσης μαζί με τον φίλο του διάσημο ηθοποιό Τομ Χανκς και την σύζυγο του τελευταίου Ρίτα Ουίλσον.

Έφυγε έχοντας ζήσει δέκα ζωές όπως έλεγαν άνθρωποι που τον γνώρισαν αυτός ο «βασιλιάς των deals» όπως τον αποκαλούσαν ανταγωνιστές και φίλοι.

Τότε που παιδάκι στην κατοχή, βίωσε τις στερήσεις-μέχρι τα δεκαπέντε του χρόνια η σοκολάτα ήταν ένα όνειρο όπως είχε δηλώσει-και όταν έπαιζε μπάλα στις αλάνες της Ακαδημίας Πλάτωνος όπου μεγάλωνε ανακάλυπτε μαζί με τους φίλους του πίσω από θάμνους… πτώματα εκτελεσμένων.

Η ζωή δεν χαρίστηκε ποτέ στον χαρισματικό τότε πιτσιρικά με την λαϊκή καταγωγή, που δεν ήθελε να γίνει ασφαλιστής, αλλά έχτισε την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία την Ελλάδα, έστησε δεκάδες επιχειρήσεις και διέθετε μέχρι πρότινος μια τεράστια περιουσία, η οποία έγινε ακόμα μεγαλύτερη μετά το μυθικό deal για την πώληση του Alpha στον τηλεοπτικό κολοσσό RTL.
Όπως είχε πει άλλωστε πριν από λίγα χρόνια ένας φίλος του «θα χρειαζόταν μια στρατιά λογιστών να κάνει ελέγχους δυο-τρεις μέρες για να μάθουμε με κάποια σχετική ακρίβεια τα λεφτά του Δημήτρη».

Από την Ακαδημία Πλάτωνος στη Βηρυττό

Η περιοχή του Μεταξουργείου λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μια φτωχογειτονιά με μικρά σπίτια και μεροκαματιάρηδες ανθρώπους που πάλευαν για μια απλά υποφερτή ζωή.

Εκεί ακούστηκε για πρώτη φορά το κλάμα του μικρού Δημήτρη Κοντομηνά στις 3 Ιουνίου του 1939, που έζησε τα πρώτα του χρόνια μέσα στη δίνη ενός πολέμου, τις μαύρες μέρες της κατοχής και τον εμφύλιο που ακολούθησε.
Το κυρίως πιάτο της οικογένειάς του τότε είναι η γλυκοπατάτα και το ψωμί, τα οποία προμηθεύεται με το απαραίτητο δελτίο.

Χρόνια αργότερα θα πει σε συνέντευξή του ότι το πάθος του για το καλό φαγητό και την σοκολάτα είναι «αδυναμίες των ανθρώπων που μεγάλωσαν και είχαν στερηθεί ορισμένα πράγματα».
Από τα πρώτα του χρόνια στο σχολείο είναι άριστος μαθητής, κάτι που συνεχίζεται και στην Μέση Εμπορική Σχολή, όμως το όνειρό του είναι να φύγει από την Ελλάδα για να σπουδάσει Οικονομικά στην Αμερική.
Καταφέρνει να πείσει τον πατέρα του να πουλήσει ένα οικόπεδο, για να εξασφαλίσει το πρώτο έτος των σπουδών του στις ΗΠΑ, λέγοντάς του ότι από το δεύτερο έτος και μετά θα κατάφερνε μόνος του να σπουδάζει και να δουλεύει.

Τελικά θα βρεθεί στο Παρίσι της Μέσης Ανατολής, την Βηρυτό, κερδίζοντας μια υποτροφία από την Αμερικάνικη Κυβέρνηση με όλα τα έξοδα πληρωμένα και εκατό δολάρια-τεράστιο ποσό στα τέλη της δεκαετίας του ‘50-το μήνα για τα έξοδά του.
Στα δεκαεννιά του χρόνια ο Δημήτρης Κοντομηνάς θα μείνει πέντε χρόνια σε μια πόλη, πολύ προχωρημένη για την εποχή της και γεμάτη από γοητευτικές αντιθέσεις.
Όπως θυμάται «είχε τα ωραιότερα καμπαρέ και σόου. Τα ζούσαμε αυτά σαν φοιτητές, όσο μπορούσαμε βέβαια με το περιορισμένο εισόδημά μας. Μπορούσε να πας –μια φορά στις δεκαπέντε-σε κάποιο καμπαρέ να πιεις ένα ποτό στο πόδι, να κάτσεις στο μπαρ και να βλέπεις τι γίνεται».
Από μια μετάφραση στα συμβόλαια μια ασφαλιστικής εταιρίας, ο νεαρός τελειόφοιτος των οικονομικών θα ξεκινήσει μια πορεία που θα τον οδηγήσει στο χτίσιμο μιας οικονομικής αυτοκρατορίας.

Τα πάθη μιας ζωής

Όπως αποδείχτηκε η Interamerican ήταν μόνο η αρχή για τον φιλόδοξο επιχειρηματία, που ασχολήθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν με την κινητή τηλεφωνία, την δορυφορική τηλεόραση, ακόμα και με το ποδόσφαιρο.
Αν ο ίδιος στενοχωριόταν για κάτι όπως είχε δηλώσει λίγο πριν γίνει πενήντα χρονών είναι ότι «θα μπορούσα να έχω δημιουργήσει περισσότερα πράγματα σε μικρότερη ηλικία, όπου παίρνεις αποφάσεις πολύ πιο εύκολα, ρισκάρεις πιο εύκολα».
Τότε όπως τόνιζε δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από αυτά που είχε κάνει, για τα οποία κάποιοι άλλοι ίσως να χρειάζονταν και δύο ζωές.

Την ίδια στιγμή στο γκαράζ του σπιτιού του και σε άψογη κατάσταση φιγουράριζαν η Mercedes του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η Cadillac του Αριστοτέλη Ωνάση αλλά και ένα Triumph Herald.
Ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που αγόρασε στην ζωή του ο ισχυρός άντρας του Alpha, το οποίο δεκαετίες αργότερα βρήκε μέσα από ένα ασφαλιστήριο της Interamerican και το έστειλε στο εργοστάσιο προκειμένου να γίνει καινούριο.

Τα παλιά αυτοκίνητα είναι ένα μόνο από τα μεγάλα του πάθη. Το δεύτερο είναι η αδυναμία του στο καλό φαγητό και γενικότερα στην καλή ζωή, κάτι που φαίνεται και από το εκπληκτικό σπίτι στο οποίο έζησε, που ήταν πίσω από τα ανάκτορα.
Πρόκειται για μια παλιά νεοκλασσική μονοκατοικία του 1930, που η ανακαίνισή της κράτησε κάτι παραπάνω από έξι χρόνια, πριν ο επιχειρηματίας απολαύσει τις ανέσεις της.
Μόνο για τις γύψινες παραστάσεις της οροφής χρειάστηκε ένας χρόνος δουλειάς, ενώ όσοι είχαν την τύχη να περάσουν την είσοδό του κάνουν λόγο για ένα απίστευτο σπίτι στο οποίο κυριαρχούν πανάκριβα έργα τέχνης, βυζαντινές εικόνες, σπάνια βιβλία και πίνακες μεγάλων ελλήνων ζωγράφων.

Μοναδική είναι και η συλλογή του από κεχριμπαρένια κομπολόγια, αλλά και το πάθος του για την κινέζικη κουζίνα, αφού εδώ και χρόνια είχε προσλάβει Κινέζο μάγειρα, προκειμένου να απολαμβάνει όποτε θέλει τα αγαπημένα του πιάτα.
Το φαγητό καταλάμβανε περίοπτη θέση στις αγαπημένες του συνήθειες και ποτέ δεν μπόρεσε να αντισταθεί σε αυτό, παρόλο που κατέβαλε πολλές φορές φιλότιμες προσπάθειες για να χάσει κάποια περιττά κιλά.
Το κατάφερνε αλλά όχι για πολύ, αφού ποτέ δεν τα πήγε καλά με την λέξη δίαιτα, ενώ τα τελευταία χρόνια πριν τα προβλήματα υγείας τον καταβάλλουν είχε σταθεροποιήσει το βάρος του.

Λατρεία για τις γυναίκες

Από την εποχή που ήταν νέος συνοδευόταν πάντα από ωραίες γυναίκες, οι οποίες έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην ζωή του. Ο πρώτος του έρωτας ήταν με μια συμμαθήτριά του, την οποία παραδέχτηκε ότι δεν θυμόταν πλέον, εν αντιθέσει με την πρώτη του σύζυγο Φρίντα Κοντομηνά.

Μαζί της απέκτησε την κόρη που λάτρευε, την Μαρία, η οποία εν αντιθέσει με άλλες συνομήλικές της παρέμεινε ένα κορίτσι εξαιρετικά χαμηλών τόνων, που πολύ σπάνια εμφανίζεται μόνη της σε κοινωνικά events.
Συνήθως συνόδευε τον πατέρα της, ο οποίος της είχε φοβερή αδυναμία και μετά τις σπουδές της στην Αμερική, επέστρεψε στην Ελλάδα και παντρεύτηκε τον πανεπιστημιακό Αριστοτέλη Τζιαμπίρη.

Το διαζύγιό του με την Φρίντα θα συζητηθεί όπως και κάθε του σχέση στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, ειδικά αυτή με την νεαρή τηλεοπτική ενζενί Κωνσταντίνα Σπυροπούλου.
Ο γάμος όπως αποδείχτηκε στην πορεία δεν του πάει. Ανέβηκε για δεύτερη φορά τα σκαλιά της εκκλησίας μαζί με την τότε ιδιαιτέρα γραμματέα του Μαρία, η οποία μετά το διαζύγιο δεν χρειάστηκε να δουλέψει ποτέ ξανά στην ζωή της.

Η κυρία Πόλυ Ζησοπούλου θα γνωρίσει τον «Mr Interamerican» όταν σαν φυσιοθεραπεύτρια θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει ένα πρόβλημα υγείας και η σχέση τους θα γίνει γρήγορα γνωστή στα κοσμικά πηγαδάκια της Αθήνας, που στην αρχή αντιμετωπίζουν με κάποια υπεροψία την νεαρή κοπέλα από την Λαμία.
Η κυρία Ζησοπούλου θα μείνει μαζί του εφτά χρόνια, όσα συνήθως κρατάει μια σχέση του Δημήτρη Κοντομηνά και εκεί που κάποιοι περίμεναν το γάμο θα έρθει ο χωρισμός του ζευγαριού.
Στην ζωή του επιχειρηματία θα μπει η εντυπωσιακή Σίσσυ Παπαδήμα, που λατρεύει τα άλογα και την ιππασία, η οποία θα μείνει δίπλα του τρία χρόνια πριν έρθει ο αιφνιδιαστικός για πολλούς χωρισμός τους τα Χριστούγεννα του 2006.
Τελευταία σύντροφος της ζωής του ήταν η Αμερικανίδα Λόρι Χόλκομπ, η μοναδική ίσως με την οποία δεν χώρισε φιλικά αλλά με ένταση και δικαστική αντιπαράθεση μετά από ένα επεισοδιακό ταξίδι τους στην Αμερική.

Κόντρες και προβλήματα

Κανείς δεν θα ξεχάσει, πόσο μάλλον η Ελένη Μενεγάκη-την οποία αγαπούσε πολύ-εκείνο το μεσημέρι που ο Δημήτρης Κοντομηνάς μπήκε στο πλατό της εκπομπής της.
Ήταν Οκτώβριος του 2016 εν μέσω της θύελλας που είχε ξεσηκωθεί για τον περιβόητο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Η Ελένη που δεν είχε ενημερωθεί για την «εισβολή» του προέδρου στο στούντιο παθαίνει σοκ όταν τον βλέπει πετάγεται και λέει «Παναγία μου, θα πάθω τίποτε».
Ακολούθησε ένας απολαυστικός διάλογος με τον επιχειρηματία να ξιφουλκεί κατά της κυβέρνησης και του τότε υπουργού Νίκου Παππά.

Όταν η παρουσιάστρια του λέει να φύγουν από την κουζίνα του στούντιο ο Κοντομηνάς απαντάει αφοπλιστικά «εδώ θα κάτσουμε, ήρθαμε να φάμε».
Τα τελευταία χρόνια της μυθιστορηματικής πραγματικά ζωής του αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, όμως το πιο σημαντικό ήταν ότι τα δύο τελευταία χρόνια η υγεία του επιδεινώθηκε και ήταν σχεδόν μόνιμα νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο.

Το περασμένο Πάσχα αργά το βράδυ η κόρη του Μαρία ειδοποιήθηκε να πάει επειγόντως στο νοσοκομείο επειδή όπως της είπαν οι γιατροί είχε έρθει εκείνη η δύσκολη ώρα να αποχαιρετήσει τον πατέρα της.
Πήγε αλλά τελικά την χαιρέτησε αυτός μετά από μερικές ώρες, αφήνοντας τους γιατρούς να απορούν και δείχνοντας πόσο ήθελε να ζήσει.

Τα γλέντια και οι αποδράσεις

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς ήταν ένας από τους ανθρώπους που λάτρεψε την καλή ζωή με ότι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή τα ταξίδια, τις κρουαζιέρες, τα πάρτι και τα μπουζούκια, κάνοντας ενίοτε μυθικούς λογαριασμούς σε λουλούδια.
Είναι χαρακτηριστική η σκηνή που διαδραματίστηκε στο Rex πριν από χρόνια την τελευταία βραδιά των εμφανίσεων του Τόλη Βοσκόπουλου και της Καίτης Γαρμπή.

Όταν ο τραγουδιστής απευθύνθηκε στον Δημήτρη Κοντομηνά, εκφράζοντάς του το παράπονο ότι δεν είχε πάει να τον δει μέχρι τότε, ο επιχειρηματίας χαμογέλασε και έκανε νόημα στις λουλουδούδες να ξεκινήσουν τον…«πόλεμο».
Για είκοσι περίπου λεπτά ο Βοσκόπουλος τραγουδούσε και τα κορίτσια δεν σταμάταγαν να ανεβοκατεβαίνουν στην πίστα και να αδειάζουν δίσκους με λευκές γαρδένιες και γαρύφαλλα εκτοξεύοντας τον λογαριασμό της παρέας σε δυσθεώρητα και κοινούς θνητούς ύψη.

Δεν ήταν η πρώτη και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία φορά για τον άνθρωπο που απολάμβανε την διασκέδαση, έχοντας πάντα στην διάθεσή του το πιο κεντρικό τραπέζι του μαγαζιού γι’ αυτόν και την παρέα του.
Λάτρευε τα ταξίδια, ειδικά την Άπω Ανατολή, ενώ στην θρυλική θαλαμηγό του «Quintessa» που πουλήθηκε πρόσφατα έχουν φιλοξενηθεί πάρα πολλοί διάσημοι φίλοι του, οι οποίοι απόλαυσαν την φιλοξενία του.
Διατηρούσε στενότατες σχέσεις με την οικογένεια Λάτση ενώ στους φίλους του συγκαταλέγονταν τα ζεύγη Στραβελάκη, ο Πάνος και η Κάρεν Μαυρίδη και ο Αλέξης με την Πάτρα Παπαδημητρίου.

Ήταν κολλητός με τον κοσμηματοπώλη Κώστα Καίσαρη, οι σχέσεις τους όμως διαταράχτηκαν, όταν ο τελευταίος έδωσε στην δημοσιότητα, φωτογραφίες από μια κρουαζιέρα με τον Τομ Χανκς στην οποία ήταν παρόν μαζί με την σύζυγό του Χριστιάνα, καλεσμένοι από τον Δημήτρη Κοντομηνά.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο κοσμικό παρασκήνιο, ο επιχειρηματίας έγινε έξαλλος με την διαρροή των φωτογραφιών στον Τύπο, ειδικά λένε κάποιοι από την στιγμή που ο Κώστας Καίσαρης τον είχε διαβεβαιώσει ότι τις ήθελε μόνο για προσωπική χρήση.

Το αγαπημένο του αυτοκίνητο παλιότερα ήταν μια BMW 730, τα τελευταία όμως χρόνια προτιμούσε μια θωρακισμένη Porsche Cayenne, ενώ από τα αγαπημένα του στέκια για φαγητό ήταν το Boschetto και η Ράτκα στο Κολωνάκι.
Είχε πάντα εξαιρετική διαίσθηση, άριστες σχέσεις με την εκκλησία και διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις με πολιτικούς όπως τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη αλλά και τον Κώστα Καραμανλή, ενώ ήταν κοινό μυστικό ότι υπήρξε σημαντικός χορηγός των ατυχών πολιτικών κινήσεων του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Παρέμενε πάντα απρόβλεπτος στις κινήσεις του και το αγαπημένο του motto σύμφωνα με κάποιους ήταν και παραμένει η ρήση του Αβραάμ Λίνκολν η οποία λέει ότι «η αριστοκρατική μου καταγωγή αρχίζει από μένα».

Αν μη τι άλλο, τη δικαίωσε και με το παραπάνω.