Οι σημαντικότερες τεχνολογικές προσθήκες στα σπίτια του μέλλοντος

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η τεχνολογική επανάσταση και οι αυτοματισμοί, πέρα από τον χώρο της εργασίας μας, πλέον αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρόλο και στο σπίτι μας. Από φωνητικούς βοηθούς όπως το Google Home και το Amazon Echo μέχρι τις έξυπνες συσκευές, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ως αποστολή να κάνουν την καθημερινή ζωή ευκολότερη.

Με την τεχνολογία, φυσικά, υπάρχει πάντα κάτι νέο στη σειρά και αναμένεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση θα συνεχίσουν να επεκτείνουν τις δυνατότητες των συσκευών που έχουμε γύρω μας.

Υπάρχουν πολλά πεδία που έχουν επηρεαστεί θετικά από αυτή την τεράστια αλλαγή. Μέσα σε λίγα λεπτά μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια παρουσίαση βιβλίου ζωντανά από την Αυστραλία μέσω Facebook, να κάνουμε μια συνάντηση εργασίας μέσω Zoom, να στείλουμε φωτογραφίες σε ένα συγγενή μας στην Κίνα μέσω email, να παρακολουθήσουμε ζωντανή ροή μιας πρωταθλήτριας του διαμετρήματος της Τζορτζίνα Τζέιμς ή να απολαύσουμε έναν αγώνα SuperBowl ζωντανά από την άλλη άκρη του κόσμου. Η διάδοση πληροφοριών, φυσικά, δεν αφορά μόνο τη διάδοση της γνώσης. Γίνεται κανάλι για χιλιάδες εφαρμογές σε διάφορους χρήσιμους τομείς για την καθημερινή μας ζωή.

Πάμε να δούμε μερικούς από αυτούς.

Αυτόνομος Έλεγχος Συσκευών 

Τα συστήματα που μαθαίνουν τα πρότυπα, τις συνήθειες, τις προτιμήσεις και την αυτόνομη λειτουργία ενός ατόμου είναι απαραίτητα με τον αυξανόμενο αριθμό συσκευών αυτοματισμού στο σπίτι. Η χρήση φωνητικού ελέγχου ή ελέγχου πολλαπλών εφαρμογών για κάθε συσκευή καθιστά τη χρηστικότητα απαραίτητη. Η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο και θα πρέπει να υπάρχει μια ενιαία πλατφόρμα μάθησης και ελέγχου που θα λειτουργεί με διαφοροποιημένες δυνατότητες ως κέντρο ελέγχου όλου του σπιτιού.

Διεπαφή χρήστη

Καθώς η τεχνολογία φωνής και τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσεται συνεχώς, πλησιάζουμε πιο κοντά σε ένα κόσμο χωρίς οθόνες ή διεπαφές, βασιζόμενοι αποκλειστικά σε έξυπνες φωνητικές εντολές και προγνωστική συμπεριφορά. Όταν επιτευχθεί σωστά, θα φέρει επανάσταση στην αγορά με έναν τρόπο που δεν έχουμε δει ακόμα. Προβλέποντας τι χρειάζεστε μέσω ζωντανών αισθητήρων και προσωπικών μοτίβων,  οι συσκευές μας θα είναι προσωποποιημένες και θα έχουν πολύπλευρες δυνατότητες.

Ψώνια

Είναι θέμα χρόνου το ψυγείο και το ντουλάπι σας να έχουν ένα σύστημα για να ανιχνεύει αυτόματα πότε τα απαραίτητα είδη τελειώνουν ή έχουν παρέλθει οι ημερομηνίες λήξης τους και να παραγγέλνουν από μόνα τους φρέσκο γάλα, φρούτα και λαχανικά, ώστε να μην ξεμείνετε ποτέ. Η χρήση αυτόνομων οχημάτων στην παράδοση φαγητού καθιστά εύκολο να δείτε πώς το ψυγείο και το ντουλάπι σας μπορούν πάντα να είναι πλήρως εφοδιασμένα με μηδενική ανθρώπινη παρέμβαση.

Διαχείριση Υγείας

Η διαχείριση της υγειονομικής περίθαλψης είναι η επόμενη ευεργετική τάση. Οι ίδιες οι συσκευές μπορούν να έχουν επικοινωνία με ιατρικούς επαγγελματίες, ώστε να ενημερώνονται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή να βρίσκουν λύσεις για άτομα που δεν μπορούν να διαχειριστούν μεγάλες μετακινήσεις ή έχουν περίεργο πρόγραμμα. Η ποιότητα ζωής μπορεί να βελτιωθεί αρκετά. Αυτή η τεχνολογία θα συνδεθεί με smartphones, έξυπνα σπίτια και έξυπνα αυτοκίνητα.

Ανεξαρτησία για τους ηλικιωμένους

Οι επιζώντες της πρώτης έκρηξης του διαδικτύου και των υπολογιστών  πλησιάζουν στην ηλικία συνταξιοδότησης. Αντιμετωπίζουν την παρακμή του σώματός τους και αναρωτιούνται πώς η τεχνολογία μπορεί να κάνει τα πράγματα ευκολότερα τώρα και στο μέλλον. Οι υποστηρικτικές τεχνολογίες στο σπίτι θα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στήριξης για τους ηλικιωμένους, καθώς αυτή η γενιά φιλοδοξεί να επεκτείνει την ανεξαρτησία της στα γηρατειά περισσότερο από ποτέ.

Βοηθήματα ομορφιάς

Ένα απροσδόκητο επόμενο μεγάλο πράγμα στην οικιακή τεχνολογία είναι η ομορφιά. Μικρές και μεγάλες εταιρείες θα εισάγουν τεχνολογία περιποίησης δέρματος που θα βοηθήσει με τις ρυτίδες, τις πανάδες και άλλα. Μπορεί επίσης να δούμε καθρέφτες που μπορούν να σας πουν για την υγεία του δέρματός σας και να επιτρέψουν στους ανθρώπους να «δοκιμάζουν» εμφανίσεις μακιγιάζ κοιτάζοντας απλώς την αντανάκλασή τους.

Φορητές προσωπικές προτιμήσεις

Ένα σημαντικό κομμάτι της προσωποποιημένης τεχνολογίας θα είναι η δυνατότητα να φέρουμε μαζί μας τις προτιμήσεις μας. Φανταστείτε τον εξατομικευμένο ψηφιακό βοηθό σας να σας «ακολουθεί» παντού. Φανταστείτε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου που γνωρίζει τον έλεγχο του κλίματος, τον φωτισμό, τη μουσική και τις γενικότερες προτιμήσεις σας, τις ανάγκες και τους κινδύνους για την υγεία σας, καθώς και να σας παρέχει πρόσβαση στις συνδρομητικές σας υπηρεσίες. Φανταστείτε το σπίτι σας να είναι όπου κι αν βρίσκεστε.