Κίνημα «Δεν κληρονομώ» – Εκρηξη στις αποποιήσεις λόγω χρεών και φόρων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Δεν φτάνουν ούτε οι… καρέκλες για όλους όσοι θέλουν να κάνουν αίτηση για αποποίηση κληρονομιάς. Φορολογικά βάρη και χρέη προς τις τράπεζες καθιστούν ασύμφορες τις μεταβιβάσεις. 

Για χιλιάδες «ορφανά» ακίνητα, κυρίως στην επαρχία, μιλούν οι συμβολαιογράφοι. H οδηγία έξω από την αρμόδια υπηρεσία του Ειρηνοδικείου, ώστε να μη γίνεται συνωστισμός εντός του γραφείου.

Η κληρονομιά ενός ακινήτου στην Ελλάδα αποτελούσε… «ευλογία» και «δώρο».

Στα χρόνια της κρίσης όμως ακόμη και αυτό άλλαξε. Η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας -ειδικότερα μετά την επιβολή του ΕΝΦΙΑ- σε συνδυασμό με την καθίζηση της αξίας και την αδυναμία πώλησής τους, αποτρέπουν πολλούς από το να αποδεχθούν κάποιο ακίνητο συγγενών τους.

Ετσι, σταδιακά τους τελευταίους μήνες, διαμορφώνεται κίνημα «δεν κληρονομώ» καθώς τα μεγάλα βάρη που έχουν οι περισσότερες κληρονομιές, σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη επιβάρυνση στα ακίνητα, οδηγούν πολύ κόσμο σε αποποίηση.

Περίπου 10.00 – 12.000 υπολογίζονται οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς στο Ειρηνοδικείο Αθηνών ενώ πριν από τρία χρόνια ήταν μόλις 6.000.

Στο μεγαλύτερο Ειρηνοδικείο διαπιστώθηκε ότι κάθε ώρα οι αιτήσεις αποποίησης κυμαίνονται σε διψήφια νούμερα πάνω από τις 10. Αυτό σε επίπεδα εβδομάδας μεταφράζεται σε 250 αιτήσεις.  Ανάλογη είναι η εικόνα σε ολόκληρη τη χώρα.

Δύο στις τρεις κληρονομιές είναι με παθητικό, σύμφωνα με έρευνα του Εθνους, γεγονός που οδηγεί όλο και περισσότερους στη διέξοδο της αποποίησης. Ωστόσο όπως επισημαίνεται υπάρχει και η λύση της αποδοχής της κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής. Σύμφωνα με αυτή ο κληρονόμος έχει το δικαίωμα εντός τεσσάρων μηνών από τότε που έλαβε γνώση ότι κατέστη κληρονόμος και την αιτία της κληρονομιάς να προβεί σε αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής, περιορίζοντας την ευθύνη του για τις υποχρεώσεις της κληρονομιάς μέχρι το ενεργητικό της, δηλαδή μέχρι τη συνολική αξία της κληρονομιάς.

Την ίδια ώρα και οι γονικές παροχές έχουν περιοριστεί σημαντικά.