«Θεία Δίκη» με Ρίχτερ οργής – Ο Εγκέλαδος «ήρθε» όταν έθαψαν την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οσο τα Ρίχτερ τρομοκρατούν τους κατοίκους στο Καστέλλι Ηρακλείου, τόσο περισσότεροι πιστοί μιλούν για «τιμωρία» μετά τη βεβήλωση του ναού!

Ο φόβος έχει εγκατασταθεί στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου, έπειτα από τον μεγάλο σεισμό που ισοπέδωσε χωριά και περιουσίες.

Οι κάτοικοι, τόσο αυτοί που έμειναν άστεγοι όσο και αυτοί που στάθηκαν τυχεροί, ελπίζουν να σταματήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το κακό, ωστόσο βαθιά μέσα τους πιστεύουν ότι δεν θα ησυχάσουν, αν δεν επανορθωθεί μια μεγάλη ιεροσυλία που συντάραξε την τοπική κοινωνία. Οι πιστοί μιλούν με δέος για «τιμωρία» της αγίας Παρασκευής στη βεβήλωση που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, όταν το εκκλησάκι της θάφτηκε κάτω από τόνους χωμάτων κατά τη διάρκεια των έργων για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου!

Το Εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στα Ρουσοχώρια βρισκόταν μέσα στα σχέδια του νέου αεροδρομίου και αποτελούσε «εμπόδιο». Η κατασκευάστρια εταιρία είχε αποφασίσει να το γκρεμίσει, ωστόσο την εμπόδισε η θύελλα αντιδράσεων από κατοίκους και ιερωμένους, που ξεσηκώθηκαν. Με μπροστάρη τον εφημέριο των Ρουσοχωρίων, πατέρα Πέτρο, δεν επέτρεπαν σε καμιά περίπτωση στις μπουλντόζες να ισοπεδώσουν το γραφικό ξωκλήσι, που πανηγύριζε κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής της αγίας Παρασκευής.

Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής πριν το «θάψιμό» του

Αντιδράσεις

Μπροστά στις αντιδράσεις, η κατασκευάστρια εταιρία πρότεινε να φτιάξει ένα νέο εκκλησάκι μέσα στο αεροδρόμιο, ωστόσο ο εφημέριος και οι κάτοικοι του χωριού δεν δέχτηκαν, καθώς αφενός δεν θα ήταν εύκολη η πρόσβαση, αφετέρου επιθυμούσαν να κατασκευαστεί ο ναός στα Ρουσοχώρια. «Θέλουμε έναν ναό για να μπορούμε να πηγαίνουμε και να τον λειτουργούμε, να κάνουμε την προσευχή μας, να γαληνέψουν οι ψυχές των κτητόρων της Αγίας Παρασκευής που θα τη δουν να γκρεμίζεται» είχε πει ο εφημέριος των Ρουσοχωρίων στη δημοσιογράφο Ελένη Βασιλάκη και την τοπική ιστοσελίδα της e-storieskritis.gr, που κάλυψε εκτενώς το θέμα από την πρώτη στιγμή.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε στην περιοχή ήταν ότι κανείς από τους χειριστές των μηχανημάτων δεν δεχόταν να γκρεμίσει την εκκλησούλα, για να μην έχει το κρίμα πάνω του, όπως έλεγαν. «Εγώ δεν ακουμπώ τα χέρια μου εκεί πέρα!» είχε πει ο πρώτος χειριστής μηχανήματος, όταν του ζήτησαν να γκρεμίσει το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευή.

Υστερα από όλα αυτά, η εταιρία βρήκε μια μεσοβέζικη λύση, και αυτή ήταν η… επιχωμάτωση, δηλαδή να θαφτεί ο ναός κάτω από χώμα και μπάζα! Ετσι, πέρυσι στις 4 Ιουνίου τελέστηκε για τελευταία φορά η θεία λειτουργία στην Αγία Παρασκευή και τιμήθηκε η αγία, αντί της 26ης Ιουλίου που γιορτάζει… Ο ναός επρόκειτο να μπαζωθεί στη συνέχεια, κι έτσι το τέμπλο, οι εικόνες και τα ιερά σκεύη μεταφέρθηκαν στα Ρουσοχώρια, για να τοποθετηθούν στον νέο ναό που θα ανεγειρόταν.

Οι εικόνες της εκκλησίας που θάφτηκε κάτω από το χώμα συγκλονίζουν, όχι μόνο κάθε βαθιά θρησκευόμενο πιστό, αλλά όποιον σέβεται τα θεία. Από τότε, αυτό που έγινε «στοίχειωσε» την περιοχή. Οταν το καλοκαίρι του 2020 ξεκίνησε η ακολουθία των σεισμών που ταρακουνούσαν κάθε τόσο το Αρκαλοχώρι, πολλοί συνέδεσαν το φαινόμενο με την «απαίτηση» της αγίας να επιστρέψει στο σπίτι της! Φυσικά, άλλοι επέμεναν ότι δεν ήταν παρά μια σύμπτωση… Η δημοσιογράφος και διαχειρίστρια της ιστοσελίδας e-storieskritis.gr Ελένη Βασιλάκη, που μας παραχώρησε τις φωτογραφίες πριν από το μπάζωμα του ναού, μετέφερε στην «Espresso» το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή και τι αναφέρουν οι κάτοικοι: «Μια μερίδα πιστών, όχι μόνο από την περιοχή αλλά και ευρύτερα, πιστεύει ότι ήταν βλάσφημο να επιχωματωθεί η εκκλησία και όχι να μεταφερθεί, όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις έργων. Αλλοι πιστοί, αλλά και ιερωμένοι εκτός Ρουσοχωρίων, όμως, θεωρούν ότι αυτό δεν πρέπει να λέγεται, γιατί οι άγιοι δεν τιμωρούν, και ότι είναι συγκυριακό το θέμα του σεισμού».