Η τελική συμφωνία για τον EuroAsia Interconnector… εκτοξεύει την Κρήτη!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Εντυπωσιακή εξέλιξη όσον αφορά τον EuroAsia Interconnector και την Κρήτη! Η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε στροφή 180 μοιρών στο θέμα αυτό , εχουν αρθεί οι επιφυλάξεις της και βλέπει πλέον την κατασκευή του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου παγκοσμίως ως τη λύση για το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης και όχι μόνο! Η Κρήτη θα γίνει και τυπικά τις επόμενες ημέρες πραγματικό ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη!

Πρόκειται για την εθνική πλέον συμφωνία που αναμένεται να επικυρωθεί σε 15 μέρες και στην πραγματικότητα σημαίνει ότι το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ξεκινά από το Ισραήλ θα πηγαίνει Κύπρο και θα καταλήγει μέσω Κρήτης και Ελλάδας στην Ευρώπη υιοθετείται ως η απόλυτα ενδεδειγμένη λύση για το ενεργειακό. Τι σημαίνει αυτό; Πως και τα…καλώδια του ΑΔΜΗΕ πάνε…περίπατο αφού ο EuroAsia Interconnector με την ισχύ των 2000 Μεγαβάτ υπερκαλύπτει τις ανάγκες! Σκεφτείτε μόνο ότι…συζητούσαμε για καλώδια των 100 και 200 Μεγαβάτ από τη δυτική Κρήτη και πως αυτό θα χρηματοδοτηθεί, πως θα ενταχθεί στο πακέτο Γιουνγκέρ κλπ.

Τώρα ο EuroAsia Interconnector ως μεγάλη διακρατική συμφωνία όχι μόνο έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, αλλά θα είναι έτοιμο και σε χρόνο ρεκόρ!

Συν τοις άλλοις θα έχει και περιβαλλοντικά οφέλη αφού είναι το πιθανότερο σημείο σύνδεσης η Κορακιά και στο άμεσο μέλλον θα μπορούν να καταργηθούν τα Λινοπεράματα.

Προφανώς σε αυτό το σχέδιο της ιστορικής συμφωνίας εντάσσεται και ο πρόσφατος «χρησμός» του κ.Λυγερού που τόνισε ότι «όλοι οι παίκτες αυτού του ενεργειακού παιγνίου που αλλάζει τα δεδομένα της Ελλάδας και ταυτόχρονα της Κύπρου, ανήκουν στον χώρο του Ελληνισμού. Υλοποίησαν, μέσω των ΑΟΖ μας και της καινοτομίας μας, ένα κατόρθωμα που έχει μια διεθνή εμβέλεια και μια παγκόσμια πρωτιά. Το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector θα είναι η διασύνδεση που θα έχει το μεγαλύτερο μήκος στον κόσμο.

Και είναι αυτό που θα περάσει από την Κρήτη για να σταθεροποιήσει τα ενεργειακά δεδομένα. Από μόνο του αυτό το γεγονός είναι μια πράξη απελευθέρωσης και ταυτόχρονα μια κίνηση προς το μέλλον που δεν έχει το ανάλογό του.

Επίσης, με την επιλογή της περιοχής της Κορακιάς του Ηρακλείου, ο συμβολισμός της τοποθεσίας El Greco είναι ξεκάθαρος. Έτσι η Κρήτη μ’ αυτήν την συμφωνία γράφει ιστορία, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και της στρατηγικής. Διότι το ηλεκτρικό καλώδιο δεν είναι απλώς μια μικρή ή μεγάλη διασύνδεση, είναι ένα γεωστρατηγικό βήμα που προέρχεται κυριολεκτικά από την τοποστρατηγική και είναι ικανό με τουλάχιστον τον μισό αιώνα λειτουργίας του να ανήκει στη συνέχεια και στη χρονοστρατηγική. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να συνειδητοποιούμε ότι ζούμε αυτά τα δεδομένα από πρώτο χέρι, αφού βλέπουμε έμπρακτα τη δράση μας μέσω της στρατηγικής πάνω στην ιστορία του Έθνους μας δίχως τοπικούς περιορισμούς επειδή είναι υπόθεση Ελληνισμού» ανέφερε.

Το καλώδιο

Θυμίζουμε ότι το έργο αφορά υποθαλάσσιο 600 kV DC καλώδιο για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ισραήλ – Κύπρου-Κρήτης – Ελλάδας, το οποίο θα έχει μεταφορική ικανότητα 2000 MW και συνολικό μήκος περίπου 820 ναυτικών μιλίων, δηλαδή περίπου 1518 km.

Ειδικότερα θα περιλαμβάνει τρεις διασυνδέσεις ως εξής: α. 329 χλμ μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου β. 879 χλμ μεταξύ Κύπρου και Κρήτης γ. 310 χλμ μεταξύ Κρήτης και Αττικής.

Θα επιτρέπει την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και προς τις δυο κατευθύνσεις. Φορέας υλοποίησης για το τμήμα Κύπρος – Κρήτη είναι η ΔΕΗ Quantum Energy Ltd και για το τμήμα Κρήτη – ηπειρωτική Ελλάδα η ΔΕΗ Quantum Energy Ltd σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ.

Οφέλη Το έργο τυγχάνει θετικής αξιολόγησης αφού εμπίπτει στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. και συνεισφέρει στους ενεργειακούς στόχους που έχουν τεθεί.

Μεταξύ άλλων ο EuroAsia Interconnector: – Τερματίζει οριστικά την ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης, αλλά και της Κύπρου ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι ο τερματισμός ενεργειακής απομόνωσης όλων των κρατών – μελών αποτελεί βασικό στόχο και προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. – Δημιουργεί ένα διάδρομο ηλεκτρικής ενέργειας από Ισραήλ προς Κύπρο, Κρήτη και Ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί με ασφάλεια να εφοδιάζεται με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και από τις διαθέσιμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμβάλλοντας την ίδια στιγμή για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς. – Συνεισφέρει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των τριών χωρών και του συστήματος της Ε.Ε. συνολικά, με την ενσωμάτωση των απομονωμένων μικρών συστημάτων Κύπρου με το ισραηλινό και ευρωπαϊκό δίκτυο για αδιάλειπτη ροή ενέργειας. – Υποβοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας ΑΠΕ και στη μείωση των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. – Προσφέρει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη στα εμπλεκόμενα κράτη. – Συνεισφέρει στο στόχο του 10% της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. – Παρέχει σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη, ύψους 10 δισ. ευρώ.

Πηγή: cretalive.gr