Παραμένουν τα ΜΠΛΟΚΑ των αγροτών: Συνάντηση με Τσίπρα τη Δευτέρα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Συνάντηση που θα κρίνει μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους εκπροσώπους των αγροτών.

Σύμφωνα με απόφαση των αγροτών του μπλόκου των Τεμπών, η κοιλάδα θα μείνει κλειστή έως τη Δευτέρα, ημέρα συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό.

Όπως αποφασίστηκε, στη συνάντηση της Δευτέρας θα λάβουν μέρος τέσσερις εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών, ενώ οι λεγόμενοι «σκληροί» της Νίκαιας και του Προμαχώνα δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν και προγραμμάτισαν σύσκεψη για την Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι στη Νίκαια.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες

Στο τραπέζι του διαλόγου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να μπουν από την κυβέρνηση κάποιες βελτιωτικές προτάσεις.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης είπε ότι πάνω στη βασική πρόταση του ασφαλιστικού η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σενάρια τα οποία μπορεί να ελαφρύνουν τον αγρότη.

“Στη συζήτηση της Δευτέρας θα δούμε αν και οι αγρότες δέχονται αυτά τα σενάρια, τον βαθμό ικανοποίησής τους ή πρέπει να γίνει βελτιωτικό”, επεσήμανε.

Μεταξύ αυτών των σεναρίων, όπως εξήγησε, είναι “η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης κλίμακας, υπολογισμού δηλαδή του ασφαλίστρου όχι με το 20% του εισοδήματος αλλά ακόμη και μέχρι 12%”.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΓΑ επεσήμανε ότι “είτε μείνει ανεξάρτητο ταμείο είτε όχι θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα”.

Την πρόσκληση, ωστόσο, για διάλογο έχουν απορρίψει, μεταξύ άλλων, το μπλόκο της Νίκαιας αλλά και των Σερρών, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους.

«Βίαιο ξεκλήρισμα»

Για προσχηματικό διάλογο και «βίαιο ξεκλήρισμα» έκανε λόγο ο Άρης Πολυγένης, μέλος του συντονιστικού του μπλόκου της Νίκαιας, με αφορμή την επικείμενη συνάντηση αγροτών και πρωθυπουργού.

«Εμείς βλέπουμε ότι πάνε σε μία παγίδα, σε έναν διάλογο προσχηματικό που επί της ουσίας θα είναι ένα διάγγελμα περιγραφής της υποτιθέμενης κατάστασης της χώρας. Θα τους χτυπήσουν την πλάτη, θα τους γεμίσουν την κοιλιά με πορτοκαλάδα και με κέρασμα και στο τέλος θα ικανοποιήσουν το αίτημα που αρχικά είχε σκοπό η κυβέρνηση να περάσει, αυτό το μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και βάζουν βούτυρο στο ψωμί τους», ανέφερε.