Μπλόκα αγροτών: Ποιοι δρόμοι ανοίγουν και ποιοι κλείνουν – Προβήματα στις Εθνικές Οδούς!


Όλοι οι δρόμοι οδηγούν… στη Νίκαια της Λάρισας όπου το μεσημέρι, άρχισαν να φτάνουν τα πρώτα τρακτέρ από τα Φάρσαλα και τον Πλατύκαμπο Λάρισας ενώ λίγο αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους και οι αγρότες από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Μαζί με τους αγρότες, στο μπλόκο έφτασε και πορεία εργαζομένων, παρουσία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, για να δείξουν, όπως δήλωσαν, με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών.

Σύμφωνα με το onlarisa, προς στιγμήν δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομικών καθώς δεν τους επετράπη να ανέβουν πάνω στην εθνική οδό. Τα τρακτέρ παρατάσσονται πέριξ της αερογέφυρας, με την κυκλοφορία να γίνεται πλέον από παρακαμπτήριες οδούς.

Έκλεισε η Ν.Ε.Ο. Πατρών Κορίνθου στο Αίγιο

Συνεχίζονται και σήμερα οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Αιγιάλειας κόβοντας το δρόμο στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου στο ύψος των βενζινάδικων του Αιγίου.

Λίγο πριν τις 6 σήμερα το απόγευμα έκλεισε ο δρόμος, ενώ αναμένεται να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό…

Άνοιξε η εθνική οδός Σερρών – Θεσσαλονίκης αλλά… έχουν εναλλακτικό σχέδιο οι αγρότες

Ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθούν ακόμη και αιφνιδιαστικά προς το μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αφήνουν οι αγρότες των Σερρών, που για δεύτερη ημέρα σήμερα επιχείρησαν να κατευθυνθούν στο τελωνείο, αλλά παρεμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα.

«Έχουμε εναλλακτικά σχέδια και θα φτάσουμε στο τελωνείο του Προμαχώνα», διεμήνυσαν μέλη της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου του Προμαχώνα και πρόσθεσαν ότι “Θα πάμε στον Προμαχώνα, είτε με το καλό, είτε με παρατράγουδα”.

Υπενθυμίζεται, ότι στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα απο 100 τρακτέρ, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις αγροτών στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πολλά είναι αυτά που δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στο σημείο, είτε επειδή δεν έπαιρναν μπροστά λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, είτε γιατί εμποδίζεται η προσέλευσή τους από αστυνομικές δυνάμεις.

Ο δρόμος άνοιξε στις 14:00 το μεσημέρι η εθνική οδός Σερρών – Θεσσαλονίκης έξω από το Λευκώνα. Νωρίτερα, δημιουργήθηκε ένταση, όταν τα ΜΑΤ εμπόδισαν τα τρακτέρ να πάνε προς τον Προμαχώνα.

Στήθηκε το πρώτο μπλόκο στη Φθιώτιδα

Οι αγρότες, έστησαν το πρώτο μπλόκο στον κόμβο της Ανθήλης και καλούν τους συναδέλφους τους να στηρίξουν τον αγώνα και να βρεθούν στο πλευρό τους. Οι αγρότες προειδοποιούν την κυβέρνηση να σταματήσει την αντιαγροτική πολιτική γιατί σε διαφορετική περίπτωση, θα κλιμακώσουν την κινητοποίηση και θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας.

Από την κινητοποίηση ξεχωρίζει το πανό που γράφει: «Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά, πέσανε πάνω στην αγροτιά», στο οποίο εικονίζεται ο πρωθυπουργός ως αρπακτικό πουλί…

«Βράζουν» οι αγρότες στην Ήπειρο

Παραμένει κλειστός επ’ αόριστον ο κόμβος Αγίου Δημητρίου της Ιονίας Οδού στην Άρτα, από τα τρακτέρ των αγροτών.

Επίσης, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι, ξεκίνησαν χθες και θα συνεχίζουν τους δίωρους αποκλεισμούς, καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, σε παράδρομο όπου η τροχαία κάνει εκτροπή της κυκλοφορίας, λόγω του μπλόκου του Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα για δύο ώρες να διακόπτεται η συγκοινωνία στην εθνική οδό Ιωαννίνων -Αντίρριου.

Το μπλόκο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας στο Λούρο έχει ενισχυθεί και σύμφωνα με τον πρόεδρος Σπύρο Κλινάκη βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία, με το πανελλαδικό συντονιστικό.

Οι αγρότες του νομού Ιωαννίνων, έπειτα από σύσκεψη των συλλόγων τους για την οργάνωση και τον σχεδιασμό των κινητοποιήσεών τους, αποφάσισαν τον συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα καθοριστεί η μορφή συνέχισης του αγώνα τους.

Παράλληλα, συγκρότησαν κλιμάκια για καθημερινές περιοδείες, συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά, ώστε να υπάρξει άμεση επαφή με τους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους, προκειμένου να ενημερωθούν «για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα του αγώνα». Στη σχετική ανακοίνωση, καλούνται οι αγρότες του νομού να μπουν αποφασιστικά στη μάχη. «Απ’ αυτόν τον αγώνα επιβίωσης δεν πρέπει να λείψει κανείς».

Επιφυλακτικοί οι αγρότες της Μαγνησίας

Υποτονική έως και είναι η εικόνα που παρουσιάζουν στην Μαγνησία οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που είχαν εξαγγελθεί τις προηγούμενες ημέρες από τους αγροτοσυνδικαλιστές, εξαιρουμένων εκείνων που είχαν εκδηλώσει τον προβληματισμό τους από την πρώτη στιγμή, όπως οι αγρότες του Αλμυρού και του Κάμπου. 

Σήμερα στον κόμβο του Αερινού δεν συγκεντρώθηκαν παρά μόνο τέσσερα τρακτέρ, με την ελπίδα ότι έως την Κυριακή ο αριθμός τους θα φθάσει τα 30 και τότε θα αποφασίσου, υπό τον Νίκο Αγγελή, τις περαιτέρω κινήσεις τους. 

Στην αερογέφυρα της Χλόης δεν έγινε συγκέντρωση από τους αγρότες του Βελεστίνου, ενώ στα χωριά της Μαγνησίας, στον θεσσαλικό κάμπο, επικρατούσε ανάλογη εικόνα. Στο Στεφανοβίκειο δεν παρατάχθηκαν περισσότερα από 15 τρακτέρ στην πλατεία του χωριού, ενώ στο άλλο κεφαλοχώρι της περιοχής, στον Ριζόμυλο, τα τρακτέρ παρέμειναν στα γκαράζ και στις αυλές των αγροτών. 

Ο αγρότης Δημήτρης Λουφόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε, ότι θα αποφασίσουν έως την Κυριακή για το τι θα κάνουν οι αγρότες της περιοχής. 

Στον Αλμυρό, που ανέκαθεν έστηνε ένα από τα μεγαλύτερα και δυναμικότερα μπλόκα πανελλαδικά, στον κόμβο των Μικροθηβών, με την συμμετοχή και αγροτών από τα Φάρσαλα, εξακολουθούν να υπάρχει προβληματισμός και απροθυμία για νέες κινητοποιήσεις και προσανατολίζονται στην υποβολή υπομνήματος προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανασταλτικός παράγοντας είναι, πλην των κακών καιρικών συνθηκών, και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, αφού σε λίγες ημέρες θα αρχίσουν οι αγροτικές εργασίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, onlarisaLamiaStarTempo24,