Ο Κάμερον «κόλλησε» στον τοίχο την Ευρώπη – Η Βρετανία παραμένει στην ΕΕ με πολλά ανταλλάγματα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μια πραγματικά σκληρή διαπραγμάτευση με τελικό νικητή τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, πραγματοποιήθηκε χθες κατά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες, με τους ευρωπαίους ηγέτες να τα δίνουν όλα στη Βρετανία προκειμένου να αποφευχθεί ένα «Brexit».

Ο Κάμερον θα θέσει την συμφωνία που έγινε στις Βρυξέλες, το επόμενο διάστημα προς δημοψήφισμα, ώστε να αποφασίσει ο Βρετανικός λαός την τύχη της χώρας του στην Ευρώπη – Για την ταχεία αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, την προστασία των εξωτερικών συνόρων, τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν, συμφώνησαν επίσης οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών – Για ξέσπασμα Τσίπρα κάνει λόγο ο βελγικός Τύπος – «Θετική η κατάληξη για την Ελλάδα» – Καλά τα λόγια και οι συμφωνίες, αλλά το προσφυγικό θέλει πράξεις.

Σε ένα «έντιμο» συμβιβασμό κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία με το τελικό κείμενο της συμφωνίας να περιλαμβάνει της προτάσεις Κάμερον και τις αντιπροτάσεις Τουσκ, με αλληλουποχωρησεις οι οποίες καταλήγουν σε τέσερα βασικά σημεία.

Ακολουθούν ορισμένες από τις σημαντικότερες πρόνοιες της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η ΕΕ και η Βρετανία:

Αλλαγή της Συνθήκης

Δύο από τις πρόνοιες της συμφωνίας πρόκειται να εγγραφούν σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ: μια ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από την περαιτέρω ολοκλήρωσή της, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αποκαλείται «όλο και πιο στενή ολοκλήρωση»· και η δίκαιη αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων ανάμεσα στην ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Επιδόματα εργαζομένων

Η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της· θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το μέτρο για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.

Επιδόματα παιδιών

Ένα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ τίθεται σε εφαρμογή για τους μετανάστες σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος άμεσα και για τους πάντες από 1ης Ιανουαρίου 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.

Χώρες εντός και εκτός Ευροζώνης

Το κείμενο τονίζει την ανάγκη να εφαρμόζονται «ισότιμοι όροι ανταγωνισμού» σε ότι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την τραπεζική. Παραχωρεί στη Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και αγορές ώστε να εγγυάται την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Αλλά πάντως συμφωνήθηκε «με την επιφύλαξη» των υπαρχουσών δυνατοτήτων των θεσμών της ΕΕ να αναλαμβάνουν δράση για να προασπίζουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Γιούνκερ: Κανένα βέτο πλέον από την Βρετανία σε αποφάσεις των κρατών κελών

«Πρόκειται για έναν συμβιβασμό, και σε έναν συμβιβασμό κανένας δεν είναι ικανοποιημένος 100%» επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι δεν θα εκχωρηθεί στη Βρετανία η δυνατότητα να ασκεί βέτο σε αποφάσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ χθες βράδυ.

«Δεν θα υπάρξει βέτο και το κείμενο (της συμφωνίας) το λέει πολύ καθαρά», σημείωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια του οποίου ξεπέρασαν τις 30 ώρες. Η Γαλλία ειδικά αντιτασσόταν στην παραχώρηση της δυνατότητας στη Βρετανία να ασκεί βέτο σε αποφάσεις της ευρωζώνης, στην οποία το Λονδίνο δεν ανήκει.

«Η απόφαση που λάβαμε σήμερα είναι τίμια και για την Βρετανία και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Χωρίς το ευρώ δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ένωση αλλά στην Ευρώπη υπάρχουν και άλλα νομίσματα. Αν δεν είχαμε καταλήξει σε συμφωνία θα είχαν πιστέψει όλοι οι Ευρωπαίοι ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση», κατέληξε.

Κάμερον: Παραχωρείται στη Βρετανία ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα του για το ζήτημα αυτό, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των υπολοίπων χωρών-μελών της χθες στις Βρυξέλλες.

«Θεωρώ ότι αυτό αρκεί για να προτείνω το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει εντός της ΕΕ», ανέφερε ο Κάμερον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εκτιμώντας πως η συμφωνία προσφέρει στο Λονδίνο τα καλύτερα στοιχεία «και από τους δύο κόσμους».

Ο ίδιος τόνισε πως η συμφωνία εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που είχε κάνει στην έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τις μεταρρυθμίσεις. Ο Κάμερον είπε ακόμη πως η κυβέρνησή του θα κάνει κι άλλες προτάσεις ώστε η χώρα του να πάρει πίσω κι άλλο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας που έχει εκχωρήσει στις Βρυξέλλες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα, θα κάνει μια δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων και μια ανακοίνωση για την ημερομηνία του δημοψηφίσματος πολύ σύντομα.

Βάλλοντας εναντίον όσων τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας του από την ΕΕ, ο ηγέτης των Τόρις σημείωσε πως οι Βρετανοί πρέπει να είναι καχύποπτοι έναντι όσων λένε πως το Brexit ισοδυναμεί με τη γη της επαγγελίας.

Νωρίτερα χθες, ο Κάμερον ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την οποία παραχωρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο «ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τουσκ: Θυσιάσαμε ένα μέρος των συμφερόντων μας για το κοινό καλό

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ γνωστοποίησε νωρίτερα πως η συμφωνία εγκρίθηκε «ομόφωνα» από τους 28 ηγέτες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι: «Ασχοληθήκαμε και με τις πιο μικρές λεπτομέρειες της συμφωνίας. Είναι θετικό ότι οι Ευρωπαίοι δεν αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλοι συμφωνήσαμε ότι ήταν καλύτερο να θυσιάσουμε ένα μέρος των συμφερόντων μας για το κοινό καλό».

Και επισήμανε: «Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Τρομοκρατικά χτυπήματα και ολοένα και οξύνεται η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Για να γλυτώσει από την πείνα και την καταστροφή η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη, όπως είπε και ο Τσώρτσιλ».

Ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι: «Το ιδιαίτερο καθεστώς για το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Σε έναν συμβιβασμό κανένας δεν είναι ικανοποιημένος 100%. Σήμερα καταλήξαμε σε μία συμφωνία για να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε».

Μέρκελ: Κάναμε σημαντικές παραχωρήσεις για να επιτύχουμε την παραμονή της Βρετανίας

Στις δηλώσεις της μετά την Σύνοδο Κορυφής εστίασε κυρίως στο θέμα της Μεγάλης Βρετανίας, επισημαίνοντας ότι επήλθε μία συμφωνία για να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε. παρά τις αρκετές διαφωνίες που έπρεπε να γεφυρωθούν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι «είναι αλήθεια, η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ είναι πολύ σημαντική, παρά το ότι κάναμε σημαντικές παραχωρήσεις για να το επιτύχουμε. Όσον αφορά την κρίση η οποία ξέσπασε, εκείνο που ήταν πιο βασικό ήταν να πετύχουμε την συμφωνία και των 28 κρατών. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα αυτών που δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε μια πολιτική ένωση, συμφωνούμε να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες είτε είναι είτε δεν είναι στην Ευρωζώνη».

Στην συνέχεια η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι: «Δείξαμε ότι έχουμε αρκετή ευελιξία, παρά το γεγονός ότι οι απόψεις μας δεν συμπίπτουν με την Μεγάλη Βρετανία για την εξέλιξη της Ε.Ε. Έχουμε πάντως την απαραίτητη ευελιξία να διαπιστώσουμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, να το δηλώσουμε και να το αποδεχθούμε. Όσο αφορά την γραφειοκρατεία πρόκειται για μία τεράστια συζήτηση, η βρετανική πρωτοβουλία για μείωσή της μας βρίσκει σύμφωνους και σύντομα θα δείξουμε και στην Μεγάλη Βρετανία ότι μποορούμε να δράσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Έπρεπε πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πακέτο με το οποίο ο Κάμερον θα μπορούσε να πείσει τους Άγγλους ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι συμφέρον για όλα τα κράτη μέλη σε μία στιγμή τόσο ταραγμένη και με τόσους πολλούς κινδύνους».

«Ασχοληθήκαμε και με τις πιο μικρές λεπτομέρειες της συμφωνίας. Είναι θετικό ότι οι Ευρωπαίοι δεν αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλοι συμφωνήσαμε ότι ήταν καλύτερο να θυσιάσουμε ένα μέρος των συμφερόντων μας για το κοινό καλό».

Και επισήμανε: «Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Τρομοκρατικά χτυπήματα και ολοένα και οξύνεται η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Για να γλυτώσει από την πείνα και την καταστροφή η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη, όπως είπε και ο Τσώρτσιλ».

Ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι: «Το ιδιαίτερο καθεστώς για το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Σε έναν συμβιβασμό κανένας δεν είναι ικανοποιημένος 100%. Σήμερα καταλήξαμε σε μία συμφωνία για να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε».