Ισοβίτες παίρνουν κανονικά το μισθό τους!

Σκότωσαν δήμαρχο αλλά πληρώνονται κανονικά λόγω… ανυπαρξίας πειθαρχικών συμβουλίων

Τρία και πλέον χρόνια μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του δημάρχου Παγγαίου Καβάλας, Τριαντάφυλλου Κουκούδη, από δύο δημοτικούς υπαλλήλους, οι δολοφόνοι του, αν και έχουν καταδικαστεί ο ένας σε ισόβια και ο άλλος σε 17 χρόνια κάθειρξη, συνεχίζουν να εισπράττουν στη φυλακή το 50% του μισθού τους!

Είναι ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα μεταξύ εκατοντάδων περιπτώσεων ατιμώρητων επίορκων δημοσίων υπαλλήλων -ορισμένες από τις οποίες περιλαμβάνονται στη «λίστα της ντροπής» που δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής»- και προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα σε μια περίοδο που η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις απολύσεις επίορκων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας οι δύο ταμίες Σάββας Σαλτουρίδης και Ιωακείμ Μάνος, 50 και 51 ετών, οι οποίοι δολοφόνησαν τον δήμαρχο τα Χριστούγεννα του 2009 για να του φορτώσουν την «μαύρη τρύπα» 710.000 ευρώ στο ταμείο έχουν ομολογήσει από την αρχή την αποτρόπαια πράξη τους και έχουν καταδικαστεί από τον Δεκέμβριο του 2010 ο πρώτος σε ισόβια και ο δεύτερος σε κάθειρξη 17 ετών, αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα σε καθεστώς αργίας λόγω ανυπαρξίας πειθαρχικών συμβουλίων. 

Το πρωτοβάθμιο υπηρεσιακό συμβούλιο τους επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης αλλά, όπως δικαιούνταν, κατέθεσαν έφεση, η παύση τους ανεστάλη και περιμένουν να κριθεί η υπόθεσή τους σε δεύτερο βαθμό. Μέχρι αυτό να συνεδριάσει, πληρώνονται το 50% του μισθού τους. Και ακόμη, το δευτεροβάθμιο όργανο δεν έχει συνεδριάσει για την οριστική απόλυσή τους! Έτσι, πληρώνονται το μισό των μηνιαίων αποδοχών του, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων.

Οι δυο καταδικασθέντες δε δίστασαν να καταθέσουν μήνυση κατά του δημάρχου που αντικατέστησε τον Τριαντάφυλλο Κουκούδη, ο οποίος αμέσως μετά την αποκάλυψη του εγκλήματος και την προφυλάκισή τους, είχε δώσει εντολή να διακοπεί η μισθοδοσία τους.

Η απόφαση αυτή κράτησε έξι μήνες. Γιατί ο Απόστολος Τσακίρης αναγκάστηκε να αποδεσμεύσει τη μισθοδοσία τους για να μην οδηγηθεί ο ίδιος στη δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος.