Ποιός θυμάται τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σαν σήμερα…Πριν 11 χρόνια η Ελλάδα πανηγύριζε την κορύφωση μιας ξέφρενης πορείας που κατέληξε στην κρίση, την πτώχευση και τα Μνημόνια

Η Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας σηματοδότησε τι σημαίνει αισθητική και ιστορική συνέχεια του πολιτισμού. Συγχρόνως, αποτελεί και το τέλος της επίπλαστης ευμάρειας.

Ο διεθνής τύπος την χαρακτήρισε «μαγική» και ξέχασε αυτοστιγμής την ομαδόν κριτική που εξαπέλυαν όλα τα διεθνή ΜΜΕ αναφορικά με την προετοιμασία, την ασφάλεια και όποια άλλη διαδικασία.

Ήταν εντυπωσιακή και ταυτόχρονα λιτή. Συγκινητική με έντονα ιστορικά στοιχεία. Το θέαμα μεγαλειώδες, φαντασμαγορικό, ευρηματικό, χωρίς υπερβολές, με μέτρο. Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών της Αθήνας ήταν η καλύτερη αφετηρία για τους 28ους Αγώνες. Το πανανθρώπινο μήνυμα εστάλη σε ολόκληρο τον πλανήτη: άμιλλα, ειρήνη, συμμετοχή, συναδέλφωση.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, η τελετή ξεκίνησε στις 20:45. Ένας κομήτης άναψε τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους στο κέντρο του Σταδίου, ενώ τον ρυθμό, στους χτύπους της καρδιάς, κρατούσαν τα τύμπανα και οι εθελοντές στις κερκίδες ενδυνάμωναν την συγκινησιακή ατμόσφαιρα.

Το συμβολικό ταξίδι…

Ένα χάρτινο καραβάκι, στο κέντρο του Σταδίου, ταξίδευε με ένα μικρό αγόρι, όπως τα όνειρά μας, για ειρήνη. Ένα μήνυμα, που απόψε και τις επόμενες δύο εβδομάδες, έρχεται από την Μεσόγειο, από την Ελλάδα.

Το παρελθόν που μας καθιστά αρχή του Ευρωπαϊκού πολιτισμού
Ο φωτεινός Κένταυρος, που με το ακόντιό του, στόχευε το κυκλαδικό ειδώλιο, πάνω στο οποίο αποτυπώνονταν γεωμετρικές πράξεις. Μέσω λέιζερ διασπάστηκε σε Κούρο και στη συνέχεια στον Ερμή του Πραξιτέλους.

Η γραμμή της ιστορίας μας
Έπειτα ένα πανέμορφο άρμα πολλών μέτρων παρουσίασε σαν σε... ταινία την ελληνική ιστορία από τον μινωικό πολιτισμό στο Χρυσό Αιώνα, από την ελληνιστική εποχή στο μεσαιωνικό Ελληνισμό και από τον αγώνα για την Ελευθερία στους νεώτερους ελληνικούς χρόνους.
Η παρέλαση των αθλητών των 202 κρατών που λαμβάνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε υπό τους ήχους του Τιέστο, του διασημότερου dj στον κόσμο, μία πραγματική πρωτοτυπία από την Οργανωτική Επιτροπή. Τη θέση των εμβατηρίων και των ήχων από συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι που κυριάρχησαν στην αρχή της Τελετής πήρε η δυνατή μουσική.

Ο Πύρρος Δήμας ήταν αυτός που έκανε πρώτος την είσοδό του στο πανέμορφο Ολυμπιακό Στάδιο με την ελληνική σημαία, ενώ τελευταία μπήκε η ελληνική αποστολή.
Η συμβολική στιγμή..

Η στιγμή της παρέλασης που έκλεψε την παράσταση ήταν η παρουσία της Κορέας, αφού για δεύτερη φορά Νότιος και Βόρειος Κορέα εμφανίσθηκαν ενωμένες.

Η Ισλανδή Μπιοργκ με εντυπωσιακό φόρεμα ερμήνευσε το τραγούδι Oceania, που γράφτηκε ειδικά για την Τελετή Έναρξης.

Ποιοι Έλληνες αθλητές μετέφεραν την ελληνική σημαία
Οκτώ εκπρόσωποι του ελληνικού αθλητισμού μετέφεραν την Ολυμπιακή σημαία: Ο Μιχάλης Μουρούτσος (Χρυσός Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ το 2000 στην κατηγορία των -58 κιλών του Ταεκβοντό), ο Πέτρος Γαλακτόπουλος (Αργυρός Ολυμπιονίκης στο Μόναχο το 1972 στην κατηγορία των 74 κιλών της Ελληνορωμαϊκής Πάλης, Χάλκινος Ολυμπιονίκης στο Μεξικό το 1968 στην κατηγορία των 70 κιλών της Ελληνορωμαϊκής Πάλης), η Νίκη Μπακογιάννη (Αργυρή Ολυμπιονίκης στην Ατλάντα το 1996 στο Αλμα εις Ύψος -2.03μ-), ο Ηλίας Χατζηπαυλής (Αργυρός Ολυμπιονίκης στο Μόναχο το 1972 στην κατηγορία «Φιν» της Ιστιοπλοΐας), ο Δημοσθένης Ταμπάκος (Αργυρός Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ το 2000 στην Ενόργανη Γυμναστική στο άθλημα των Κρίκων), ο Βαλέριος Λεωνίδης (Αργυρός Ολυμπιονίκης στην Ατλάντα το 1996 στην κατηγορία των 64 κιλών της Αρσης Βαρών), ο Λεωνίδας Κόκας (Αργυρός Ολυμπιονίκης στην Ατλάντα το 1996 στην κατηγορία των 94 κιλών της Αρσης Βαρών) και ο Αγγελος Μπασινάς (Μέλος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας, πρωταθλήτριας Ευρώπης το 2004).

Η Ελληνίδα κολυμβήτρια Ζωή Δημοσχάκη έδωσε τον όρκο του αθλητή, ενώ ο Έλληνας διαιτητής Μπάσκετ, Λάζαρος Βορεάδης τον όρκο του κριτή.

Η συμβολική λαμπαδηδρομία
Μετά από ένα μοναδικής έμπνευσης οπτικό εφέ με λαμπαδηδρόμους να πετούν μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο, στο γήπεδο μπήκε ο Νίκος Γκάλης.

Μετά η δάδα περνά στο Μίμη Δομάζο κι αυτός με ακρίβεια τη δίνει στη Βούλα Πατουλίδου. Επόμενος δρομέας με την φλόγα ο Κάχι Καχιασβίλι και εκείνος παραδίδει στο Ιωάννη Μελισσανίδη, που αποθεώθηκε.

Και στο τέλος ο Νίκος Κακλαμανάκης. Στα 35 του έγινε ο αθλητής που έγραψε για πάντα το όνομά του στην Ολυμπιακή ιστορία, ως ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος των Αγώνων.

Το μεγαλείο του ανάμματος της φλόγας
Πέρασε ανάμεσα από τους αθλητές που ήταν συγκεντρωμένοι στον αγωνιστικό χώρο και έφτασε κάτω από το Βωμό που στηρίζεται σε δύο τεράστιους βραχίονες. Ο Βωμός άρχισε να κατεβαίνει μηχανικά προς τον Ολυμπιονίκη ο οποίος παρουσιάζει για τελευταία φορά τη φλόγα στο κοινό. Ο βωμός άναψε.

Η ώρα ήταν 12.06 π.μ. της 14ης Αυγούστου του 2004. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν σπίτι τους.

Ποιοι ηγέτες τίμησαν με την παρουσία τους την Τελετή
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας 35 αρχηγοί κρατών και εστεμμένοι παρακολούθησαν την εντυπωσιακή τελετή έναρξης.
Μεταξύ των ηγετών που παρακολούθησαν την τελετή ήταν: Ο ( αείμνηστος) πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο πρόεδρος της Αγκόλας Φερνάντο Ντος Σάντος, ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου, ο πρόεδρος της Γερμανίας Χορστ Κέλερ, ο πρόεδρος της Σερβίας-Μαυροβουνίου Ζβέτοζαρ Μάροβιτς και ο πρόεδρος της Ιταλίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι.
Επίσης η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας μαζί με την κόρη της Ινφάντα Ελένα, ο πρίγκιπας Γιόαχιμ της Δανίας, ο πρίγκιψ διάδοχος της Νορβηγίας Μάγκνους Χάακον, ο βασιλιάς Αλβέρτος του Βελγίου μαζί με τη βασίλισσα Πάολα και ο πρίγκιπας Φρέντερικ και η πριγκίπισα Μαίρη της Δανίας.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο παρέστησαν ακόμη και πρωθυπουργοί αναμεσά τους ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Αντνάν Τέρζιτς, της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Νορβηγίας Κίελ Μάγκνε Μπούντεβικ, της Βουλγαρίας Συμεών και της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Πηγή: parapolitika.gr

br