Αυτοί θα πληρώσουν λιγότερα με τις φετινές φορο-δηλώσεις

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Δύο πολυπληθέστατες κοινωνικές ομάδες στις οποίες μετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, θα δουν φέτος τον λογαριασμό της εφορίας να… ξεφουσκώνει. Όχι, δεν θα μειωθεί το συνολικό ύψος του φόρου. Ωστόσο, η αλλαγή του νόμου σχετικά με το ποιο ποσό φόρου παρακρατείται και ποιο προκαταβάλλεται, έχει δημιουργήσει για φέτος ευνοϊκές συνθήκες οι οποίες και θα αποτυπωθούν στο τελικό εκκαθαριστικό.

Ποιες είναι οι δύο ομάδες;
1. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα βγουν κερδισμένοι:
Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος στα εισοδήματα από ενοίκια. Ενώ μέχρι πέρυσι, στα εισοδήματα αυτά επιβαλλόταν φόρος 10% και συμπληρωματικός φόρος 1,5% για τις κατοικίες και 3% για την επαγγελματική στέγη, φέτος, θα επιβληθεί φόρος 11% σε όλους (για ποσά έως 12.000 ευρώ) ή 33% για ποσά άνω των 12.000 ευρώ. Μόνο και μόνο από την αλλαγή της «συνταγής» προκύπτει μια μικρή μείωση της τάξεως του 0,5% για τα εισοδήματα από κατοικίες και της τάξεως των δύο ποσοστιαίων μονάδων για τα εισοδήματα από ενοικίαση επαγγελματικής στέγης
Η πιο σημαντική αλλαγή –η οποία και θα φανεί περισσότερο στα εκκαθαριστικά- έχει να κάνει με την κατάργηση της προκαταβολής φόρου 55% η οποία πλέον θα επιβάλλεται μόνο στα κέρδη των επιχειρήσεων. Συγκυριακά, αυτό ωφελεί τους ιδιοκτήτες. Διότι, με το περυσινό εκκαθαριστικό επιβλήθηκε προκαταβολή φόρου 55% και το ποσό θα πρέπει να αφαιρεθεί από το φετινό εκκαθαριστικό. Επειδή όμως δεν θα επιβληθεί εκ νέου η προκαταβολή για την επόμενη χρονιά, θα προκύψει είτε μηδενικό εκκαθαριστικό, είτε ακόμη και επιστροφή φόρου (ανάλογα με το ποιο είναι το ύψος των εισοδημάτων του 2014 από ενοίκια).

2. Η δεύτερη μεγάλη ομάδα που θα πληρώσει λιγότερους φόρους σε σχέση με πέρυσι, είναι οι συνταξιούχοι που εισπράττουν δύο ή περισσότερες συντάξεις (κύρια, επικουρική, μέρισμα ταμείου κλπ). Από τον περασμένο Αύγουστο, έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της παρακράτησης φόρου. Πλέον παρακρατείται κάθε μήνα το ποσό που αντιστοιχεί στο άθροισμα των συντάξεων και όχι σε κάθε σύνταξη ξεχωριστά όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του φόρου που κανονικά θα εμφανιζόταν στο εκκαθαριστικό του 2015, έχει ήδη παρακρατηθεί κατά τη διάρκεια των μηνών Αύγουστος-Δεκέμβριος. Ακόμη μεγαλύτερη διαφορά, θα εμφανιστεί στο εκκαθαριστικό του 2016. Πλέον, για τους συνταξιούχους με μοναδική πηγή εισοδήματος τις συντάξεις τους, το εκκαθαριστικό θα φτάνει να είναι μηδενικό.

Πηγή: fpress.gr