Ελληνας επιστήμονας ταξιδεύει… σε κομήτη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αφού ταξίδεψε επί 10,5 χρόνια στο βαθύ Διάστημα κι έστειλε... σέλφι στη Γη από απόσταση 450 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, η «Ροζέτα» ετοιμάζεται να προσεδαφιστεί στον... Νείλο.

Το διαστημικό σκάφος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες σε τροχιά γύρω από τον στόχο του, τον κομήτη Churyumov-Gerasimenko, και θα επιχειρήσει αύριο, Τετάρτη, την ιστορική προσεδάφιση σε αυτόν, σε ένα σημείο που έχει ονομαστεί «Αγκιλκία», από το ομώνυμο νησί στις όχθες του Νείλου.

Εφόσον η προσεδάφιση ολοκληρωθεί με επιτυχία, η ρομποτική διαστημική συσκευή «Φίλαϊ» (από το όνομα άλλου νησιού του Νείλου) θα γράψει Ιστορία, καθώς θα είναι το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα-εργαστήριο που θα «σταθμεύσει» στην επιφάνεια κομήτη. Εκεί θα ξεκινήσει τις αναλύσεις στο έδαφος του μυστηριώδους κομήτη, αναζητώντας στοιχεία που θα βοηθήσουν στην κατανόηση της ίδιας της προέλευσης και της εξέλιξης του Ηλιακού Συστήματος.

Τα αποτελέσματα

Τις πρώτες παρατηρήσεις και τα αποτελέσματα του ιστορικού εγχειρήματος θα μοιραστεί με φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ ο διαπρεπής Ελληνας επιστήμονας και βασικός συντελεστής της διαστημικής αποστολής, Θανάσης Οικονόμου.

Ο senior scientist του Εργαστηρίου Αστροφυσικής και Διαστημικής Ερευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγου, που έχει βραβευτεί πολλές φορές διεθνώς για τη συμβολή του στη μελέτη του Ηλιακού Συστήματος και τη συμμετοχή του σε διαστημικές αποστολές, θα μιλήσει την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του Γενικού Σεμιναρίου του Τμήματος Φυσικής, με θέμα «Rosetta Mission: Η αποκρυπτογράφηση ενός κομήτη από έναν Ελληνα συντελεστή της αποστολής ? Πρώτα Αποτελέσματα».

Το ταξίδι του «Rosetta» ξεκίνησε το Μάρτιο του 2004, όταν εκτοξεύτηκε με τον ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 5 και έπειτα από 10,5 έτη έφτασε πριν από 3 μήνες στον προορισμό του, τον κομήτη Churyumov-Gerasimenko, σε απόσταση 3 Αστρονομικών Μονάδων, δηλαδή 450 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, από τη Γη. Τέθηκε σε τροχιά γύρω από αυτόν, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων, και ξεκίνησε τη διαδικασία της χαρτογράφησης.

Αφού εντόπισε το κατάλληλο σημείο προσεδάφισης, το οποίο βαπτίστηκε «Αγκιλκία» έπειτα από ανοικτή διεθνή διαδικασία κατάθεσης προτάσεων, ετοιμάζεται για τη διαδικασία προσέγγισης και απόθεσης σε αυτό του ρομποτικού σκάφους - εργαστηρίου. Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και επισφαλές, καθώς θα γίνει σε συνθήκες συνεχούς εκτόξευσης ύλης και αερίων από τον πυρήνα του κομήτη, με όλο και μεγαλύτερη ένταση όσο πλησιάζει προς τον Ηλιο.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ