Ακάρ: Καλό είναι οι Έλληνες να γνωρίζουν κολύμπι

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στην κατεύθυνση της εμπρηστικής ρητορικής επιμένει η Άγκυρα. Μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet και κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Καστελλόριζο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ «συμβούλεψε» τους Έλληνες πως είναι καλό να γνωρίζουν κολύμπι!

Όπως είπε, με την προκλητική συμπεριφορά των Ελλήνων «νομίζαμε ότι είχαν ξεχάσει να κολυμπούν. Αν συνεχίσουν με αυτή τη νοοτροπία, το να γνωρίζουν κολύμπι θα τους φανεί χρήσιμο», κάνοντας επίσης λόγο για «καλοπροαίρετες προσπάθειες» από την πλευρά της Τουρκίας την ώρα που «ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί συνεχίζουν τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική τους».

«Καταφεύγουν σε διάφορα μέσα για να δυσφημήσουν την Τουρκία», πρόσθεσε. Παράλληλα υποστήριξε πως η χώρα μας δεν επιθυμεί τον διάλογο, παρά της προσπάθειες της γείτονος, λέγοντας ψέματα. Επιπλέον κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «στρατιωτικοποιεί νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των συνθηκών».

«Αυτή η κατάσταση μας δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφιλεγόμενη την κυριαρχία των νησιών. Όταν το λέμε αυτό, κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την κυριαρχία τους», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η ελληνική πλευρά «κάνει μια μάταιη προσπάθεια να εξοπλιστεί με την ψευδή αντίληψη της απειλής».

Οι δηλώσεις Ακάρ έγιναν λίγες ώρες μετά την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο οποίος διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε καμία χώρα να περάσει την «κόκκινη γραμμή» της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της, ενώ παράλληλα απευθυνόμενος προς τον τουρκικό λαό τόνισε πως η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή.

Διαστρέβλωση των γεγονότων

Σύμφωνα με το Anadolu, η τουρκική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη, ανέφερε «δυστυχώς, αυτή η δήλωση ήταν ένα ακόμη παράδειγμα διαστρέβλωσης των γεγονότων και εχθρικής αφήγησης κατά της Τουρκίας. Ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή της και πέρα ​​από αυτήν εκτιμάται καλά από τη διεθνή κοινότητα».

Επιπλέον σημείωσε ότι η Άγκυρα έχει εφαρμόσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ, όπως υποστήριξε, «η Ελλάδα παρακάμπτει άλλες κυρώσεις μέσω της πρακτικής των εργασιών μεταφοράς πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο σε δεξαμενόπλοιο».

Η αντιπροσωπεία είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα ή την ενότητα της Ελλάδας, αποκαλώντας την «ψευδή προπαγάνδα» και «σκόπιμη επιλογή της Ελλάδας».

«Ωστόσο, η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα να ξεκινήσει έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για να αντιμετωπίσει όχι μία αλλά όλες τις νομικά αλληλένδετες διαφορές στο Αιγαίο», προσθέτουν.

Τόνισαν επίσης ότι η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία με μονομερή επέκταση των χωρικών θαλάσσιων ορίων των έξι ναυτικών μέτρων στο Αιγαίο από τον Ιούνιο του 1995.

Επιπλέον έκαναν λόγο για «ταπεινωτική και απειλητική για τη ζωή» στάση της Ελλάδας απέναντι στους παράτυπους μετανάστες, η οποία, όπως υποστηρίζουν, έχει τεκμηριωθεί όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από πολλούς διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανέφεραν.