Η Ρωσία βλέπει θερμό επεισόδιο Τουρκίας – Ελλάδας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε υψηλούς τόνους κατά της Ελλάδας συνεχίζουν ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι, με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ να εξαπολύει νέα πυρά κατά της Αθήνας, την ώρα που ρωσικά δημοσιεύματα “βλέπουν” την Τουρκία να μετατρέπει “τη σύγκρουση με την Ελλάδα σε “θερμό επεισόδιο”.

Στη νέα δήλωσή του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρει, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Turkiye, ότι “το τζίνι βγηκε από το μπουκάλι. Η δυνατότητα της Τουρκίας ξεπερνάει το ανάστημα της Ελλαδας”.

Την Παρασκευή, ο Χ. Ακάρ αναφέρθηκε ξανά στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. “Τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, σύμφωνα με τις συνθήκες. Δεν πρέπει να τα επισκέπτονται αξιωματούχοι”, είπε αφήνοντας υπονοούμενα για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε Κω, Ψέριμο και Κύμη.

“Περιμένουμε να καταλάβουν ότι δεν θα φτάσουν κάπου πραγματοποιώντας επισκέψεις στα νησιά τα οποία είναι πολύ κοντά στη Τουρκία ανάμεσα στα χιλιάδες νησιά που υπάρχουν και να κάνουν προκλητικές ενέργειες, τελετές και ομιλίες. Απαντήσαμε στις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ποτέ δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί σε αυτά θέματα, δεν θα επιτρέψουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας και δεν θα πούμε “ναι” σε κάποια τετελεσμένα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι”, πρόσθεσε.

Eπίσης δήλωσε ότι “κάποιοι πολιτικοί στην γειτονική Ελλάδα επιμένουν να ξυπνούν το πρωί και να λένε “Τουρκία” και το βράδυ να πηγαίνουν στο κρεβάτι τους λέγοντας “Τουρκία”” και υποστήριξε πως η ελληνική ηγεσία υιοθετεί προκλητική ρητορική: “Θέλουμε να ξέρουν ότι προκαλούν μεγάλο κακό στον ελληνικό λαό”.

“Η Τουρκία θα μετατρέψει τη σύγκρουση με την Ελλάδα σε “θερμό επεισόδιο”
“Η Τουρκία θα μετατρέψει τη σύγκρουση με την Ελλάδα σε “θερμό επεισόδιο” είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύθηκε στην ρωσική εφημερίδα “ROSSISKAYA GAZETA” στο οποίο παρουσιάζεται και αναπαράγεται η τουρκική ρητορική περί “στρατιωτικής δυνατότητας” της Άγκυρας μεγαλύτερης από της Αθήνας.

Στο άρθρο αναφέρεται πως “η Τουρκία διέκοψε τις διμερείς διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Στρατηγικού διαλόγου υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα. Έτσι, η Άγκυρα ανέβασε τους τόνους στην μέχρι τώρα “ψυχρή” σύγκρουση με την Αθήνα, όσον αφορά σε κάποια ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για τα οποία η Τουρκία ζητά την άμεση αποστρατιωτικοποίησή τους”.

Στο πλαίσιο της αυξανόμενης ελληνοτουρκικής κλιμάκωσης, η μακροχρόνια εδαφική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξελιχθεί σε θερμή αναμέτρηση.

“Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την αποχώρηση της Άγκυρας από το διμερή Στρατηγικό Διάλογο Υψηλού Επιπέδου με την Ελλάδα, κατηγορώντας την Αθήνα ότι δεν “έμαθε από την Iστορία”, αναφέρεται στο άρθρο.

Την επόμενη μόλις μέρα, ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποστήριξε ουσιαστικά την στάση του Ερντογάν προς την Eλλάδα. “Αν έχετε το θάρρος, κάντε ένα βήμα προς τα κατεχόμενα και τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σας στηρίξουμε. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχύσουμε την πίεση στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο”, είπε ο αρχηγός του CHP.

Έτσι, υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κυριότερων τουρκικών πολιτικών δυνάμεων σχετικά με την ανάγκη ανάληψης αποφασιστικής δράσης για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας (αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων θαλάσσιων συνόρων, επέκταση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της υφαλοκρηπίδας της χώρας) στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η Άγκυρα διαθέτει τόσο στρατιωτικές δυνατότητες, όσο και συσσωρευμένη πολεμική εμπειρία λόγω της πρόσφατης συμμετοχής της σε στρατιωτικές συγκρούσεις υψηλής έντασης στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τον Νότιο Καύκασο.

Από την άλλη, ο χρόνος λειτουργεί σαφώς υπέρ της Ελλάδας, η οποία, με βλέμμα εμφανώς στον προβληματικό γείτονά της, εφαρμόζει προγράμματα εκσυγχρονισμού μεγάλης κλίμακας στην Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό, αγοράζοντας από τη Γαλλία σύγχρονα μαχητικά Rafale και φρεγάτες κατευθυνόμενων πυραύλων Belharra.

Επιπλέον, η κυβέρνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, κατέληξε σε συμφωνία με την Ουάσιγκτον για την προμήθεια αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 στο πλαίσιο της “ανταλλαγής” για τα εδάφη που παρέχει η Ελλάδα για τη δημιουργία πέντε νέων στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ.

Nα σημειωθεί τέλος πως σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, μια ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα κοντά στα Ίμια.