«Βόμβα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο «παρά πέντε» της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ισορροπίες λεπτού πάγου διαμορφώνονται στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, πέντε μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 23 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, με την Άγκυρα να συνεχίζει αφενός το επικίνδυνο παιχνίδι της ανοικτής πρόκλησης στο Αιγαίο, αφετέρου να εγείρει εκ νέου ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως το τελευταίο διάστημα οι διμερείς σχέσεις διέρχονται μια βαθύτατη κρίση, ιδίως από τη στιγμή που η προσφυγική κρίση έφτασε στο απόγειό της και εν συνεχεία με την παρουσία της ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Η προγραμματισμένη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Ερντογάν γίνεται σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, αφού μέσα σε ένα 48ωρο έχουν σημειωθεί πάνω από 80 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, με τα περισσότερα επεισόδια να διαδραματίζονται στην περιοχή περιμετρικά των Οινουσσών.

Ζητούν μειονοτικά σχολεία και αποκαλούν «τουρκική μειονότητα» τους μουσουλμάνους της Θράκης!

Την ίδια στιγμή, «λάδι στη φωτιά» της ελληνοτουρκικής κρίσης έρχεται να ρίξει έγγραφο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο είδε χθες, Τετάρτη (18/05/2016) το φως της δημοσιότητας και εγείρει ξανά θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει του εκλεγμένους μουφτήδες στην περιοχή και την εγκαλεί πως εσκεμμένα δεν ιδρύει μειονοτικά σχολεία, γιατί θέλει να παρεμβαίνει διαρκώς στις θρησκευτικές πεποιθήσεις της μειονότητας.

Και, για να προχωρήσει κι ένα βήμα παραπέρα, η Άγκυρα έρχεται, μέσω του ιδίου εγγράφου, να υποστηρίξει πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ισότιμα τους ανθρώπους που απαρτίζουν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών απέναντι στο «βρώμικο» παιχνίδι που επιχειρούν να ξανανοίξουν οι Τούρκοι αναφορικά με το ζήτημα της Δυτικής Θράκης ήρθε διά στόματος του εκπροσώπου Ευστράτιου Ευθυμίου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη έχει όλα τα δικαιώματα και λειτουργεί και αναπτύσσεται χωρίς προβλήματα και εμπόδια».

Παράλληλα, ο ίδιος κατηγόρησε την Τουρκία, επισημαίνοντας πως «εμπρηστικές πρωτοβουλίες και δηλώσεις που αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν κλίμα αναστάτωσης και αβεβαιότητας προφανώς δεν βοηθούν κανέναν, ούτε βεβαίως το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται».

Σε τεντωμένο σχοινί

Ακόμη μία απόδειξη που φέρνει στο προσκήνιο την εμμονή των Τούρκων να προκληθεί ένα νέο «θερμό» επεισόδιο που θα πλήξει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι και το ζήτημα που προέκυψε με τη δήθεν κατάρριψη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F-16 από ελληνικό μαχητικό Mirage 2000 στις 8 Οκτωβρίου 1996 πάνω από το Αιγαίο.

Η Τουρκία ζητούσε μέσω δικαστικής συνδρομής να επιτραπεί στους συγγενείς του κυβερνήτη του μαχητικού να κινήσουν διαδικασία αποζημίωσης από τον Έλληνα πιλότο, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την πτώση του πολεμικού αεροσκάφους. Το αίτημα της Εισαγγελίας της Άγκυρας διαβιβάστηκε στο αρμόδιο Τμήμα Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Ο επικεφαλής του Τμήματος, εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, κίνησε αμέσως την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία, προκειμένου η υπόθεση να γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κλήθηκε να απαντήσει με κριτήριο τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, αν η ικανοποίηση ή μη του αιτήματος των τουρκικών Αρχών θα ασκήσει επιρροή στις σχέσεις της Ελλάδας με τρίτες χώρες.

Με βάση την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, συνεδρίασε το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο τάχθηκε υπέρ της απόρριψης του αιτήματος δικαστικής συνδρομής και το κλείσιμο του σχετικού φακέλου.

 

br