Νέα Ιωνία: Άνοιξαν το άφθαρτο λείψανο του Αγίου Γεωργίου και ευωδίαζε

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Παραμονή της εορτής, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2021 τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κιλκισίου Βαρθολομαίου συγχοροστατούντος του Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και πλήθους κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Με κατάνυξη και την αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων προστασίας, η Ι.Μ. Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος εόρτασε τη σεπτή μνήμη του Πολιούχου και Προστάτου της, Μικρασιάτη Ιερομάρτυρος, Αγίου Γεωργίου Νεαπολίτου του Θαυματουργού, το άφθαρτο Ιερό Σκήνωμα του οποίου φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Περισσού στη Νέα Ιωνία.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βαρθολομαίος, ο οποίος αναφέρθηκε στον θαυμαστό μαρτυρικό βίο του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου και στην πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη που μας παρέδωσε.

Ο Άγιος Γεώργιος ήταν Ιερέας και καταγόταν από τη Νεάπολη της Μικράς Ασίας, που τούρκικα λέγεται «Νέβ Σεχήρ». Διέπρεπε σαν εφημέριος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Νεάπολη «ἐν ἀληθείᾳ καὶ ὁσιότητι καὶ δικαιοσύνῃ, πορευόμενος ἐν πάσαις ταῖς ἐντολαῖς καὶ δικαιώμασι τοῦ Κυρίου ἄμεμπτος».

Κατά το 1797 μ.Χ. προσκλήθηκε από τους χριστιανούς του χωρίου Μαλακωτή να Ιερουργήσει, αναπληρώνοντας τον εφημέριο τους, που τον καταδίωκαν οι Τούρκοι. Ο Ιερέας Γεώργιος ευχαρίστως δέχτηκε και αναχώρησε για το χωριό. Ξαφνικά όμως, κοντά στη θέση «Κόμπια-Ντερέ», συνελήφθη από εξαγριωμένους βοσκούς Τούρκους, οι όποιοι τον λήστεψαν, τον βασάνισαν και τελικά τον αποκεφάλισαν.

Το Λείψανο του Νεομάρτυρα Γεωργίου ανακομίσθηκε «σῶον καί ἀκέραιον καί ἄφθαρτον καί πλῆρες οὐρανίου εὐωδίας καί χάριτος», μετά από εμφάνισή του «ἐν ὀράματι εἰς τινα γυναῖκα χήραν, εὐλαβῆ καί φοβουμένην τόν Θεόν». Αρχικά φυλάχθηκε στην κατοικία του συνεφημερίου του, Νεοφύτου, και μετά τον θάνατό του στον ενοριακό ναό της Νεαπόλεως. Εκεί το προσκύνησαν και «οἱ ἀείμνηστοι Μητροπολῖται Καισαρείας Παϊσιος, Κλεόβουλος καί Ἰωάννης, οἵτινες τακτικῶς ἤρχοντο εἰς Νεάπολιν καί ἐθαύμαζον καί ὡμολόγουν τήν χάριν τήν ὁποίαν ἔλαβεν παρά Θεοῦ, ἀναδειχθείς θαυματουργός». Μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 μ.Χ., το Ιερό Λείψανο μεταφέρθηκε στην Ελλάδα (με την ευκαιρία της ανταλλαγής των πληθυσμών, το 1924 μ.Χ.), από τον τότε εφημέριο Νεαπόλεως Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο και κατατέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Περισσού Αττικής, όπου και σήμερα φυλάσσεται, σε αρίστη κατάσταση.