ΣΕΡΑΦΕΙΜ: «Τη Σαρακοστή ο αγώνας μας είναι εναντίον του εαυτού μας»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με κατάνυξη και ευλάβεια τελέστηκε την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021 ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός (« της Συγγνώμης») στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων –  στα αισθήματα χαρμολύπης που βιώνουμε ως Χριστιανοί αυτή την περίοδο και έχοντας ως «πολύτιμο βοηθό τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη», όπως χαρακτηριστικά είπε, τόνισε ότι το στάδιο στο οποίο καλούμαστε να αγωνιστούμε είναι η καρδιά μας.

Επεσήμανε πως ο αγώνας είναι δύσκολος γιατί είναι αγώνας εναντίον του εαυτού μας που είναι ο πιο σκληρός αντίπαλος, συμπληρώνοντας πως στο στάδιο των αρετών δεν αγωνιζόμαστε για να ξεπεράσουμε όλους τους άλλους, αλλά για να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε πως με τον αγώνα μας επιθυμούμε να κάνουμε άλματα από τη γη στον ουρανό και να κερδίσουμε άφθαρτα στεφάνια και βραβεία αιώνια γιατί, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ο χριστιανός αθλητής αγωνίζεται για τον άφθαρτο στέφανο.

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως ο αγώνας μας μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά είναι ο ωραιότερος αγώνας και πως ενώ στους αθλητικούς αγώνες ο πρώτος μόνο παίρνει την μέγιστη τιμή, στον πνευματικό μας αυτό αγώνα δεν υπάρχουν αθλητές που θα τερματίσουν και δεν θα στεφανωθούν και αυτό γιατί την βεβαιότητα στην τελική νίκη ο Χριστιανός αθλητής την στηρίζει στην βοήθεια του Θεού, ο οποίος με κάθε τρόπο συμπαρίσταται σε όσους αγωνίζονται ταπεινά.

Επεσήμανε πως μέσα στο πεδίο της μάχης που δίνουμε, είναι ο ίδιος ο Χριστός αλλά και πλήθος Αγγέλων και Αγίων που πολεμούν μαζί μας, ενώ αναφέροντας ένα παράδειγμα από το βίο του Μεγάλου Αντωνίου, υπογράμμισε πως ο Κύριος είναι πάντα δίπλα μας σε όλες τις δυσκολίες και τους πειρασμούς αναμένοντας, πριν παρουσιαστεί, να δει τον αγώνα μας.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ τόνισε πως η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι ένα στάδιο ιδιαίτερων αγώνων και όσοι αγωνιστούν με τη Χάρη του Κυρίου, θα απολαύσουν τα βραβεία που με το Σταυρό και την Ανάσταση εξασφάλισε για όλους ο Αρχηγός του αγώνα μας, ο πρώτος νικητής, ο Κύριος Ιησούς Χριστός.

Υπογράμμισε πως με το Σταυρό και την Ανάστασή Του ο Χριστός δίνει την δύναμη στον άνθρωπο να σταυρώσει τα πάθη του, συμπληρώνοντας παράλληλα όμως πως τίποτα δεν μπορεί να κάνει ο Θεός χωρίς την ανθρώπινη συνέργια, «όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου. Χρειάζεται η συνέργια και των δύο και τότε γίνονται θαύματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΣΕΡΑΦΕΙΜ: Ποιμαντορική εγκύκλιος για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή