ΕΥ: Το 5G μπορεί να φέρει επενδύσεις €3,9 – 6,5 δισ. έως το 2030 στην Ελλάδα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η εισαγωγή και λειτουργία δικτύων 5ης γενιάς (5G) στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ελληνική κοινωνία και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη δεκαετία.

Για την περίοδο 2021-2030 εκτιμάται ότι το 5G θα ξεκλειδώσει επενδύσεις 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των δικτύων, χωρίς να υπολογίζονται οι πρόσθετες επενδύσεις για 5G λύσεις που μπορεί να κυμανθούν από 2,7 δισ. ευρώ έως 5 δισ. ευρώ, νούμερα που καταλήγουν τελικά σε επενδύσεις από 3,9 έως 6,5 δισ. ευρώ.

Το συνολικό όφελος σε ορίζοντα ανάπτυξης της επόμενης δεκαετίας για την ανάπτυξη σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (GVA) εκτιμάται μεταξύ 7,3 δισ. ευρώ και 12,4 δισ. ευρώ σε διάφορους κλάδους με τη δημιουργία από 50.000 έως 69.000 θέσεις εργασίας με τις προοπτικές να είναι μάλλον συντηρητικές γιατί τα πράγματα στην τεχνολογία «τρέχουν» ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι υπολογίζουμε σήμερα.

Αυτά είναι τα νούμερα που προκύπτουν από τη μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από την ΕΥ Ελλάδος για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με θέμα «Στόχοι και στρατηγικές για την εισαγωγή και λειτουργία δικτύων 5ης γενιάς στην Ελλάδα». Υπενθυμίζεται εδώ ότι ήδη την περασμένη Παρασκευή οι COSMOTE, VODAFONE Eλλάδος και WIND Ελλάς κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής για όλες τις φασματικές περιοχές (ήτοι 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz) στη διαγωνιστική διαδικασία που θα διεξαχθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με σκοπό τη χορήγηση φάσματος για την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G). Η προβλεπόμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας με την ανακοίνωση υπερθεματιστών είναι – με βάση πάντα το χρονοδιάγραμμα- για τις 21 Δεκεμβρίου.

«Είναι στρατηγικός ο στόχος της συνδεσιμότητας και των υψηλότερων ταχυτήτων που θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας», σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης. «Με βάση και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του 2019, είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων όσον αφορά το διαγωνισμό 5G, και θεωρούμε ότι χτίζουμε με αυτόν τον τρόπο αξιοπιστία. Κοιτάζοντας τι έχουν κάνει οι άλλες χώρες, διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα έπρεπε παράλληλα να καλύψει το χαμένο έδαφος και να αξιοποιήσει την ευκαιρία, συνδέοντας τα έσοδα της δημοπρασίας, ως προς ένα ποσοστό, με το fund Φαιστός ώστε να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην αγορά, με τη δημιουργία και χρηματοδότηση ενός οικοσυστήματος εταιρειών με αντικείμενο υπηρεσίες και εφαρμογές που θα στηρίζονται στα δίκτυα 5g».

H EY βλέπει ειδικότερα επτά τομείς της ελληνικής οικονομίας με το μεγαλύτερη θετικό αντίκτυπο: Μεταποίηση (όπως π.χ. με έξυπνα εργοστάσια κ.τ.λ.), μεταφορές -logistics, δημόσιες υπηρεσίες, ενέργεια- δίκτυα κοινωνικής ωφέλειας, λιανεμπόριο, γεωργία, τουρισμός. Από τους επτά αυτούς τομείς, πρωτοπόροι σε νέες επενδύσεις θα είναι οι κλάδοι της μεταποίησης και των μεταφορών- logistics.

Η Ελλάδα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα δίκτυα 5G ως καταλύτη ανάπτυξης και ψηφιακής μετάβασης με πέντε στρατηγικούς στόχους και συγκεκριμένα:

-Να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές
-Να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα, με ανάπτυξη κλαδικών εφαρμογών
-Να υπάρξει διαχείριση του ρίσκου σε σχέση με την κυβερνοασφάλεια
-Να αποτελέσει το Δημόσιο ένα εκ των πρωτοπόρων χρηστών υπηρεσιών 5g
-Να δημιουργηθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας και του οικοσυστήματος 5G

«Το 5G δεν είναι απλά μία επέκταση της τεχνολογικής υποδομής που έχουν αυτή την στιγμή τα δίκτυα, είναι η αναγκαία συνθήκη για την επόμενη μέρα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας», ανέφερε ο κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων «Οι αριθμοί λένε ότι την επόμενη δεκαετία, στην ουσία, η παραγόμενη προστιθέμενη αξία από αυτού του είδους τις τεχνολογίες μπορεί να φθάσουν έως τα 12,4 δισ. ευρώ. Eως τις 21 Δεκεμβρίου θα έχουμε την απονομή του φάσματος και εντός του πρώτου τριμήνου τις υπηρεσίες από τις εταιρείες. Από την πλευρά μας, έχουμε θέσει στόχο τη γρήγορη ανάπτυξη του δικτύου με 60% κάλυψη στην επόμενη τριετία και στη συνέχεια στο 94% για την τριετία που θα ακολουθήσει. Οι πάροχοι έχουν ένα σταθερό πλαίσιο και κίνητρα. Επιπλέον, μέσω του Fund Φαιστός δίνονται κίνητρα να “χτιστούν’’ υπηρεσίες γύρω από το 5G, δίνοντας αναπτυξιακές δυνατότητες. Μένουν ακόμη οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στους επιμέρους κλάδους και μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας ».

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της EY Ελλάδος, κ. Παναγιώτη Παπάζογλου «η υπέρ-ταχεία λεωφόρος που επιτρέπει να “τρέξουν” οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, είναι τα ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα τηλεπικοινωνίων», τονίζοντας ότι «η αναμονή ως προς την αλλαγή δεν είναι επιλογή», καθώς πλέον το πραγματικό κόστος μετάβασης στον ψηφιακό κόσμο είναι μικρότερο από ποτέ. «Η έγκαιρη και βιώσιμη ανάπτυξη των δικτύων 5G αποτελεί προϋπόθεση για όλα τα επόμενα βήματα. Απαιτείται, βέβαια, στρατηγική και προσήλωση στο στόχο του μετασχηματισμού και της χρήσης της τεχνολογίας», κατέληξε ο κος Παπάζογλου.

Η ανάπτυξη των δικτύων 5G αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και στην ανάδυση ενός νέου τρόπου εργασίας και ζωής, μέσω της χρήσης εξελιγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Internet of Things, η χρήση υπολογιστικής ισχύος στις παρυφές των ασύρματων δικτύων (Mobile Edge Computing), η επαυξημένη πραγματικότητα, τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), και η ρομποτική. Αυτό θα επιτρέψει την εμφάνιση καινοτόμων κλαδικών λύσεων σε τομείς άμεσου ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία, όπως τα έξυπνα εργοστάσια και logistics, η «έξυπνη μετακίνηση» (Smart Mobility), η γεωργία ακριβείας, αλλά και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, οι ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, οι έξυπνες πόλεις, κ.α.
Η μελέτη καταλήγει εντοπίζοντας έξι ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης δικτύων 5ης γενιάς.

Συνοπτικά, το 5G μπορεί:

-Να αποτελέσει μοχλό επενδύσεων

-Να επισπεύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του δημοσίου τομέα

-Να ενισχύσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, μέσω της ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών μοντέλων και εμπορεύσιμων εφαρμογών και υπηρεσιών τεχνολογίας

-Να συμβάλει στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) και επισκεπτών, καθώς σύντομα θα θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση τεχνολογικής υποδομής

-Να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών

-Να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της οικονομίας και των δραστηριοτήτων από την ανάγκη φυσικής παρουσίας, σε απάντηση των πιέσεων που ασκεί η πανδημία COVID-19