Γιατί είναι χειρότερη η μέθη με σαμπάνια;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το ότι χειρότερα μεθάει κάποιος με τη σαμπάνια απ’ ό,τι με άλλα οινοπνευματώδη ποτά δεν στερείται επιστημονικής βάσης, αναφέρει ένας αμερικανός ειδικός.

Όπως εξήγησε ο δρ Μπόρις Ταμπάκοφ, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Ντένβερ, στον τηλεοπτικό σταθμό ABC, το διοξείδιο του άνθρακα που χαρίζει στην σαμπάνια τις φυσαλίδες της, κάνει το αλκοόλ να εισέρχεται γρήγορα στο αίμα.

Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνονται απότομα τα επίπεδά του και να επέρχεται πολύ γρήγορα η μέθη, γι' αυτό και αν το επόμενο πρωί συνέλθει κάποιος με παρεπόμενα της μέθης (λ.χ. με πονοκέφαλο), αυτά πιθανώς θα είναι εντονότερα απ’ ό,τι αν είχε μεθύσει με πιο αργό ρυθμό.

Με τον ίδιο τρόπο δρουν όλα τα ανθρακούχα οινοπνευματώδη ποτά, πρόσθεσε ο δρ Ταμπάκοφ.

Πόσο πιο γρήγορα θα μεθύσει, όμως;

Μελέτη που διεξήχθη προ ετών στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϋ, στη Βρετανία, είχε δείξει ότι ομάδα εθελοντών που ήπιαν δύο ποτήρια ανθρακούχα σαμπάνια απέκτησαν μέσα σε 5 λεπτά της ώρας επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους ίσα με 0,54 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά χιλιοστό του λίτρου αίματος (mg/ml). Όταν, όμως, οι ίδιοι άνθρωποι ήπιαν δύο ποτήρια από σαμπάνια δίχως ανθρακικό, τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους έπειτα από 5 λεπτά ήταν μόλις 0,39 mg/ml.

Πάντως, οι φυσαλίδες στην σαμπάνια δεν την κάνουν μόνο να αφρίζει, αλλά συμβάλλουν στην ξεχωριστή γεύση και το άρωμά της, σύμφωνα με τους ειδικούς. Υπολογίζεται ότι το μέσο μπουκάλι ανθρακούχας σαμπάνιας των 750 ml περιέχει 7,5 γραμμάρια διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο απελευθερώνει 5 λίτρα από το αέριο - ή 20 εκατομμύρια φυσαλίδες σε ένα μικρό ποτήρι σαμπάνιας.

Ωστόσο μόνο το 20% του διοξειδίου του άνθρακα της σαμπάνιας απελευθερώνεται με τη μορφή των φυσαλίδων. Το υπόλοιπο, απελευθερώνεται με την διάχυσή του από τα σημεία του μπουκαλιού που περιέχουν πολύ διοξείδιο σε εκείνα όπου είναι λιγότερο συμπυκνωμένο.

br