Ο Γιώργος Πατούλης μιλά στο PiraeusPress για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


  • Tα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαμαρτύρεται για τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης….

Η αλήθεια είναι ότι λόγω της γνωστής οικονομικής συγκυρίας, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε  υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις από οποιονδήποτε άλλον φορέα της Γενικής Κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό καθίστανται απαγορευτικές άλλες περαιτέρω μειώσεις και διεκδικούμε αύξηση της ΣΑΤΑ, σταδιακή απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων και αποκατάσταση της νομιμότητας στην απόδοση των ΚΑΠ.

Από εκεί και πέρα για να υπάρχει πραγματική ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη η φορολογική αποκέντρωση με μεταφορά δυναμικών φορολογικών εσόδων, κατοχύρωση σαφούς φορολογικής ελευθερίας αλλά και αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ. Παράλληλα απαιτείται η δημιουργία ενός εξισορροπητικού αναδιανεμητικού μηχανισμού που θα αμβλύνει τις δημοσιονομικές ανισότητες των Δήμων της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση ως Αυτοδιοίκηση έχουμε αναλάβει ευρύτερες πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης. Για παράδειγμα μέσα από μία σειρά πρωτοβουλιών και συναντήσεων  κυρίως στο εξωτερικό προωθούμε την  ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο προορισμό, στον παγκόσμιο χάρτη  του τουρισμού υγείας. Πιστεύουμε πραγματικά ότι  η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για την εθνική ανάπτυξη της χώρας.

  • Είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δοκιμάστηκε η κοινωνική συνοχή. Ποιος ήταν ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Η αλήθεια είναι και είμαστε περήφανοι για αυτό, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στις τοπικές κοινωνίες.

Προχωρήσαμε στην απαλλαγή των πολύτεκνων οικογενειών από τα δημοτικά τέλη, στηρίξαμε το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη δράση «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», υλοποιούμε μαζί  με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία  την διενέργεια μαστογραφιών σε δεκάδες  απομακρυσμένους Δήμους στο πλαίσιο της πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού, στηρίζουμε  τους Δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, διεκδικούμε πόρους για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, τη δημιουργία μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας και τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης των ΑΜΕΑ.

  • Πριν από λίγες εβδομάδες διοργανώσατε το 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας της ΚΕΔΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας;

Ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα αρκεστεί σε ρόλο παθητικού θεατή, αλλά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να κερδίσουμε ως χώρα  το στοίχημα της ανάπτυξης.  Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό  πρέπει να δώσουμε κίνητρα για να αξιοποιήσουμε τη νέα γενιά , την πιο μορφωμένη γενιά που είχε ποτέ η Ελλάδα και για αυτό απαιτείται συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων του Κράτους, αλλά και της υγιούς επιχειρηματικής κοινότητας, κι ένα νέο εθνικό σχέδιο που θα θέτει ξεκάθαρες προτεραιότητες. Στο πλαίσιο αυτό αναλάβαμε τη σχετική πρωτοβουλία, τον Μαραθώνιο Καινοτομίας για έξυπνες πόλεις, υποστηρίζοντας ομάδες νέων από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να δουλέψουν πάνω στις προκλήσεις και τις ανάγκες των πόλεων που ζουν, να φτιάξουν έξυπνες εφαρμογές και στη συνέχεια μέσω του Innovation Lab που ετοιμάζουμε αυτές οι εφαρμογές να βρουν άμεση εφαρμογή στους Δήμους, ανεξάρτητα από την κατάστασή τους και την τεχνολογική τους ετοιμότητα.

Είναι βέβαιο ότι η ενίσχυση  της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας αποτελούν την πλέον σταθερή επένδυση στο μέλλον  και αυτό αποδεικνύεται και από τις εφαρμογές που παρουσίασαν οι διαγωνιζόμενοι για τις έξυπνες πόλεις, όπως τουριστικοί οδηγοί, chatbot, διαχείριση ενέργειας, διαχείριση απορριμμάτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμμετοχική δημοκρατία κ.α.

Η μεγάλη συμμετοχή, αλλά κυρίως οι εφαρμογές που παρουσιάστηκαν αποστέλλουνένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.